Dolor toràcic

Redacció
11 de febrer del 2015
Actualitzat a les 18:36h
Es un dolor opressiu o com “un pes” a nivell del pit, pot ser un dolor irradiat (al braç esquerre, a la mandíbula o al coll) i sol durar més de 20 minuts, també pot aparèixer sudoració, nàusees, vòmits, debilitat, etc. Cal tenir en compte que els símptomes d’un infart poden variar segons cada persona i no sempre apareixen de cop.

Aquest dolor es produeix per l’obstrucció d’una de les artèries del cor, produint la mort del teixit i parlaríem d’infart. En cas de que sigui una mínima obstrucció que deixa passar flux sanguini, parlaríem d’angina de pit.

Els factors de risc o factors que ho poden afavorir són: la pressió arterial alta; colesterol; diabetis; obesitat; tabac; una dieta inadequada; ila falta d’activitat física.

Qualsevol persona que manifesti dolor toràcic o algun símptoma que pugui ser d’infart cal que avisi al 112 (Sistema d’Emergències Mèdiques) el qual valorarà i gestionarà els recursos necessaris per poder-lo atendre i si cal, portar-lo a l’hospital. El tractament que requereix la persona consisteix en restablir el flux de sang de les arteries afectades del cor el més aviat possible per tal de que es pugui minimitzar el dany causat a les cèl·lules cardíaques.

Es recomana a les persones que han sofert una angina o infart, fer: exercici físic; una dieta més saludable; i un tractament amb medicació per prevenir-ne una nova aparició.

En cas de trobar-se amb una possible aturada cardíaca, cal avisar al sistema d’emergències: 112 i actuar el més ràpid possible. A la província de Girona, forma part de “Territori cardio protegit” per la qual cosa s’han instal·lat més de 747 desfibril·ladors automàtics (DEA) d’utilització pública a diferents municipis de les comarques gironines.
Els desfibril·ladors fixes, estan en una columna i dintre d’una caixa ubicats a carrers, places... (en llocs d’activitats de risc o de molta concurrència) de diferents pobles i ciutats.
Aquests desfibril·ladors estan directament connectats al SEM (Sistema d’Emergències Mèdiques) que rep un avis en el moment que algú despenja el desfibril·lador de la columna i seguidament envien una ambulància en el lloc. És imprescindible utilitzar-lo en els primers minuts de l’aturada per tal de poder recuperar la víctima sense seqüeles.

Aquest dispositiu s’ha implementat, ja que cada any a Catalunya perden la vida entre 3.000 i 4.000 persones per mort sobtada.