Una exposició repassa la vida del lutier santjoaní Ramon Oliveras

"Passió per un ofici" s'inaugura dissabte al Palau de l'Abadia

Redacció
06 de maig del 2015
Actualitzat a les 9:42h
El lutier, músic i compositor Ramon Oliveras i Blanch serà el protagonista d’una nova exposició al Palau de l’Abadia de Sant Joan de les Abadesses. “Ramon Oliveras, lutier: Passió per un ofici” repassa la vida d’aquest santjoaní que amb enginy, paciència, precisió, tenacitat i esperit de superació ha aconseguit construir violins que per la seva qualitat, han arribat a les mans d’instrumentistes de renom.

L’exposició convida a descobrir la figura d’aquest creador incansable i també d’un ofici que tendeix a desaparèixer. D’aquesta manera es podrà conèixer la trajectòria i vicissituds d’Oliveras i els artistes que varen gaudir dels seus instruments amb plafons explicatius, imatges i audiovisuals; però també el procés de construcció de violins, violes i violoncels a través d’una reproducció del seu taller amb la taula de treball i les seves eines.

L’exposició es podrà visitar a partir d’aquest dissabte 9 de maig, i el primer dia d’exposició, a partir de les 18 h, comptarà amb la presència de Ramon Olivera (Sant Joan de les Abadesses, 1937); els dissenyadors de l’exposició Maria Herrera i Alejandro Garay; el violinista Josep Lluís Puig, que parlarà del vessant d’Oliveras com a reparador d’instruments de corda i interpretarà una peça amb un violí Guarnerius que el santjoaní va reparar fa més de 20 anys; i, finalment, també hi actuarà la violinista holandesa Judy Schomper que interpretarà una cançó amb el violí Sarasate que va comprar a Oliveras l’any 1994.