Laura Vallejos: «Les places al balcó per veure el Ball dels Pabordes s'han de sortejar»

La cap de llista de la CUP de Sant Joan reclama unitat social i institucional per a la nova escola

Laura Vallejos
Laura Vallejos | Marc Cargol
Arnau Urgell
19 de maig del 2015
Actualitzat el 20 de maig a les 12:38h

Laura Vallejos, cap de llista de la CUP de Sant Joan de les Abadesses Foto: Marc Cargol


Laura Vallejos (Sant Joan de les Abadesses, 1983) s'estrena com a cap de llista de la Candidatura d'Unitat Popular, formació que busca aconseguir representació a Sant Joan a la tercera vegada que es presenta. Reclama mesures per evitar que el jovent marxi del poble i unitat política i social per aconseguir que la nova escola sigui una realitat. També demana repensar la Festa Major, tant a nivell d'activitats com en l'aspecte institucional proposant, per exemple, el sorteig de les places del balcó consistorial per veure el Ball dels Pabordes. A més, demana major transparència fent especial incidència al web municipal. El programa de la CUP Sant Joan el podeu consultar en aquest enllaç.

- La CUP ja s'ha presentat dues vegades a Sant Joan de les Abadesses i en les dues ocasions ha quedat fora del consistori. Què els motiva a pensar que a la tercera va la vençuda?

- Efectivament és el tercer cop que ho provem. Picar pedra sempre costa, i a vegades et notes defallir, però seguim convençuts que hi ha altres maneres de fer política, més participativa. A més hem fet una renovació important, hi ha gent nova que s’ha implicat en el projecte i això sempre motiva a seguir.

- Si aquesta vegada tornessin a no obtenir representació es plantejarien dissoldre l'assemblea?

- Tant si obtenim representació com si no, a partir del dia 25 de maig caldrà asseure'ns i fer un replantejament important. Si obtenim representació ens haurem d’organitzar per tal d’afrontar-ho com cal, i és un repte que ens motiva. Si no obtenim representació caldrà reorganitzar-nos per trobar la millor manera de seguir treballant, aprofitant l’aire fresc que aporta la gent que s’ha afegit al projecte. En qualsevol cas, som positius i la CUP sempre ha tingut clar que la lluita institucional va lligada a la lluita de carrer. Un peu a cada lloc, volem estar ben arrelats al carrer i evitar que les institucions ens desactivin.  

- Vostè és de Sant Joan però per motius laborals passa bona part de la setmana a Barcelona. Això no pot provocar que desconegui una mica la realitat del dia a dia del municipi?

- Cal remarcar que la CUP de Sant Joan no sóc només jo. Som un grup de gent, i de fet, la resta del grup fa vida a Sant Joan d’una manera o altra. És evident que desconec aspectes del dia a dia, no tindria sentit negar-ho, però se m’ha de considerar la portaveu. Les regles del joc, encara que no són les nostres, exigeixen una cara visible i durant aquesta legislatura la poso jo.

- Precisament un dels grans problemes de Sant Joan –i de la resta de Ripollès- és mantenir el jovent. Quines propostes fa la CUP per intentar solucionar aquesta qüestió.

- En aquest sentit cal enfocar el problema en dues franges d’edat. Per una banda el jovent adolescent, dels 12 al 18 anys aproximadament, no disposen de cap espai on trobar-se, compartir i motivar aspiracions. Creiem que cal promocionar un casal joves autogestionat per ells mateixos, amb el suport d’un educador. D’aquesta manera també augmenta el seu vincle amb el poble. Un bon espai podria ser l’escorxador. Per altra banda hi ha la franja d’edat a partir dels 18 anys. Perdem aquest jovent quan marxen a estudiar i ja no tenen opcions de tornar per motius professionals. Cal estudiar maneres de fer de Sant Joan un lloc on promocionar-se laboralment i segurament caldria promocionar algun tipus de taula de discussió justament amb aquest sector.

- Vostès consideren que els grans actes populars –Festa Major, Carnestoltes...- estan en reculada? Si fos així què proposen per reactivar-los?

- És evident que en general les festes cada vegada tenen menys participació i molta gent prefereix marxar a poblacions veïnes. Un clar exemple és l’envelat de la Festa Major. Creiem que cal un replantejament en l’organització d’aquestes festes, i una manera podria ser implicar i deixar més espais a les entitats del poble. En el cas concret de l’envelat, segurament tindria molt més èxit si els donéssim una oportunitat a les entitats, aquesta és una proposta que ens van fer arribar i ens sembla molt encertada. Creiem que és evident que el tipus d’actuacions que es fan no acaben de convèncer als santjoanins i santjoanines.

Per altra banda, s’ha d’acabar amb el tema “institucional” a les festes i actes. Les primeres files dels espectacles han de ser per a la gent del poble, i les places al balcó de l’ajuntament per veure el Ball dels Pabordes s’han de sortejar entre els veïns.

- El nou CAP és una realitat i queda pendent el nou edifici per a l'escola-institut. Hi ha prou unitat política i social per aconseguir que Ensenyament la prioritzi?

- Només podrem fer prou pressió perquè sigui una realitat si tots els implicats fem front comú, i això només passa per implicar de manera activa a grups polítics, AMPA, mestres, alumnes... No només cal unitat perquè es construeixi un nou edifici, sinó perquè aquest edifici tingui totes les instal·lacions que calen per al projecte educatiu de Sant Joan. Entre tots els òrgans implicats cal decidir si cal cuina, porxo, gimnàs... Ens hem d’assegurar que sigui un edifici com cal i no un simple pedaç.

- També queda pendent la biblioteca. Hi aposten? On la situarien?

- Un bon lloc seria l’actual edifici del Mestre Andreu, però en tot cas és una decisió que caldrà prendre en el seu moment i apostaríem per un procés participatiu, tant pel que fa a la ubicació com per les instal·lacions que caldrien. Tal i com deia en el cas de l’escola-institut cal assegurar una bona instal·lació. En tot cas, la nova biblioteca és un projecte a llarg termini i mentrestant cal promocionar l’actual. No només inversió en llibres, sinó en realització d’activitats com presentacions de llibres, tertúlies... No hem d’abandonar l’actual biblioteca mentre esperem el nou projecte.

- Malgrat ser un ajuntament governat amb majoria absoluta pel PSC s'han adherit a l'AMI, s'han hissat estelades, es va assistir a l'acte municipalista a favor del 9-N... No es poden queixar del compromís del consistori amb el procés sobiranista no?

- La veritat és que han acceptat només les propostes que “no feien massa nosa”. En el moment en què ha calgut un posicionament concret i ferm, han reculat i això ha fet que sovint es creessin incoherències. Per exemple han argumentat que l’estelada al balcó de l’ajuntament podia incomodar a algú, però en canvi a les entrades del poble no es considera que poden incomodar? Qui se senti incòmode amb l’estelada, entenem que s’hi sentirà sempre... De fet, més aviat creiem que tenen un compromís amb el dret a decidir però no tant amb el procés sobiranista. En qualsevol cas, tots els passos són importants.

Laura Vallejos, cap de llista de la CUP de Sant Joan de les Abadesses Foto: Marc Cargol


- A l'inici de la legislatura es va parlar molt de la central de biomassa de Llaudet. La CUP va demanar una consulta popular però el projecte va acabar en no res. Algú va mentir?

- No creiem que ningú mentís. Més aviat que l’equip de govern va voler posar-se una medalla massa aviat, no va funcionar i els hi va petar als morros. El tema no estava clar, hi havia molts punts foscos que no es van explicar. I ara, el tema Llaudet va pel mateix camí. Cal explicar les coses, i sobretot cal comptar amb la gent del poble. Entenem que les negociacions requereixen una certa discreció, però cal explicar quines són les condicions que s’estan demanant en la negociació, si s’està exigint que un percentatge de la plantilla sigui de contractació a gent de Sant de Joan, si s’implantarà formació per tal d’assegurar aquest percentatge de plantilla, condicions laborals, ambientals, etc. No s’explica res.

- Precisament des de fa anys està encallat el desenvolupament del polígon de Llaudet. Proposen reformular el projecte o descartar-lo?

- Seguim creient que cal intentar desenvolupar Llaudet, i sobretot analitzar la situació actual dels veïns i què en pensen. Aquest podria ser un bon exemple de consulta ciutadana, pel què fa a propostes i inquietuds.

- Quina proposta fan en relació als gossos i les problemàtiques –excrements, animals deslligats...-?

- La problemàtica dels gossos ens arriba per moltes vies i és un tema que cal solucionar. El que veiem és que el tema de les multes no funciona, ni les bones iniciatives que s’han portat a terme fins ara, com per exemple les bosses. La gent no té vergonya, i potser és aquí on hem d’incidir. Amb aquests conflictes a vegades la gent només reacciona per evitar que els posin en evidència i potser caldria fer alguna campanya en aquest sentit, i si cal començar a analitzar l’ADN dels excrements per tal d’identificar els propietaris, potser ho haurem de fer.

- La CUP fa bandera sempre de la participació ciutadana. Quines propostes concretes fan per a Sant Joan?

- Estem acostumats a votar cada quatre anys i a deixar fer, i la participació ciutadana és un terme que encara es fa una mica estrany per molta gent, per tant cal explicar-ho molt bé i cal començar amb processos senzills. Per exemple es pot començar per agafar un capítol del pressupost i decidir com es reparteix i en què s’inverteix, de manera que es tendeixi cap a uns pressupostos totalment participatius. L’exemple del desenvolupament de l’institut-escola seria un altre cas. Altres casos poden ser consultes populars directes per qüestions concretes. El més important és definir els reglaments adequats que defineixin aquests mecanismes i que garanteixin que seran vinculants.
    
- Si és regidora quina serà la primera acció que intentarà tirar endavant?

- Un dels nostres eixos és la transparència, i l’acció més directa que cal fer és exigir que la informació que hi ha al web municipal de Sant Joan s’actualitzi, i es faci bé. La informació que hi ha actualment és incompleta i desfasada. I cal impulsar un butlletí informatiu com cal, la revista “SJA” no és un butlletí de l’Ajuntament tal com es pretén fer creure al web. La informació ha de ser accessible amb un cop de clic o senzillament obrint la bústia.

Laura Vallejos, cap de llista de la CUP de Sant Joan de les Abadesses Foto: Marc Cargol

 
Llista Candidatura d'Unitat Popular (CUP-PA) Sant Joan de les Abadesses 2015
1. Laura Vallejos Giralt. 31 anys. És enginyera tècnica industrial especialitzada en electricitat. Es dedica a l’electrificació ferroviària des de fa deu anys. Va ser sòcia del Casal Independentista i Popular l’Espurna i actualment col·labora en el Grup de Treball d’Infraestructures i Mobilitat de la CUP.

2. Isabel Llanas Cuenca. 40 anys. Mestra especialista d'anglès i francès, actualment treballa a l'escola Castellroc de Castellfollit de la Roca. Porta treballant com a mestra més de quinze anys i li agrada l'educació i la natura. Ha viscut a diferents llocs al llarg d'aquests anys i sempre li ha agradat participar en projectes socials.

3. Vanesa Pau Gimenez. 42 anys. Diplomada Universitària en Infermeria. Vinculada al poble, des de fa 10 anys, treballa al CAP local i té una filla escolaritzada a Sant Joan. Anteriorment havia treballat a Migjorn, única casa de parts naturals de Catalunya. Filla de Salt on ha militat en diferents centres socials com la Maret i ha estat vinculada a  moviments alternatius.

4. Jordi Solanelles Bartrina. 35 anys. Tècnic i Especialista en Agricultura i Ramaderia. Tècnic en Integració Social i actualment treballa d'Educador Social a la Fundació MAP des de fa 14 anys. També ha treballat en centres de joventut i serveis socials. Entrenador i coordinador dels dos equips del MAP-Abadessenc. Fundador del JAS (Jovent Actiu Santjoaní) i col·laborador d'Obrim els Ulls.

5. Oriol Ramos López. 24 anys. Cambrer al Bar Centre. Juga amb el CE Abadessenc, és soci actiu de La Barra Jove, forma part dels diables de Sant Joan (Diabladesses) i és a gairebé tots el actes organitzats a Sant Joan. L'assignatura que té pendent és poder decidir el futur del nostre poble.

6. Pere Villanueva Costa. 39 anys. Regenta una botiga de productes ecològics i artesanals i fa de pagès les estones lliures. Tècnic en electricitat i electrònica. Ha treballat nou anys a la Fibran com a electricista. Insubmís. Fundador del JAS (Jovent Actiu Santjoaní). Va ser fundador i soci del Casal Independentista i Popular l'Espurna. Ha militat a l'organització de joves independentistes Maulets. Soci de l'Unió Excursionista de Sant Joan i col·labora amb l'Associació de Veïns de la Vila Vella.

7. Blanca Giralt Tejada. 55 anys. És administrativa i s’encarrega de la gestió econòmica de l’assemblea local de la CUP de Sant Joan de les Abadesses des del 2012. Actualment treballa al Banc de Sang i Teixits.

8. Jordi Tallant Pedragosa. 32 anys. Tècnic superior en restauració hotelera i tècnic superior en gestió comercial i màrqueting. Actualment cursant màrqueting digital a la UB. Membre fundador del JAS i de Fills de la Terra. Exmembre del Grup Esplai Somnis.

9. Patrícia McCloskey Alemany. 37 anys. Tècnica superior en dibuix publicitari, treballa com a dissenyadora gràfica a Sant Joan les Fonts. Delegada de CCOO de l'empresa. Col·laboradora de l'Associació de Veïns de la Vila Vella de Sant Joan de les Abadesses, membre actiu de Fills de la Terra.

10 Guillem Ferrer Godoy. 37 anys. Tècnic metal·lúrgic i tècnic en química ambiental. Membre fundador del JAS, del Casal Independentista i Popular l´Espurna, i dels Grallers de Sant Joan. Vocal de la secció d'alta muntanya de la UE Sant Joan. Treballa en una empresa metal·lúrgica de la Garrotxa.

11. Pere Esquerrà Dilmé. 37 anys. Dissenyador gràfic de forma independent. Actualment treballa de segon cap de cuina a La Barricona.

Suplents

12. Míriam Ayala Roma. 36 anys. És mare de l'Aicard i l'Alguer. Infermera per vocació des de fa 15 anys. Actualment treballa al servei d'urgències de l'Hospital de Campdevànol, en el qual col·labora en el comitè de mortalitat i en la comissió de cooperació social. Té un postgrau d'urgències i emergències extrahospitalàries. Actualment està cursant un màster en Medicina Natural a ISMET. Va formar part del Grup Esplai Somnis durant anys. Membre activa de l'AMPA de l'IE Sant Joan de les Abadesses fins el curs passat.
 

Llista CUP Sant Joan de les Abadesses 2011

Llista CUP Sant Joan de les Abadesses 2007

 

Programa CUP de Sant Joan de les Abadesses 2015 (pdf)

Resultats eleccions municipals 2001-2007 municipi per municipi

Resultats municipals 2011-2007 a Sant Joan de les Abadesses

Les municipals 2015 al Ripollès, dia a dia