El Consell Comarcal demana un crèdit de 600.000 euros tot i que el Govern li deu 1,3 milions

L'administració comarcal ha hagut de signar una pòlissa a dotze mesos per superar els problemes de tresoreria | Enric Pérez "protesta enèrgicament" i proposa "tornar" la gestió de depuradores

Arnau Urgell
22 de gener del 2015
Actualitzat el 23 de gener a les 7:42h
Els deutes del Govern van protagonitzar el ple del Consell
Els deutes del Govern van protagonitzar el ple del Consell | CCR

Els deutes del Govern van protagonitzar el ple del Consell Comarcal Foto: CCR


El Consell Comarcal del Ripollès ha hagut de demanar un crèdit a curt termini de 600.000 euros tot i que el Govern té un deute de 1.300.000 euros, una quantitat que puja a 1,6 milions si s’hi sumen els diners que la Generalitat deu als ajuntaments del Pla únic d’obres i serveis i que es paguen a través de l'administració comarcal.

El president Miquel Rovira va aprovar per decret el passat 14 d'octubre l'inici de l'expedient per formalitzar un crèdit de 600.000 euros amb un termini de dotze mesos. Una operació que es va signar el desembre amb Caixabank amb la “finalitat de cobrir els desfasaments de tresoreria que patirà el Consell a causa del no pagament –dins termini- dels deutes vençuts i exigibles que té assumits la Generalitat i l'Agència Catalana de l'Aigua, entre altres”.

La situació va generar l'“enèrgica protesta” d'Enric Pérez en el primer ple del 2015 de l'administració comarcal celebrat aquest dimarts. Els deutes de la Generalitat amb les administracions locals són una qüestió que s'han arrossegat al llarg de la legislatura i que els socialistes porten temps denunciant. En el cas del Consell Comarcal es dóna la circumstància que històricament ha assumit la gestió de les depuradores de la comarca. “Potser valdria la pena tornar-ne la gestió a l'ACA”, va assenyalar Pérez. Núria López, a través del Twitter, va destacar que “la banca sempre guanya” mentre que Miquel Rovira va explicar que la qüestió ha esdevingut “una lluita constant”.

El primer ple de l’any també va aprovar punts com la recuperació d’una part de la paga extraordinària i addicional del mes de desembre de 2012 i l’adscripció del Consorci per a la Protecció i la Gestió dels Espais d’Interès Natural del Ripollès, el CEINR, al Consell Comarcal en compliment de la LRSAL. Una adscripció que, segons va explicar Rovira, s’havia de fer inicialment al Departament d’Agricultura. El president va afegir que, tot i que el CEINR finalment pengi del Consell, hi ha el compromís que Agricultura hi continuï fent les aportacions econòmiques que hi feia fins ara.