Societat Civil Catalana vol aprofitar les municipals per fer retirar les estelades

Anuncia que recorrerà a la Junta Electoral per fer complir un auto judicial fet públic dilluns

Bernat Ferrer
11 de març del 2015
Actualitzat a la 13:06h
Hissada de l'estelada a Sant Joan de les Abadesses
Hissada de l'estelada a Sant Joan de les Abadesses | Marc Cargol

Hissada de l'estelada a Sant Joan de les Abadesses. Foto: Marc Cargol


Societat Civil Catalana vol eliminar les estelades que els darrers mesos s'han plantat en espais públics de molts municipis del país. Després de fracassar judicialment per tal d'obligar a treure'n una de Sant Cugat del Vallès, l'entitat espanyolista pretén aprofitar la campanya de les municipals per eliminar les ensenyes independentistes.

Fracàs per retirar l'estelada de Sant Cugat
 
El jutjat Contenciós-Administratiu número dos de Barcelona va desestimar aquest dilluns la petició de Societat Civil Catalana (SCC) perquè l'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès retirés, com a mesura cautelar, una estelada ubicada a la plaça Lluís Millet. El jutge va considerar que, com a molt, la bandera s'hauria de retirar durant els períodes electorals. Aquest dimarts, el vicepresident de l'entitat, José Rusiñol, ha anunciat: "Quan comenci la campanya, demanarem la retirada d'estelades de tots els espais públics."

La justícia entén que la bandera catalana amb l'estel expressa una opinió política i les administracions han de mantenir-se neutrals, però també entén que és una mostra de llibertat d'expressió. Tot amb tot, en el cas que l'estelada encara hi sigui després de la convocatòria de les eleccions, recomana a SCC assistir a la Junta Electoral Central perquè la faci retirar.

"L'alcaldessa ens ha dit que no retirarà l'estelada", ha explicat Rosiñol, motiu pel qual ha anunciat que, quan es convoquin els comicis municipals, recorrerà a la Junta Electoral perquè es retiri la bandera independentista de la plaça Lluís Millet. Una mesura que estendran arreu del país, ha concretat. "Aquesta bandera conculca la neutralitat", ha ressaltat.

L'estelada es va instal·lar el 10 de setembre. Foto: Arnau Urgell


Estelada com a llibertat d'expressió

El 7 de març, el jutge va admetre a tràmit el recurs presentat per SCC contra una resolució del consistori en què es negava a retirar l'estelada que li havia cedit l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) coincidint amb l'ingrés del consistori a l'Associació de Municipis per la Independència. L'alcaldessa i portaveu nacional de CDC defensava la bandera emparant-se en la llibertat d'expressió.

Al Ripollès un gran nombre de municipis tenen estelades a espais públics, especialment a les entrades de les poblacions. Destaca el cas de Ripoll, Sant Joan de les Abadesses, Campdevànol i Ribes de Freser, entre altres. A la capital comarcal i Campdevànol l'ensenya independentista ha estat objecte d'atacs vandàlics.

Estelada al giratori d'entrada de Molló Foto: @pepcoma

 

José Rusiñol, després de reunir-se a Sant Cugat amb l'alcaldessa i portaveu de CDC Mercè Conesa. Foto: Bernat Ferrer/Nació Digital.