Artur Mas lliura la Creu de Sant Jordi al doctor Eudald Maideu

El Govern en destaca "la seva trajectòria en l’àmbit de la medicina, a nivell assistencial i acadèmic" així com l'impuls en la descoberta del castell de Mataplana

Redacció
05 de maig del 2015
Actualitzat a les 12:45h
Foto de família dels guardonats amb la Creu de Sant Jordi
Foto de família dels guardonats amb la Creu de Sant Jordi | Govern

Artur Mas lliurant la Creu de Sant Jordi a Eudald Maideu. Foto: Govern


El president Artur Mas va ser l'encarregat aquest dilluns al vespre de lliurar la Creu Sant Jordi al metge ripollès Eudald Maideu i Puig. L'acte es va fer al Liceu de Barcelona i es van homenatjar un total de 27 persones, dues d'elles a títol pòstum, i 15 entitats. Maideu, en una entrevista a ElRipollès.info, assegurava poques hores després de l'anunci sentir-se "emocionalment desfet, impressionat i, fins i tot, bloquejat" per la concessió d'una de les màximes distincions del Govern. En l'acte de lliurament va estar acompanyat per la família així com els alcaldes i diversos regidors de Ripoll i Gombrèn.

L'executiu català ha volgut reconèixer la trajectòria de Maideu en l’àmbit de la medicina, a nivell assistencial i acadèmic. Ha presidit la Societat Catalana de Sexologia i pertany a la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya. També per la promoció del patrimoni i altres activitats culturals on destaca l’impuls en la descoberta i restauració del castell de Mataplana, vinculat a aquest llinatge i a la llegenda del comte Arnau.

Artur Mas lliurant la Creu de Sant Jordi a Eudald Maideu. Foto: Govern


Eudald Maideu va néixer a Ripoll l'11 d'agost de 1935. Llicenciat en Medicina i Cirurgia per la Universitat de Barcelona (1959) i doctor pel mateix centre amb una tesi, la primera de l'Estat espanyol, sobre educació sexual. Des de 1963 és soci numerari de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears i president de la Societat Catalana de Sexologia (1978-1983). El 2012 va entrar a formar part de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya.

Maideu també és propietari dels terrenys on fa quasi trenta anys es van descobrir les restes del castell de Mataplana, molt lligat al mite del Comte Arnau i on van viure Ponç de Mataplana i Hug de Mataplana. Un fet que li va valdre el reconeixement com a fill adoptiu de Gombrèn el 2011, poc abans de ser reconegut com a ripollès de l'any.

L'any passat diverses institucions de la comarca van impulsar una campanya per tal que se li concedís la Creu de Sant Jordi, una de les màximes distincions que pot rebre una persona per part de la Generalitat de Catalunya. El guardó condecora les persones i entitats per serveis prestats a Catalunya en la defensa de la seva identitat, o més generalment, en el pla cívic i cultural. En aquest sentit diversos ajuntaments i el Consell Comarcal van aprovar mocions de suport per tal d'afavorir aquest reconeixement. A més, diverses institucions mèdiques també ho van sol·licitar.

Eudald Maideu amb Artur Mas, Eudald Casadesús, Santi Vila i altres premiats. Foto: Govern


Artur Mas: “Aquest país trobarà la manera de reconstruir-se ell mateix”

Artur Mas, en el discurs de concessió de les Creu de Sant Jordi, va assegurar que, malgrat les dificultats que ha viscut i encara viu Catalunya, “aquest país trobarà la manera de reconstruir-se ell mateix i fer-ho millor que fins ara”. “Catalunya ha viscut situacions fins i tot molt més dures i molt pitjors” que les d’aquests darrers anys, però, citant un poema de Ventura Gassol, el president va assenyalar que “aquell país que havia quedat sota les centres mai havia mort del tot, espurnes de vida feien que pogués renéixer i amb més força”.

A banda d'Eudald Maideu, també s'han reconegut les actrius Emma Vilarasau i Mercè Sampietro, l'actor Joan Pera, el vicepresident del Barça i de la Banca Rotschild, Carles Vilarrubí o l'empresa de làctics Cadí, entre altres.

Foto de família dels guardonats amb la Creu de Sant Jordi. Foto: Govern