Un debat a cinc marca la recta final de la campanya a Ripoll

Jordi Munell i Teresa Jordà, després d'un inici força intens, eviten el cos a cos | Anna Belén Avilés s'intenta reivindicar com a "tercera via" | Pep Sort rep la censura dels altres candidats per les insinuacions sobre els nouvinguts | La CUP no aconsegueix marcar la seva agenda | El PP no es presenta

Arnau Urgell
20 de maig del 2015
Actualitzat el 21 de maig a les 10:35h
Cinc dels sis candidats de Ripoll abans del debat
Cinc dels sis candidats de Ripoll abans del debat | Arnau Urgell

Cinc dels sis candidats de Ripoll abans del debat. Foto: Arnau Urgell


Tot just és dimecres però la campanya electoral comença a esgotar el compte enrere. A Ripoll la recta final l'ha marcat un debat que, en fer-se cara al públic, s'ha avançat un dia respecte edicions anteriors –TVR l'emetrà però en diferit-. Hi han participat cinc dels sis candidats ja que Iván Rodríguez, cap de llista del PP, ha excusat la seva presència tot just una hora abans de començar. Tot plegat, davant poc més de seixanta persones que només han omplert la meitat de l'aforament habilitat a la sala Eudald Graells.

Jordi Munell (CiU) i especialment Teresa Jordà (ERC) han començat el debat amb intensitat. Tanmateix, en la segona part han evitat buscar-se les pessigolles i centrar-se en intentar exposar les pròpies propostes. Mentrestant, Anna Belén Avilés (Fem Ripoll) –conscient com explicava a l'entrevista d'ElRipollès.info que només hi ha dos candidats reals a l'alcaldia- s'ha intentat reivindicar com una “tercera via”. Pep Sort, cap de llista de la xenòfoba Plataforma Catalunya, ha rebut la censura dels altres candidats –especialment ERC- cada vegada que feia insinuacions sobre els nouvinguts mentre que la CUP, amb un Santi Llagostera que debutava en un debat com el d'avui, no ha aconseguit marcar la seva pròpia agenda.

“Fent bullir l'olla” amb “tocino” o amb “ceba i verdures”

El concepte “fer bullir l'olla”, popularitzat per Jordi Munell, ha estat un dels “leit motiv” del mandat. L'alcalde el reivindica –“No me n'avergonyeixo”, ha assegurat- mentre que l'oposició n'acostuma a fer burla. En aquest sentit, Teresa Jordà ha assegurat que al “caldo no s'hi ha posat 'tocino'” mentre que Munell l'ha contestat que ho han fet amb “ceba i verdures” perquè no hi havia diners per comprar carn.

Les metàfores han amanit un primer bloc de balanç de la legislatura que, en bona part, ha servit per discutir sobre l'herència de l'antic equip de govern d'ERC i PSC. Munell ha parlat d'un “valoració extraordinàriament positiva a nivell de gestió econòmica” després d'uns primers mesos molt complicats marcats per “haver-se trobat 18 milions d'euros de deute dels quals tres eren de factures a proveïdors”. “Cobraven a més de 180 dies”, s'ha exclamat l'alcalde que s'ha trobat una resposta vehement de Teresa Jordà parlant de “1.500 dies basats en el qui dia passa, any empeny” i de “gestió d'aparador”. “Han estat quatre anys inventant la sopa d'all amb firetes” i els ha acusat de tenir “criteris clientelars” en la relació amb determinats veïns així com de “vendre's la gestió de Terra de Comtes” a una empresa privada.

El debat entre cinc dels sis candidats de Ripoll. Foto: Arnau Urgell


Anna Belén Avilés, per la seva banda, ha insistit en la idea que la legislatura ha estat marcada per les “retallades”, les “aturades” i la “manca d'iniciativa” tot assegurant que la majoria de projectes desenvolupats són heretats o bé proposats per l'oposició. “La promoció econòmica s'ha centrat en fer firetes que no han tingut projecció més enllà de Ripoll”, ha assegurat. Josep Sort, de la PxC, ha afirmat que han estat quatre anys d'una “política d'estalvi casolà basada en deixar de donar serveis” mentre que ha desqualificat el projecte del polígon de la carretera de les Llosses.

Finalment, Santi Llagostera ha criticat la manca de transparència de l'Ajuntament, ha remarcat la necessitat de repensar un model de poble per "passar d'un escalèxtric a prioritzar les vies verdes" i centrar el desenvolupament industrial a les colònies i naus buides. Finalment, ha lamentat l'aposta per la urbanització de la Torre, el Mercadona i el polígon de les Llosses.

L'abocament del Ter, principal enganxada

Fos pel format de blocs, per la voluntat de cada cap de llista d'exposar les seves idees o per no patir danys innecessaris, s'han produït molts pocs intercanvis entre candidats. El principal l'ha protagonitzat Teresa Jordà que, en dues ocasions, ha afirmat que “se li posa la pell de gallina amb la merda que tirem al Ter”, en referència a l'abocament de la zona de la Devesa del Pla. A la segona l'ha respost Jordi Munell dient que a ell se li posava fa vuit anys quan també hi era. Jordà, de nou, ha replicat que en la seva etapa “havien solucionat una trentena de punts negres mentre que CiU no ha estat capaç d'acabar el mandat –les obres ja han començat recentment- sense resoldre'n un”.

Les altres grans rèpliques se les ha endut Josep Sort cada vegada que insinuava tractes de favor als nouvinguts als serveis socials utilitzant el lema “primer els de casa”. La més contundent ha estat Teresa Jordà que, a la segona vegada que s'hi ha referit, ha acabat recordant-li al candidat de la PxC que havia arribat a Ripoll procedent de l'Alt Urgell i que no era “ni més ni menys de casa” que els originaris de la vila, d'Extremadura o de Marraqueix.

La Devesa del Pla, un tema que ha marcat els dos últims mandats, ha tingut un protagonisme força limitat en el debat. Això sí, Teresa Jordà ha qüestionat la proposta de procés participatiu de Fem Ripoll argumentant –tal i com ha explicat a l'entrevista d'ElRipollès.info- la necessitat que abans de posar-ho a consulta ciutadana hi hagi una proposta el màxim de consensuada entre els grups polítics.

Jordi Munell es compromet a omplir el polígon de les Llosses

La campanya de Ripoll no ha estat marcada per grans promeses. Tanmateix, Jordi Munell ha sorprès amb un doble anunci: el compromís d'omplir el futur polígon de les Llosses així com l'antiga colònia del Roig. “M'agrada aquesta segona opció, abans hauríem d'omplir totes les naus buides”, l'ha respost Teresa Jordà lamentant l'“especulació” que, segons ella, han practicat diversos propietaris de sòl industrial.

Munell també ha proposat crear habitatges tutelats per a gent gran, més esponjaments al Barri Vell, mantenir els impostos congelats, nous vestidors per al camp de futbol –punt que ha reconegut que ja era al programa de fa quatre anys- així com ampliar les ajudes als estudiants excel·lents a l'ESO i a l'FP.

Teresa Jordà, per la seva banda, s'ha posat com a objectiu que “qualsevol família tingui les necessitats cobertes a Ripoll”. També facilitar la implantació de noves empreses, “no magatzems”, amb bonificacions, obrir la vila a les quatre muntanyes i les seves ermites així com posar en valor la sèquia Molinar. Finalment, Anna Belén Avilés ha criticat que, en un moment on “tothom s'omple la boca parlant de la fibra òptica”, que el Consell Comarcal no hagi aprofitat una partida de 285.000 euros per desenvolupar-la. En l'apartat de propostes ha assenyalat la bonificació de l'IBI per afavorir la rehabilitació, crear un web de transparència així com el procés participatiu de la carretera de Barcelona.

 
Resultats municipals  1979-2015
 CiUERCPSCPxCCUPPP*ICVUCD*
Resultats 2015        
Resultats 20119521-00-
Resultats 2007863-000-
Resultats 2003853--01-
Resultats 19991024--01-
Resultats 1995916--10-
Resultats 1991718--01-
Resultats 1987719--000
Resultats 19835-11--1--
Resultats 19795-9----3
* Aliança Popular 1983 i 1987. CDS el 1987
 

Resultats eleccions municipals a Ripoll 2007-2011

Tots els resultats de les eleccions municipals 2007-2011

Les municipals 2015 al Ripollès, dia a dia

Calculadora de regidors de Nació Digital