El PSC s'abona a les «llistes fantasma» al Ripollès

Presenta vuit candidatures unipersonals amb càrrecs i militants del partit de l'àrea metropolitana de Barcelona | El candidat de Queralbs fa quatre anys no va aconseguir ni un sol vot a Vidrà

Arnau Urgell
23 d'abril del 2015
Actualitzat el 30 d'abril a les 9:37h
El PSC va sorprendre dilluns anunciant fins a onze llistes al Ripollès, una més que el 2011. Fins aquell moment només havien transcendit les de Camprodon i Setcases –on ostenten l'alcaldia- així com la de Ripoll, una coalició amb ICV amb la marca Fem Ripoll. Les vuit restants eren en municipis amb llistes obertes i on els socialistes hi han presentat un sol candidat. Es tracta de càrrecs i militants del partit a l'àrea metropolitana de Barcelona reproduint l'estratègia de les “llistes fantasma”, ja que en la majoria de casos no tenen cap vinculació amb les respectives poblacions.

Destaca el cas d'Ogassa amb la badalonina Aroa Arauzo Pérez com a candidata ja que s'ocupa de la “qualitat democràtica” al PSC, a banda de ser responsable de l'oficina del Parlament Europeu del PSC a Barcelona i consellera nacional. A Gombrèn el candidat és Bernardo Fernández que va ser diputat al Parlament durant dues legislatures mentre que una exregidora de Montmeló ara sembla que vol ser-ho de Vallfogona de Ripollès.

El barceloní Alex Coy fa quatre anys no va aconseguir ni un sol vot com a únic candidat del PSC a Vidrà (Osona) però ara es presenta a Queralbs. A Campelles i Toses es presenten militants de les agrupacions de Sarrià-Sant Gervasi i Nou Barris, respectivament. A Pardines la candidata és Maria Soledad Cardona que fa quatre anys havia format part de la llista a Fornells de la Selva.

Un candidat del PP, de Pals a Toses

Miguel Oscariz Faraut és el candidat del PP a Toses després que fa quatre anys anés a les llistes de Pals. A Setcases els populars han apostat per Javier Córdoba Bellida, que el 2011 va ajudar a completar la candidatura de Camprodon. Tanmateix, destaca el cas de Sant Joan de les Abadesses on més de la meitat dels integrants són de l'entorn de Getafe, com va revelar ahir aquest diari. A Ripoll, en canvi, el candidat viu a Sant Joan i fa quatre anys va formar part de les llistes dels populars en aquest municipi.

Per què es presenten “llistes fantasma”?

Les dues principals raons per presentar “llistes fantasma” –una pràctica que tradicionalment ha utilitzat el PP però que en aquests comicis el PSC ha explotat- són, per una banda, aparentar implantació territorial i inflar el nombre de llistes que diuen presentar. Una estratègia que, en el cas dels socialistes, no ha evitar tenir-ne quasi 200 menys que el 2011. A més, s'intenta sumar vots pel Consell Comarcal i la Diputació malgrat que aquestes candidatures acostumen a aconseguir resultats testimonials.
 
Candidatures unipersonals del PSC-Candidatura de Progrés 2015
Campelles. Cesar Millán Marfil. És de Barcelona. Ha estat secretari de Formació de l'agrupació del PSC de Sarrià-Sant Gervasi

Gombrèn: Bernardo Fernández Martínez. És de Barcelona i va ser diputat pel PSC al Parlament de Catalunya del 1999 al 2006

Ogassa: Aroa Arauzo Pérez. És de Badalona. Actualment és secretària de Participació i Qualitat Democràtica i responsable de l'oficina del Parlament Europeu del PSC a Barcelona. També és consellera nacional i secretària de Comunicació de l'agrupació de Badalona.

Les Llosses: Jordi Biel Linares. És de Viladecans

Pardines: Maria Soledad Cardona Raso. És de Barcelona, fa quatre anys va formar part de la candidatura del PSC a Fornells de la Selva que no va aconseguir representació.

Queralbs: Àlex Coy Santiago. És de Barcelona. Fa quatre anys es va presentar com a únic candidat dels socialistes Vidrà i no va aconseguir cap vot

Toses: Sheila Guerra Andrés. És de Barcelona i militant del PSC de l'agrupació de Nou Barris.

Vallfogona de Ripollès: Almudena Linares Quintanilla. Fa quatre anys havia format part de les llistes del PSC a Montmeló i anteriorment n'havia estat regidora.
 

Resultats eleccions municipals 2001-2007 municipi per municipi

Les municipals 2015 al Ripollès, dia a dia