Tarragona «adopta» Eudald Carbonell

L'arqueòleg i paleontòleg ribetà, un dels personatges més il·lustres del Ripollès, nomenat fill adoptiu de Tarragona

Redacció
09 d'abril del 2015
Actualitzat el 13 d'abril a les 10:12h
Eudald Carbonell
Eudald Carbonell | Ajuntament de Tarragona

Acte de nomenament d'Eudald Carbonell com a «fill adoptiu» de Tarragona. Foto: Ajuntament de Tarragona


Eudald Carbonell és un dels personatges més il·lustres del Ripollès i, probablement, el més rellevant que hagi donat mai Ribes de Freser. L'arqueòleg i paleontòleg no ha perdut mai les seves arrels pirinenques però fa temps que viu i treballa a Tarragona on dirigeix Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES).

La ciutat tarragonina ha volgut “adoptar” Carbonell. Aquest dimecres l'Ajuntament el va nomenar “fill” adoptiu en compliment d'un acord de ple del passat 21 de novembre. L'acte, celebrat a la sala de plens del consistori, el va presidir l'alcalde Josep Fèlix Ballesteros. El batlle va justificar el reconeixement per la seva “trajectòria científica i docent” i per la creació de l'IPHES, “que ha beneficiat la ciutat i li dóna prestigi en el context internacional”.

Carbonell (Ribes de Freser, 1953), codirector també del Projecte Atapuerca, va arribar a Tarragona el 1988 per incorporar-se com a professor del que llavors era delegació de la Universitat de Barcelona en aquesta localitat. Actualment és catedràtic de Prehistòria de la Universitat Rovira i Virgili. Des de Tarragona ha estructurat un equip de recerca transdisciplinar, amb projecció internacional, que treballa en els millors jaciments en el seu àmbit.

Anteriorment, l'arqueòleg ribetà havia estat nomenat Doctor Honoris Causa per la Universitat de Burgos (2013), Premi Nacional de Pensament i Cultura Científica (2009), professor distingit de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona (2003) i Premi Príncep d'Astúries per l'equip d'investigació d'Atapuerca (19979, entre altres premis. La trajectòria científica no ha estat renyida amb un fort compromís social i polític així com una extensa carrera en l'àmbit de la divulgació consitent en l'aparició en mitjans de comunicació i una quinzena de llibres publicats. El darrer, d'aquest mateix 2015, és “Ens farem humans?”, de Cossetània Edicions.