La nova planta d'Orís reduirà el 40% de residus que es tiren a l'abocador

Santi Vila inaugura el nou centre de tractament de residus, construït al costat de l'abocador, que dóna servei al Ripollès i Osona | L'equipament tindrà una capacitat de 53.000 tones anuals de brossa

Roger Font
19 de març del 2015
Actualitzat el 20 de març a les 9:56h
La planta d'Orís, en una de les fases finals de construcció
La planta d'Orís, en una de les fases finals de construcció | CTR Orís

Santi Vila, amb alcaldes d'Osona i el Ripollès davant la placa commemorativa Foto: Roger Font


El nou centre de tractament de residus d’Osona i del Ripollès (CTR), que s'ha construït a Orís i que permetrà reduir entre el 40% i el 50% dels residus que es dipositen a l'abocador, ja és una realitat. El conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Santi Vila, el va inaugurar aquest dimecres a la tarda acompanyat dels alcaldes de les dues comarques, de membres del Consell Comarcal d'Osona i del Ripollès i de l'empresa concessionària Certis.

El CTR finalment ha ocupat una parcel·la total de 29.973 metres quadrats, dels quals poc més de 10.200 de superfície construïda. El centre té dues àrees clarament diferenciades, en primer lloc una planta de tractament de la fracció resta (aquells residus barrejats que encara contenen materials recuperables) amb una capacitat de 43.000 tones/any, i una planta de tractament de la fracció orgànica amb una capacitat de 10.000 tones.
 

L'edifici, en una de les fases finals Foto: CTR Orís


La planta de triatge té com a objectiu reduir entre el 40% i el 50% la quantitat de tones de fracció resta -residus barrejats amb materials encara recuperables- que es tira a l'abocador, recuperar aquests materials valoritzables i poder-los reciclar. A més, també permetrà compostar la fracció orgànica que es recull a les dues comarques i no haver-la de transportar a comarques veïnes, com es feia fins ara.

El cost total de la planta ha estat de 20,35 milions d'euros i tractarà el 100% de la brossa provinent d'Osona i el Ripollès, el que significa que dóna servei a 180.590 habitants (154.890 d’Osona i 25.700 del Ripollès) d'una setantena de municipis.

"Complirà amb la normativa europea"

Durant l'acte inaugural, l'alcalde d'Orís, Arnau Basco, es va mostrar satisfet d'haver "culminat un procés que va començar deu anys enrere" i va destacar que l'equipament "complirà amb la normativa europea". També va assegurar que tot i que "els abocadors i les deixalles sempre són un debat incòmode són indispensables pel correcte funcionament de la societat" i des d'Orís "donarem suport a projectes ambientalment correctes".

La normativa preveu no llençar cap dels residus que entraran a la planta abans d'haver realitzat un estudi previ obliga a valoritzar els residus abans d'abocar-los a un dipòsit controlat.

Miquel Arisa, president del Consorci per a la Gestió de Residus Urbans d'Osona, va ressaltar que "dues comarques clouen un gran projecte per al tractament de residus" i, amb aquest, "enrere queden tots els abocadors de cada municipi de la comarca". Arisa va mostrar el seu agraïment a "la voluntat d'Orís" per haver-lo acollit. Per últim, va destacar que "dues comarques van anar juntes a la Generalitat perquè volen ser pioneres en treballar pel medi ambient i perquè podem viure millor".
 

Miquel Rovira, Miquel Arisa, Arnau Basco, Santi Vila i Joan Roca Foto: Premsa Gencat


Per la seva banda, Joan Roca, president del Consell Comarcal d'Osona, va accentuar que el CTR d'Orís és "un punt clau per a la gestió de les escombraries" però també que, gràcies al projecte, s'havien traçat "vincles entre dues comarques, que seran un punt d'unió durant molts anys".

Santi Vila, per la seva banda, va mostrar la seva "satisfacció" i "enhorabona" per haver pogut acabar aquest projecte. Pel conseller, "el país fa una gran aposta pel progrés amb unes característiques pròpies d'una societat avançada". En aquesta línia, "el govern està convençut que una societat cal créixer, però créixer bé, de manera sostenible", va afegir.

Més enllà, va subratllar la "visió estratègica dels alcaldes perquè cal compartir" i "ha d'anar tot cap a aquesta direcció". "S'ha d'estendre aquest pioner pacte entre Osona i el Ripollès a altres comarques perquè permet optimitzar els recursos" i va afegir que "Osona és la comarca que més bé fa les coses de tot el país en el tractament dels residus".

Avui han començat dos mesos de proves i es preveu que estigui al 100% del seu funcionament aquest mateix mes de juny.
 

Dossier tènic del centre de tractament de residus d'Osona i el Ripollès (pdf)
 

El conseller Santi Vila, durant la visita guiada posterior als parlaments Foto: Roger Font