Llanars «passa» de les companyies i desplega una xarxa de fibra òptica municipal

Movistar va fer arribar la fibra a l'escola però no té cap intenció de distribuir-la arreu del municipi | "Passem a l'acció amb la Fundació Guifi.net", explica l'alcalde

Redacció
28 d'abril del 2015
Actualitzat a les 17:32h
Projecte de la xarxa de fibra òptica de Llanars
Projecte de la xarxa de fibra òptica de Llanars | Ajuntament de Llanars

Projecte de la xarxa de fibra òptica de Llanars. Foto: Ajuntament de Llanars


A Llanars tenen clar que un municipi sense banda ampla en condicions no pot aspirar a competir en el sector turístic ni a fixar població. Per aquest motiu han decidit “passar” de les grans companyies de telecomunicacions i desplegar una xarxa de fibra òptica municipal de la mà de la Fundació Guifi.net. Es dóna la circumstància que Movistar, en el marc d'un concurs de la Generalitat, va dur la fibra fins a l'escola del poble però no té cap intenció de fer-la arribar a cap punt més.

En el ple d'aquest dilluns, el darrer de la legislatura, l'Ajuntament de Llanars va aprovar tirar endavant la xarxa de fibra òptica. El consistir hi aportarà 45.000 euros de fons propis per fer la primera fase que preveu construir el centre de procés de dades (CPD) i una primera anella de 96 fibres. La resta del projecte, amb un cost total de 140.000 euros, es finançarà amb les mateixes quotes de l'usuari per fer créixer una xarxa que “sempre serà de titularitat municipal”, en paraules de l'alcalde Esteve Costa.

Per construir la xarxa han apostat per la Fundació Guifinet, nascuda a Osona, i que ja n'ha desplegat diverses en desenes del municipi del país. “Buscàvem gent sense interessos comercials”, ha explicat Esteve Costa. Es dóna la circumstància que inicialment només podran oferir 10 Mb simètriques de pujada i baixada –entre cinc i deu vegades més que la velocitat actual- ja que la fibra es connectarà a una antena. “Esperem que algun dia Movistar reaccioni i puguem connectar-nos a la seva xarxa. De moment, tenim una autopista a la porta de casa sense cap accés”, es lamenta Costa.

L'alcalde –que deixarà el càrrec després de les municipals- considera que disposar de connexió a Internet de mínima qualitat “és un servei essencial que resta moltes oportunitats”. “Hem decidit passar a l'acció ja que estàvem força enfadats amb Telefònica”, ha assenyalat. Es dóna la circumstància que la companyia de telecomunicacions va guanyar el 2001 un concurs per fer arribar la fibra òptica a les escoles i hospitals del país però ara no té cap intenció en desplegar ni cedir aquesta xarxa a bona part dels municipis catalans, especialment els mitjans i petits.