La grip supera el llindar d'epidèmia a Catalunya

La màxima incidència es preveu d'aquí a tres setmanes

EP
22 de gener del 2015
Actualitzat a les 15:40h
L'activitat gripal ha superat el nivell d'epidèmia a Catalunya en arribar als 109 casos per cada 100.000 habitants -el sostre està fixat en 102-, una situació que aquest any "s'ha endarrerit una setmana" en relació amb l'any anterior. Ho han revelat aquest dijous en roda de premsa el secretari de Salut Pública, Antoni Mateu, i l'epidemiòleg Antoni Trilla, que han concretat que s'han detectat 13 casos greus i ja ha mort un pacient per grip.

El virus predominant és el tipus A i el 42,8% dels pacients que han requerit hospitalització tenen més de 64 anys, mentre que el 28,6% tenen entre 15 i 44 anys, i el 28,6% restant, entre 45 i 64. El 90% dels pacients greus no estava vacunat, ha lamentat Mateu, que ha assegurat que "la vacuna és més que efectiva", tot i que no protegeix d'una nova soca del virus A detectada aquest any, batejada com H3N2.

Trilla ha concretat que aquesta nova variació no és perillosa, però ja és present en un 30% dels casos analitzats, per la qual cosa "apunta que tindrà una presència important". Mateu ha explicat que ja s'han distribuït el 88% de les dosis de vacuna que Salut havia previst distribuir aquest any, per la qual cosa s'ha incrementat un 2,2% la subministració.

Anar al seu metge de capçalera

Mateu, Trilla i el secretari de Participació Social i Local en Salut, Francesc Sancho, ha fet una crida a la ciutadania a acudir al seu metge de capçalera en cas de tenir símptomes o bé trucar al 061 en cas de dubte. "Els hospitals no són el millor lloc per anar. Allà es triga més a ser atès i no es rep la millor atenció", ha dit Sancho, que ha destacat la importància de no col·lapsar els serveis d'Urgències dels hospitals.

Consells i recomanacions

Sancho ha recordat les recomanacions per als ciutadans que no han contret: hidratar-se el màxim possible, tapar-se la boca amb un mocador o la màniga quan s'esternudi i rentar-se les mans "a consciència" diverses vegades al dia.

També ha repassat les recomanacions per als que estan passant el virus: fer repòs, tenir l'habitació ventilada, prendre caldos, sucs i paracetamol "a excepció que el metge hagi prescrit un altre fàrmac".