Crítica i públic coronen Txarango a la gala dels Premis Enderrock 2015

Els del Ripollès reben a Girona quatre premis per votació popular, entre els quals millor disc, directe i artista, així com el de millor grup segons la crítica

Redacció
27 de març del 2015
Actualitzat el 30 de març a les 9:37h
Txarango, a la gala dels Premis Enderrock
Txarango, a la gala dels Premis Enderrock | Jose Manuel Gutiérrez

Txarango van emportar-se cinc premis, entre ells, el de Millor artista del 2014 Foto: José M. Gutiérrez


Crítica i públic acostumen a tenir diagnòstics diferents. Una divergència que no ha passat als Premis Enderrock on els Txarango van ser els grans protagonistes de la gala celebrada a Girona en acumular un total de cinc guardons. “Que públic i crítica hagin coincidit premiant-nos és molt especial i ens dóna força”, assegura Alguer Miquel, cantant del grup del Ripollès. I és que al premi de millor grup del 2014, segons la crítica, se li van sumar després de la votació popular quatre guardons més, entre els quals el de millor disc, directe i artista.

El Teatre Municipal de Girona va tornar a acollir anit la gala dels grans premis de la música catalana. L'acte va estar marcat per la tragèdia aèria dels Alps amb un crespó negre sobre el teló així com referències a les víctimes en el discurs inicial del director d'Enderrock, Lluís Gendrau, i la llotja presidencial buida. A les actuacions anunciades –Els Catarres, Joan Dausà, Núria Graham, Nyandú i Senior i el Cor Brutal- s'hi va sumar la sorpresa de veure Toti Soler interprentant “Petita festa” en solitari i “Cançó de suburbi” amb Sílvia Pérez Cruz –cançó que va musicar a instàncies d'Ovidi Montllor, desaparegut fa vint anys-.

“Si tenim la sort de connectar amb la gent és un privilegi brutal però la música ens fa tan feliços que ens hi dedicaríem encara que no ens anés gens bé”, va assegurar Alguer Miquel en recollir un dels cinc premis. Concretament, els de millor grup de l'any segons la crítica així com millor disc de pop-rock en català per Som riu, millor artista, millor directe de l'any i millor lletra per "Compta amb mi" –aquests darrers quatre després de les dues fases de votació popular-.

Els Catarres, tocant una cançó del seu nou disc 'Big bang'. Foto: José M. Gutiérrez


La resta de premiats per la crítica van ser el valencià Senior i el Cor Brutal com l'autor del millor disc de l'any. El pop psicodèlic de La iaia va rebre el premi de millor disc de pop-rock mentre que la seva veïna osonenca, Joana Serrat, s’emporta el reconeixement al millor disc català en altres llengües. El trobador d’Almacelles Xavier Baró va ser reconegut com el millor disc de folk, i Zoo, amb un dels darrers discos publicats el 2014, va ser considerat el grup revelació de l'any. Roger Padullés amb el millor disc de clàssica i David Mengual Free Spirits Big Band amb el millor treball de jazz tanquen el palmarès de la crítica.

Per altra banda, el públic va coronar Els Amics de les Arts –absents ja que tenien concert a Machester-, Joan Dausà, Sílvia Pérez i Raül Fernandez, Cesk Freixas, Bonobos, Oques Grasses i Love of Lesbian, Toni Xuclà i Lo Gitano Blanc (folk), Joan Chamorro (jazz), Carles Cases i Orquestra del Montsalvat (clàssica) i Àngel Llàcer-Manu Guix (infantil).

Dos discos d'or... i documental

L'entrega dels cinc Premis Enderrock arriba pocs dies després de rebre un doble disc d'or per a Benvinguts al llarg viatge i Som riu. Les notícies relacionades amb Txarango –que acaben d'arribar d'una gira a Mèxic- no s'acaben i a inicis d'abril s'estrenarà el documental Tota la vida, realizat per Zeba Produccions. S'estrenarà als Cinemes Girona de Barcelona el 9 d'abril i l'endemà se'n farà un passi al Comtal de Ripoll.

Tots els guardonats de la nit dels Premis Enderrock 2015 Foto: José M. Gutiérrez