Societat Civil Catalana reclama a la Junta Electoral la retirada de 12 estelades al Ripollès

L'entitat espanyolista considera que els símbols independentistes en espais públics "vulneren la neutralitat política" | La denúncia s'ha realitzat a partir de la "col·laboració ciutadana"

Hissada de l'estelada a Sant Joan de les Abadesses
Hissada de l'estelada a Sant Joan de les Abadesses | Marc Cargol
Arnau Urgell
07 de maig del 2015
Actualitzat el 10 de maig a la 13:11h

Hissada de l'estelada a Sant Joan de les Abadesses. Foto: Marc Cargol


Societat Civil Catalana ha denunciat la presència de dotze estelades hissades en espais públics del Ripollès. L'entitat espanyolista considera que “es podria estar vulnerant la neutralitat política durant la propera campanya” i, per aquest motiu, ha instat a l'administració electoral a actuar. L'informe, elaborat a partir de “col·laboració ciutadana”, inclou estelades d'un total de 323 municipis del país.

Fa unes setmanes que Societat Civil va anunciar que aprofitaria la campanya electoral per forçar la retirada d'ensenyes independentistes. Ho va fer després que un jutjat de Barcelona desestimés la petició de l'entitat unionista de fer treure la de Sant Cugat del Vallès. En la sentència es considerava que formava part de la llibertat d'expressió però els instava a recórrer a la Junta Electoral aprofitant la campanya de les municipals.

Ara, han complert amb aquesta possibilitat i aquest dimecres van presentar un informe on denuncien estelades a 323 municipis, entre les quals dotze al Ripollès. N'hi ha als ajuntaments –Campelles, Campdevànol, Pardines, Ribes de Freser i Ripoll- però també a les entrades dels pobles –les Llosses, Molló, Planoles, Ribes, Sant Joan i Sant Pau-. Societat Civil ja ha anunciat que continuaran recopilant informació per ampliar la denúncia.

Primera estelada retirada, a Tàrrega

L'acció de SCC arriba la mateixa setmana que la Junta Electoral hagi ordenat la retirada d'una primera estelada, a l'Ajuntament de Tàrrega. La decisió, motivada per una denúncia del PSC, també apel·la a la neutralitat del consistori durant la campanya electoral.
 

Llista completa de les estelades denunciades per Societat Civil Catalana (pdf)
 

Estelades del Ripollès denunciades per Societat Civil Catalana
Campdevànol: casa de la vila
Campelles: Ajuntament
Les Llosses: entrada del poble
Molló: entrada del poble
Pardines: Ajuntament
Planoles: entrada del poble
Ribes de Freser: Ajuntament
Ribes de Freser: carrer de la Fonderia-Sant Quintí
Ribes de Freser: Mirador de Ribes de Freser (ermita de Sant Antoni)
Ripoll: Ajuntament
Sant Joan de les Abadesses: entrada del poble
Sant Pau de Segúries: entrada del poble

Estelada al giratori d'entrada de Molló Foto: @pepcoma