Santi Llagostera: «No volem un polígon a la carretera de les Llosses ni a enlloc»

La CUP aposta per debatre cada votació i descarta pactes a llarg termini | Assegura que l'acord preelectoral amb ICV va ser impossible per la manca de definició nacional | Admet que la participació als afers municipals és "un problema" i reclama retransmetre els plens en directe

Arnau Urgell
06 de maig del 2015
Actualitzat el 22 de maig a les 16:12h
Santi Llagostera, cap de llista de la CUP de Ripoll
Santi Llagostera, cap de llista de la CUP de Ripoll | Adrià Costa

Santi Llagostera, cap de llista de la CUP de Ripoll. Foto: Adrià Costa


Santi Llagostera (Ripoll, 1955) és el cap de llista de la Candidatura d'Unitat Popular (CUP), la principal incògnita de les municipals a la vila. Arquitecte de professió, veterà activista ambiental i en la defensa de patrimoni i “cantador de cançons” amb els Randellaires, ara “es veu” com a regidor a partir del 24 de maig. Reclama una nova manera de fer política marcada per la creativitat i el bé comú i insisteix en adaptar el model productiu de la comarca als seus límits geogràfics. Amb la construcció del Mercadona com a “fets consumats” reclama aturar el futur polígon industrial de la carretera de les Llosses. El programa complet el podeu consultar en aquest enllaç.

- La CUP és una de les grans novetats d'aquestes eleccions a Ripoll. Quines són les motivacions que els porten a presentar-se?

- Evidentment hi ha moltes raons. Però sobretot el fet que el país està en un moment històric, malgrat tractar-se d'eleccions municipals, i és un dels elements que ha fet que l'equip s'hagi motivat a tirar endavant i presentar-se. Quan el grup està format ja et pots començar a plantejar què passa a Ripoll amb el model econòmic, per què cal un nou supermercat, per què és necessari un altre polígon... Això ha de ser així o hauríem de posar uns límits clars al creixement i protegir-ho? S'ha d'apostar pel teixit productiu, evidentment, però amb una mida a l'escala de la geografia.

- Van negociar amb ICV fer una llista conjunta. Per què no va fructificar?

- Precisament el que he comentat abans, sobre la qüestió nacional, seria una possible resposta. No som ningú per donar lliçons però en l'actual context són necessaris plantejaments clars.

 

Santi Llagostera. Foto: Adrià Costa

- Vostè és el “veterà” d'una llista molt jove. Per què va decidir encapçalar una formació que es reclama no tenir líders.

- Evidentment, la CUP no té líders i el que va davant és un simple portaveu d'uns plantejaments que s'han de debatre de manera constant. La CUP, en tot cas, tampoc ha de ser obligatòriament de gent jove ja que, de fet, les primeres es van formar en plena Transició en municipis com Sant Pere de Ribes, Arbúcies, Banyoles... Si que és cert que en els darrers vuit anys ha fet un tomb i s'ha multiplicat no neix abans d'ahir. En tot cas, quan hi ha un equip format és molt fàcil animar-se i si tens suport a darrera es tira endavant.

- Se'l coneix per ser una de les ànimes dels Randellaires, per batallar per temes ambientals i patrimonials, per ser arquitecte... es veu de regidor a partir del 24 de maig?

- Quan et presentes és per canviar i proposar coses... per tant, és clar que m'hi veig. L'objectiu, com a mínim, és donar idees perquè entre tots es puguin fer. L'ideal seria aconseguir un ajuntament molt flexible i creatiu ja que, al cap i a la fi, es treballa per al bé comú. Creativitat i bé comú haurien de ser les característiques de l'Ajuntament de Ripoll, de qualsevol consistori i, de fet, de la vida en general. S'ha de treballar per sumar i sintetitzar i trencar la disciplina de partit, que és un dels grans mals de l'actual sistema democràtic.

- A la CUP se l'acusa de desconèixer la realitat de la política municipal per, per exemple, no haver assistit a cap ple de la legislatura...

- Potser més que un problema de la CUP de Ripoll és un problema del sistema en si. Quanta gent assisteix als plens? És evident que, com a mínim, s'haurien de retransmetre en directe per televisió o per "streaming" –i que després es pogués revisar en diferit-. La situació actual no afavoreix ni la participació ni la transparència.

- Si la CUP aconsegueix representació i és decisiva pactarà amb la resta de formacions d'esquerra per fer un nou tripartit?

- No és un element que s'hagi debatut. El nostre plantejament inicial és el de votar i aprovar coses en concret –analitzant-ho cada vegada- i no buscar aliances a llarg termini. En tot cas, és una qüestió que discutirem després de les municipals.

 

Santi Llagostera. Foto: Adrià Costa

- El 2011 va participar en un debat organitzat per CiU on la federació va admetre –en relació a projectes com el polígon d'Ordina- que havien canviat de visió sobre el medi ambient i urbanisme? Quatre anys més tard com veu la política de Jordi Munell en aquest sentit?

- No sé si han canviat o no però no es pot dir que hagin enganyat. Fa quatre anys ja deien que s'havia de fer un polígon a la carretera de les Llosses i ara l'han tirat endavant. És possible que tinguin una visió una mica diferent ja que el món ha canviat molt els darrers anys però hi ha moltes qüestions pendents com l'aposta forta per les vies verdes –continua encallada la de Ripoll a Campdevànol-, no es gestiona bé la transició entre el construït i el no construït i, en definitiva, marcar bé els límits del poble. També manquen unes bones pràctiques de jardineria més enllà de plantar flors, tenir unes directrius més clares sobre la gestió de la vegetació a l'entorn dels rius, etcètera.

- A la carretera de les Llosses s'hi ha de fer un nou polígon? Què s'ha de fer amb les activitats actuals no legalitzades?

- La CUP té clar que no s'ha de fer cap polígon més, ni a la carretera de les Llosses ni a enlloc. Les planes fluvials del Ripollès són un bé extraordinari –no superen el 5% de la superfície de la comarca- i qualsevol projecte que suposi ocupar-les és delicadíssim.

Els polígons s'han d'entendre amb una lògica comarcal i a Campdevànol continua totalment buit el de Niubó, també es mor de riure els plans de la Carola de Ripoll –precisament al costat de la via verda que no s'ha completat- i tenim un munt d'antigues fàbriques desaprofitades. És un contrasentit total. Sobre les activitats s'ha de revisar la situació legal i veure si hi ha algun tipus de fiança que permeti arranjar en part l'espai actualment ocupat.

- La transformació de la Devesa del Pla és un fet i el Mercadona s'obrirà d'aquí a pocs mesos? Què proposen?

- Més enllà de la construcció d'un supermercat, que ja són fets consumats malgrat que no ens agradi gens, caldrà debatre entre tots a què es destina la resta de la inversió. Tampoc tenia massa sentit el pont que proposava l'anterior equip de govern i ara caldrà pensar molt bé quines actuacions es volen fer ja que l'entorn d'aquest sector està molt degradat. Amb el cas del Mercadona crec que s'ha superat l'escala: on en mengen dos no en mengen tres...

- Els darrers anys han estat marcats pel procés sobiranista i per les polítiques d'austeritat i les conseqüents retallades. Com abordarà la CUP aquest escenari?

- La CUP de Ripoll treballa en quatre equips per abordar quatre grans temes: sostenibilitat, participació, serveis socials i Països Catalans. Al nostre país estem assistint a un desmantellament dels serveis públics, en part per ideologia i també a causa de la manca de recursos vinculat a l'espoli fiscal. Els governs de centra-dreta, tant a Catalunya com a Ripoll, només es preocupen pels teixits productius però deixen en un segon pla les qüestions socials.

- Vostè és músic. Què n'opina de la política cultural del consistori i quins canvis faria?

- Músic no, cantadors de cançons (riu). La CUP sempre ha apostat per una cultura d'arrel popular. Els grans concert d'elit estan molt bé però finalment s'ha de tenir amb una música viva, que sigui al carrer, a la plaça i que no sigui cara ni pel consistori ni per la gent. Treballem per aprofundir en un model –que presentarem en breu- més de baix a dalt, tant en l'àmbit musical com en la resta d'arts. L'Ajuntament només s'ha de procurar de tenir algun caler, els espais i després deixar que flueixin les iniciatives.
 

Santi Llagostera, aquest dilluns a Ripoll. Foto: Adrià Costa

 
Llista completa Candidatura d'Unitat Popular (CUP)-Ripoll 2015
1. Santi Llagostera i Güell
2. Aitor Carmona Pérez
3. Elisabet Jordà Sabatés
4. Joan Pujol Povedano “Nele”
5. Mercè Mauri Muntadas
6. Arnau Buxadé Lombraña
7. Sandra Costa Muñoz
8. Joan Pol Sala Descamps
9. Roger Jordà Sabatés
10. Maria Alba Martínez Rubio
11. Llorenç Viñas Castro
12. Roser Alabau Vilella
13. Arnau Roura Campalans
14. Maria Arias Garcia Muñoz
15. Judith Peñafiel Muñoz
16. Daniel Vilaseca Lázaro
17. Montse Rovira Salvans

Suplents

18. Cristina Motos Roca
19. Sergi Guix Planas
20. Antoni Domingo Llagostera
21. Esther Herranz Cecilia
22. Oriol Escarra Pérez
 

Programa electoral CUP Ripoll 2015 (pdf)

Resultats eleccions municipals a Ripoll 2007-2011

Tots els resultats de les eleccions municipals 2007-2011

Les municipals 2015 al Ripollès, dia a dia
 

Santi Llagostera, cap de llista de la CUP de Ripoll. Foto: Adrià Costa