El futur Parc natural de les capçaleres naixerà amb vocació transfronterera

L'espai protegit del Ripollès, que serà una realitat abans d'acabar la legislatura, compartirà representants en els òrgans de gestió amb el Parc natural regional del Pirineu Català

Redacció
10 d'abril del 2015
Actualitzat el 11 d'abril a les 16:34h
Santi Vila, amb els representants del parc natural nord-català
Santi Vila, amb els representants del parc natural nord-català | TES

Santi Vila, amb els representants del parc natural nord-català. Foto: Departament de Territori i Sostenibilitat


El futur Parc natural de les capçaleres del Ter i el Freser serà una realitat –si es compleixen els terminis- aquest mateix any. Naixerà amb col·laboració transfrontera, una idea que havia expressat el conseller Santi Vila a l'estiu passat i que avui s'ha concretat en una reunió mantinguda amb càrrecs electes del Ripollès i de la Catalunya Nord a Èguet, a l'Alta Cerdanya.

“El nou Parc natural de les capçaleres del Ter i del Freser tindrà un valor afegit rellevant, el treball transfronterer”, ha assegurat el titular de Territori de Sostenibilitat. Ho ha explicat després de la reunió que ha mantingut amb alcaldes del Ripollès i representants del Parc natural regional del Pirineu Català, situat entre la Cerdanya, el Capcir i el Conflent, a la Catalunya Nord, contigu als límits del parc en tramitació.

Segons Vila, els actors d’ambdues bandes de la frontera “estan convençuts que hem de projectar-los al món i que, en aquest sentit, la marca Pirineus se’n pot beneficiar moltíssim”. És per això que ambdues parts han pactat compartir representants en els òrgans de governança dels respectius parcs. D’aquesta manera, el de les Capçaleres del Ter i del Freser “s’aprovarà abans del final d’aquesta legislatura”, ha afirmat el conseller, “amb el valor afegit de comptar amb els deu anys d’experiència acumulada” a l'altra vessant de la serralada.
 

Mapa dels parcs de les capçaleres del Ter i el Freser i del Pirineu Català Foto: TES



El conseller de Territori i Sostenibilitat comparteix la visió veïna que “els parcs no són un santuari i que, més enllà de la protecció i dels elements a preservar, sobretot són un instrument al servei de la gent per fer possibles les activitats d’una forma ordenada, amb un criteri de sostenibilitat sempre present”. Per aquesta raó, “serà molt important que, en la governança del nou parc s’hi aporti aquesta experiència”.
 
Es dóna la circumstància que el Parc natural de les capçaleres del Ter i el Freser serà el primer de la història de Catalunya que neix com una demanda del territori. De fet, ajuntaments com el de Molló han reclamat ampliar els límits i, finalment, arribarà fins a coll d'Ares. També hi hagut ampliacions en municipis de la Vall de Ribes com Pardines.

Reunió entre electes del Ripollès i la Catalunya Nord a Èguet. Foto: @xaviercima