Jaume Garcia: «Reactivar la Llei de barris serà essencial per a qualsevol tipus d'entesa»

El cap de llista d'ERC de Campdevànol reivindica que són un partit de govern: "No tremolem a l'hora de prendre decisions", sobre la prohibició del bany al torrrent de la Cabana

Jaume Garcia
Jaume Garcia | Adrià Costa
Arnau Urgell
20 de maig del 2015
Actualitzat el 21 de maig a les 10:37h

Jaume Garcia, cap de llista d'ERC de Campdevànol. Foto: Adrià Costa


Jaume Garcia (Ripoll, 1966) s'estrena com a cap de llista d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) a Campdevànol. Regidor des de la meitat de la legislatura –en substitució d'Helga Pujol- reivindica la vocació de govern dels republicans al municipi després de quatre anys d'un pacte estable i sense desavinences públiques amb la CiU de Joan Manso. “No tremolem a l'hora de prendre decisions”, assegura en referència al torrent de la Cabana mentre que posa la reactivació de la Llei de barris com un del “punt essencial” per a qualsevol possible entesa amb la resta de grups. El programa electoral d'ERC de Campdevànol el podeu consultar en aquest enllaç.

- Després de poc més de dos anys com a regidor què el motiva a ser cap de llista d'ERC a Campdevànol?

- Per sobre de tot quelcom molt senzill: m'agrada Campdevànol. Puc dir també altres motius: convicció en les idees del partit que al llarg dels anys han anat mantenint i defensant; convicció de poble en la gent que he anat coneixent, en les preocupacions i alegries que tenen; convicció en els components del meu grup; en la defensa que em fan, en les ganes de fer, de contribuir, de gestionar, de compromís, de valor.

- Vostè és originari i ha viscut bona part de la seva vida a Ripoll. Això li pot passar factura el 24-M?

- La nostra gent, la gent de Campdevànol, ha estat sempre generosa i oberta. Els fets ho demostren, diversos alcaldes han provingut d'indrets diferents de Campdevànol.

- ERC a Campdevànol té un dels comportaments electorals més estables de la comarca (i segurament de país). Des del 1979 repeteixen sempre un sol regidor. Pateixen en aquesta ocasió per quedar fora del consistori amb la CUP com a “competència”?

- Primer, com molt bé diu la pregunta hem gaudit d'un comportament molt estable i jo agraeixo a la gent que al llarg dels anys han donat el seu vot i suport a ERC Campdevànol. Avui esperem poder incrementar aquesta confiança ja que volem ser partit de govern, el nostre vot crec que és ferm i constant aliè a noves formacions i esperem que puguem afegir vots d'altres partits tradicionals que ara veuen ERC Campdevànol com un dur contrincant i que assumiríem amb plena responsabilitat i alegria.

- Aquest regidor els acostuma a fer decisius. Si ho tornen a fer aposten per mantenir el pacte de govern amb CiU? Descarten fer alcalde qui no sigui el més votat?

- Hem estat decisius, sí, aquests quatre anys que hem governat. Vam fer alcalde Joan Manso, vam establir un marc de treball, un “pacte de govern” que respectarem i dels qual serem fidels fins al dia 24 de maig de 2015. Després s'obriran noves alternatives, caldrà estar molt atents ja que ens espera un creixement econòmic i un nou país, tot tant important que caldrà fer una reflexió i anàlisis abans de decidir. Aleshores decidirem.

Jaume Garcia és regidor des de fa dos anys. Foto: Adrià Costa


- Quin balanç fan del pacte de govern? En quatre anys l'única discrepància –que no van explicar- va ser abstenir-se en un pressupost quan Helga Pujol era regidora. Aquella votació va influir després que acabés plegant?

- En un bon principi no va ser fàcil establir un marc de treball, potser per nerviosisme d'ambdós grups, potser per desconeixença, potser per desconfiança. Al llarg d'aquests anys hem trobat el lloc corresponent i ens hem entès acceptablement permetent que avancéssim com a govern. Vostè em diu l'única discrepància i per mi aquesta percepció que tenen és un èxit doncs cada setmana hem fet junta de govern on exposem els nostres criteris vers els punts a debatre i és allà on tenim les nostres discrepàncies, les nostres opinions i finalment els nostres acords. És allà on s'ha de debatre i on s'ha de quedar tota discrepància, la gent el que vol és eficàcia i això és el que hem d'intentar.

La regidora Helga Pujol va ser la persona que va obrir aquesta nova ERC Campdevànol després d'un temps convuls. És ella qui va agafar la màxima responsabilitat i a qui nosaltres vam fer costat. Sempre ens va informar que, per motius personals, potser hauria de deixar el càrrec i nosaltres ens vam preparar al llarg d'aquests temps per si succeïa. Tinc la gran sort de poder comptar novament amb ella a la llista així com d'altres persones que havien tingut càrrecs en diferents governs d'aquest consistori i que juntament amb la resta de la llista podem oferir un bon equip. Puc dir que el nostre partit avui té la gran sort de sumar nous exregidors i de no perdre'ls. La discrepància va ser clara, no volien unes retallades d'alguna partida que afectava la feina de persones.

- La legislatura ha estat menys crispada que les anteriors. Tant ERC –com CiU i MES- es reclamen responsables d'haver-ho aconseguit. Això vol dir que també tots eren responsables de la crispació?

- El nostre objectiu era calmar en el possible aquest malestar i crispació. Ens és igual estar al davant, al costat o al darrera, ERC Campdevànol es proposava un objectiu i s´ha complert. Cadascú pot analitzar en quin grau de responsabilitat ha actuat, nosaltres ja hem fet aquesta anàlisi.

- Un dels temes de la legislatura ha estat la massificació del torrent de la Cabana. Considera que la prohibició del bany durant dos anys serà efectiva? Més enllà del consens polític demostrat en el darrer ple creu que la mesura l'ha entès la població?

- El poble de Campdevànol reclama una acció profunda sobre aquesta qüestió, nosaltres hem estat a favor del procés participatiu i és d'on s'extraurà el que es considera millor i més efectiu. Per nosaltres i per tal que el termini per tornar a una normalitat sensata sigui el més breu, sí que estem a favor d'aquesta mesura. No tremolem a l'hora de prendre decisions, som partit de govern i per governar cal prendre decisions tot esperant que siguin les més correctes. La gent de Campdevànol entén perfectament que el nostre patrimoni es mereix ser protegit i cuidat i que és el treball de tots els participants intentar-ho.

- ERC ja fa quatre anys que va reclamar apostar per la residència geriàtrica i ara va aconseguir que el ple aprovés demanar al Govern la possibilitat d'ampliar-la. És una possibilitat real o un brindis al sol?

-Va ser una gran alegria i un dipòsit d'esperança que tots els partits que estem avui a l'Ajuntament hi donéssim suport. Això voldrà dir que podrem dirigir-nos a les institucions pertinents per tal de transmetre la nostra preocupació i sol·licitar l'estudi corresponent a la necessitat d'ampliació de la residència geriàtrica. Avui l'espera és de tres anys i volem que això es redueixi significativament. Per part nostre vam demanar informació urbanística i sembla que podria ser factible. Insistirem fins a portar-ho a terme i ens agradarà estar acompanyats dels altres grups.

- La Llei de barris ha quedat pràcticament congelada. Què en pensa? Proposen reactivar-la d'alguna manera?

- És d'especial interès per nosaltres reactivar-la. Volem un compromís de la Generalitat per tal que ens garanteixin el cobrament corresponent per tal de no afectar els comptes del consistori i per garantir a aquells industrials, empreses, autònoms que desenvolupin la seva tasca en data fixada i concreta. Aquest serà un punt essencial per qualsevol possible entesa amb els altres grups.

- Vinculat a la Llei de barris es va impulsar un Consell de Poble que ha quedat aparcat. S'ha de reactivar? Quines funcions hauria de desenvolupar?

- Ja des del 2011 amb l'Helga Pujol sol·licitàvem novament la creació del Consell de Poble. És del tot indispensable que la majoria dels partits hi creguin, que puguem consensuar i que siguem capaços de deixar treballar, deixar opinar i d'escoltar les recomanacions que s'esdevinguin i sobretot que no estigui ni monopolitzat ni polititzat. Les seves funcions han de ser múltiples: urbanisme, benestar social, model cultural i art, model educatiu, model empresarial, model turístic...

Jaume Garcia, al centre de Campdevànol. Foto: Adrià Costa


- Una de les notícies del final del mandat és la construcció de la nova premsa de Comforsa. Què en pensa de la ubicació entre l'escola i el barri del Roser?

- La resposta és clara. L'obligació del govern que pertoqui en cada moment és la de verificar i fer complir totes les normatives establertes. ERC Campdevànol donarà suport sempre a qualsevol iniciativa industrial, empresarial o d'autònoms que generi nous llocs de treball, que aporti nova tecnologia, i nous incentius econòmics pel nostre comerç en general. Ara bé, també serem intransigents en l'incompliment de qualsevol normativa establerta que pugui portar a un malestar social.

- Fa més de dos mandats que la conversió del camí ral de Campdevànol a Ripoll en via verda està encallada. Tenen alguna proposta per solucionar-ho?

- Fa molt de temps que estem esperant que hi hagi l'enllaç Campdevànol-Ripoll, tothom ho veu necessari i lògic, però res de res. Les informacions no són clares ni hi ha una data concreta. Necessitem uns bons resultats a escala de municipi per ERC Campdevànol per tal de tenir força al Consell Comarcal, i força per enfrontar-nos al Govern pertinent per afrontar definitivament aquest repte. Aquests darrers anys les subvencions per aquest espai han minvat en excés i molt projectes sol·licitats no han estat atesos.

- Què destaca de la seva tasca com a regidor de Medi Ambient i Esports? Què li ha quedat pendent? En un eventual nou pacte demanaria una regidoria amb més pes?

- La regidoria d'Esports en concret m'ha permès conèixer les necessitats de moltes entitats però alhora també veure com feien el possible per avançar. Hem donat ple suport en tot el sol·licitat i per damunt de tot el més agradable ha estat l'intercanvi d'idees i la bona predisposició de tothom. Puc enumerar algunes de les actuacions: construcció de l'escultura “Elogi del temps” de l'artista Eudald Alabau, on juntament amb l'Ajuntament es va buscar la participació dels menuts de l'escola per tal de què quedés constància al llarg del temps de la seva presència activa. L'arranjament i millora constant del Camí Ral. La instal·lació dels tancaments de contenidors en els barris (regidoria en el seu moment de l'Helga Pujol), la implantació arreu del poble de papereres i bosses per als propietaris de gossos. La cloració automàtica a les instal·lacions de la piscina. Les baranes de seguretat al Pavelló Mercè Guix, el desbloqueig i posterior inauguració del circuit del Motoclub Campdevànol, l'arranjament de les grades i els nous vestidors del camp de futbol, la instal·lació d'enllumenat i condicionament de les pistes de pàdel, les obres dels vestidors del Club Tennis Campdevànol, el rocòdrom, entre altres.

Han quedat pendent molts temes, en l'àmbit d'instal·lacions, però, esperant tenir pes en el nou govern ens posarem a treballar-hi ràpidament. Probablement i depenent de la situació que es produeixi, podríem optar a altres àrees, volem governar per tant estem preparats per assumir les diferents regidories.

- Han aparegut moltes qüestions de territori i urbanisme, economia, serveis socials... Digui tres propostes principals que surten al seu programa i que fins ara no hagin aparegut a l'entrevista.

- Un pressupost participatiu; promoure el destí i l'ús de l'escola del carrer Coll i Bardolet a través d'una consulta; i crear la Nit de la Cultura, una oportunitat per als intel·lectuals, els artistes i les entitats per poder oferir al poble les seves creacions i compartir les seves activitats.

- Si torna a ser decisiu a partir del 24 de maig quina acció reclamarà que s'apliqui de manera immediata?

- La remodelació de la teulada del pavelló.

Jaume Garcia s'estrena com a cap de llista d'ERC. Foto: Adrià Costa

 
Llista completa Esquerra Republicana de Catalunya (ERC)-Campdevànol 2015
1. Jaume Garcia i Anglada
2. Toni Riera Masjoan
3. Jaume Bassaganya Guitart
4. Helga Pujol i Pons
5. Maria Rosa Bartrina Sala
6. Pere Caralt Guix
7. Jordi Salamó Serra
8. Xevi Tubau i Castanyer
9. Júlia Garcia Arboix
10. Cesca Puigcercós Boixassa
11. Maria Palou Arias

Suplents
 

Llista Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) Campdevànol 2011

Llista Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) Campdevànol 2007

 

Programa electoral d'ERC de Campdevànol 2015 (pdf)

Resultats eleccions municipals a Campdevànol 2007-2011

Tots els resultats de les eleccions municipals 2007-2011

Les municipals 2015 al Ripollès, dia a dia