El Consell Comarcal del Ripollès, en joc

Com es calcula el repartiment de consellers a la institució comarcal | Des del 1988 hi hagut set presidents | Tot apunta que el nombre de grups polítics amb representació pot augmentar

Redacció
13 de maig del 2015
Actualitzat el 15 de maig a les 9:19h
Constitució de Consell Comarcal de l'actual legislatura
Constitució de Consell Comarcal de l'actual legislatura | Adrià Costa

Constitució de Consell Comarcal de l'actual legislatura. Foto: Adrià Costa


El resultat de les eleccions municipals del proper 24 de maig no només decidirà la composició dels ajuntaments sinó també la dels consells comarcals. Un cop finalitzat el recompte de les paperetes, els partits polítics i les coalicions electorals es repartiran les cadires del Consell en funció del nombre de vots i regidors que hagin tret als diferents municipis de la comarca. 

El primer que haurà de fer cada partit és sumar per una banda tots els vots que hagi tret a la comarca i per l'altra tots els seus regidors. Seguidament, la Junta Electoral de Puigcerdà calcularà el percentatge de vots i regidors de cadascuna de les forces polítiques. Les que superin el 3% de representativitat –als ajuntaments la barrera és del 5%- podran optar al repartiment de cadires del Consell. 

Un cop superada la primera barrera, se sumarà el percentatge de vots amb el de regidors, tenint en compte que té més pes el nombre de vots (dos terços) que el de regidors (un terç). Acte seguit s'ordenaran les candidatures i, seguint el procediment establert per la Llei d'Hondt, començarà el repartiment de consellers.

A continuació, són els partits els que han de designar els seus representants a l'administració comarcal. La llei estableix que han de ser regidors d'algun municipi de la comarca i obliga a un repartiment amb representació de polítics de diverses poblacions. En cada cas s'ha d'assignar un suplent per possibles dimissions o repartiment de la legislatura.

El Ripollès té el mínim de consellers

El nombre de membres del Consell depèn de la població de la comarca. Els territoris de menys de 50.000 habitants tenen 19 consellers comarcals, entre 50.001 i 100.000 habitants són 25, als llocs amb una població de 100.001 a 500.000 persones hi ha 33 consellers i els territoris més grans en tenen un total de 39.

Al Ripollès, amb una població situada a l'entorn de les 26.000 persones, li pertoquen el mínim de consellers: 19. Actualment CiU té majoria absoluta amb deu consellers pels cinc del PSC i els quatre d'ERC. La federació nacionalista va governar la institució des de la seva creació el 1988 fins al 2003. Un pacte entre PSC, ERC i ICV –i, posteriorment, sense els ecosocialistes- va permetre que les esquerres controlessin el Consell entre 2003 i 2011. Ara fa quatre anys CiU va recuperar la majoria absoluta i Miquel Rovira és l'actual president.

Tots els presidents del Consell Comarcal del Ripollès –manca Eudald Casadesús-. Foto: CCR


Actualment hi ha només tres grups polítics amb representació: CiU, PSC i ERC mentre que els independents –que anaven coaligats amb una agrupació d'electors- se'n van quedar fora. Més enllà de si els nacionalistes revaliden la majoria absoluta tot apunta que ERC serà segona força per la divisió del PSC. En aquest sentit, si no hi ha cap sorpresa, MES aconseguirà representació al nou Consell mentre que la CUP ho té més complicat.

El 2013 es va celebrar el 25è aniversari de la creació del Consell Comarcal del Ripollès, a patir de l'existent Consell Comarcal de Muntanya, creat el 1983. L'acte va coincidir en ple debat sobre la reformulació d'aquestes institucions per treure-li pes polític i potenciar-los com a òrgan de gestió, unes modificacions legislatives que han quedat aparcades.
 
PeríodePresident Consell ComarcalPartitGovern
Des de 2011Miquel RoviraCiUCiU
2007-2011Enric PérezPSCPSC-ERC
2005-2007Miquel SitjarERCPSC-ERC-ICV
2003-2005Fina del PozoPSCPSC-ERC-ICV
1997-2003Jaume VilarrasaCiUCiU
1995-1997Domènec "Mingo" PairóCiUCiU
1988-1995Eudald CasadesúsCiUCiU