Ripoll envia a Urbanisme la conversió de la carretera de les Llosses en polígon industrial

L'equip de govern de CiU tira en davant en solitari l'aprovació provisional de la modificació del POUM | L'oposició manté que el projecte és "innecessari"

Arnau Urgell
10 d'abril del 2015
Actualitzat a les 17:18h
Zona de la carretera de les Llosses
Zona de la carretera de les Llosses | ElRipollès.info

Zona de la carretera de les Llosses que es podria convertir en polígon. Foto: ElRipollès.info


L'Ajuntament de Ripoll ha enviat a Urbanisme la conversió de la carretera de les Llosses en una zona industrial. En el darrer ple l'equip de govern de CiU va tirar endavant en solitari l'aprovació provisional de l'onzena modificació del Pla d'ordenació urbanística municipal (POUM). L'oposició, formada per ERC i PSC, van mantenir el “no” i van elevar el to contra un projecte que consideren totalment “innecessari”.

El projecte va arrencar l'abril de 2014 amb l'aprovació inicial. Consisteix en cinc parcel·les de naus a la banda dreta de la carretera en sentit les Llosses. A la banda del riu, per la seva banda, només es reserva una parcel·la per a equipament en el punt més allunyat de Ripoll. També es preveuen dos giratoris –als dos extrems de la proposta- mentre que l'actual C-26 esdevindria el vial del polígon. En aquest període han rebut els informes favorables de la direcció general de Ferrocarrils, del Departament d'Agricultura, de l'Agència Catalana de l'Aigua i de de la direcció general de Mobilitat –en aquests dos darrers casos amb condicions-.

Si el polígon s'acaba desenvolupant suposaria haver de construir un nou traçat per la C-26 i s'acabarien traslladant les activitats existents –que no es poden regularitzar per estar en sòl rústic- a la banda esquerra una vegada es fes la reparcel·lació de l'espai. El projecte és, de fet, una vella reivindicació de CiU. Entre el 2009 i el 2010, per exemple, l'aleshores diputat Eudald Casadesús va intentar sense èxit que el Parlament convertís l'espai en una àrea empresarial estratègia.

L'oposició manté que és innecessari

Quasi un any després de l'aprovació inicial l'oposició manté que el projecte “no respon a una necessitat real”. Teresa Jordà, portaveu d'ERC, va assegurar que aleshores van reclamar saber les “necessitats” de sòl industrial a Ripoll i en cap cas se'ls hi ha argumentat. “És un xafastre”, es va exclamar l'exalcaldessa en el darrer ple. “No hi ha cap demanda excepte que no ens amaguin alguna cosa”, va concloure.

El PSC, per la seva banda, va elevar el to contra el projecte. “Comprem la idea de reordenar la zona però s'està afectant una planta agrícola”, va explicar Enric Pérez. En aquest sentit va recordar que “fa un any que esperen una trobada amb l'equip de govern” i va coincidir amb els republicans en qualificar el polígon d'“innecessari”. Com a solució de compromís el portaveu socialista va proposar reordenar primer les activitats existents i, posteriorment, passar a la resta de l'espai.

Xavier Cima, regidor d'Urbanisme, va admetre que avui no hi havia demanda però que “l'urbanisme ha de treballar amb temps”. “La burocràcia és tan lenta que si esperem a tenir la demanda real després se'ns passa l'oportunitat”, va afegir. “L'experiència d'aquests anys ens indica que sempre arribem tard”, va concloure. “Hem de tenir un lloc de reserva futura. La zona actualment agrícola és molt probable que duri molts anys verda”, va assegurar l'alcalde Jordi Munell.