El Fortí de l'Estrella, un focus d'oci i cultura a Ripoll amb molta història

L'edifici, construït originàriament per a ús militar durant les guerres carlines, acull des de fa mesos un local on, a banda de fer un cafè o una copa, s'organitzen activitats culturals

Redacció
27 de febrer del 2015
Actualitzat el 01 de març a les 12:56h
El Fortí de l'Estrella de Ripoll
El Fortí de l'Estrella de Ripoll | Adrià Costa
El Fortí de l'Estrella és un dels edificis més emblemàtics del Barri Vell de Ripoll. El seu origen es remunta a un primigeni fortí militar que es va edificar durant la Primera Guerra Carlina (1833-1840). La forma actual data de la tercera de les guerres carlines (1872-1876) i va servir per defensar la vila dels atacs de l'exèrcit dels partidaris de Carles VII. Quasi 150 anys després, el Fortí s'ha convertit en un focus d'oci i cultura amb molta història.

El Fortí de l'Estrella, un bon espai per a la conversa. Foto: Adrià Costa


Després d'un temps tancat –entre el 2007 i el 2012 va acollir l'Oficina Municipal d'Habitatge- el Fortí de l'Estrella ha tornat a recuperar vida. Amèlia Sànchez és una barcelonina que quan va venir a viure a Ripoll trobava a faltar un local que esdevingués un “punt de trobada” per a tot tipus d'activitats. “Tenia com a referència la Laie, del carrer Pau Clarís, un espai de cultura i bohèmia”, explica. Val a dir que pensava en engegar una activitat així a Vic però el fet que l'Ajuntament de Ripoll posés a disposició d'emprenedors el Fortí de l'Estrella va fer que acabés apostant per la vila.

“Ha costat però cada vegada funciona millor”, explica Sànchez. En aquest sentit noten com cada vegada un major nombre de clients venen expressament a Ripoll des d'altres localitats de la comarca però també d'Osona. “Aquí es pot fer un cafè, una copa, una cervesa o un gintònic, evidentment, però intentem programar el màxim nombre d'activitats culturals”, explica. En aquest sentit destaca els concerts, les exposicions d'art o els “dijous místics”, entre altres. La major part d'aquests actes es fan als dos pisos superiors mentre que la planta baixa té una disposició que s'acosta més a la d'un bar convencional.

El Fortí de l'Estrella té una planta baixa i dos pisos. Foto: Adrià Costa


Març literari i en femení

El Fortí de l'Estrella obre de dijous a diumenge –a l'estiu també s'amplia al dimecres-. Malgrat que no hi ha servei de restaurant –que s'ofereix al Molí de la plaça Sant Eudald- els divendres i dissabtes hi ha flautes salades i brioixeria la resta de dies.

El març serà un mes amb força activitat destacant la presentació el proper 6 de març del llibre El món (no) és un lloc perillós del periodista i empresari berguedà, Xavier Gual. El 15 de març, pocs dies després del Dia de la Dona Treballadora, es preveu un nou plat fort, l'acte “Paraula de dona”, on sis dones ripolleses de diversos àmbits reflexionaran sobre la seva professió i la vida vista des d'un prisma femení. Hi seran la política Teresa Jordà, les poetesses Gemma Arimany i Montserrat Picola, la cantautora i actriu Marina Prat, l'artista plàstica Maite Amarita i la cantant Monik Bargalló. De cara a l'abril ja penses en un acte similar en versió masculina.

El Fortí de l'Estrella de Ripoll. Foto: Adrià Costa


El Fortí de l'Estrella, un edifici emblemàtic del Barri Vell de Ripoll. Foto: Adrià Costa