La primera enfarinada general deixa fins a 10 centímetres i incidències mínimes

La nevada només ha fet gruix per sobre els 900 metres amb una cota que ha tornat a baixar al vespre | La setmana es mantindrà freda i no es descarten més precipitacions dimecres i dijous

La nevada ha acumulat fins a 10 centímetres
La nevada ha acumulat fins a 10 centímetres | Adrià Costa
Redacció
19 de gener del 2015
Actualitzat el 20 de gener a les 7:32h

El cremallera passant per un Ribes de Freser ben nevat. Foto: Adrià Costa


La neu ha arribat per primera vegada aquest hivern a la pràctica totalitat de les valls del Ripollès. Ho ha fet deixant gruixos de fins a 10 centímetres i sense generar pràcticament cap incidència. De fet, només ha calgut restringir durant unes hores el pas de camions de gran tonatge per la N-260 a la collada de Toses i l'ús de cadenes a la carretera d'accés a Vallter. Al llarg del vespre, on continuen les precipitacions febles, la cota de neu ha anat baixant i torna a nevar en punts poc habituals com el Baix Ripollès.

Gruixos a partir dels 900 metres

La nevada ha començat poc abans de les sis de la matinada. Ho ha fet amb una cota inferior als 600 metres deixant una enfarinada anecdòtica en punts com a Ripoll i els primers gruixos per sobre els 900 metres. Al llarg del matí la cota ha oscil·lat deixant estones d'aiguaneu, pluja i neu als punts de menor altitud.

Les precipitacions han estat tan febles com constants. Això ha fet que en punts com Nevà, Molló o Setcases els gruixos acabessin arribant als 10 centímetres sent els més importants del país. A alta muntanya s'han registrat 15 centímetres de neu nova a Vall de Núria que, d'aquesta manera, ha tingut la segona nevada en quatre dies.

La nevada no ha provocat problemes importants a les carreteres del Ripollès, segons informa el Servei de Trànsit de Catalunya. A la collada de Toses, això sí, s'ha restringit el pas als camions de gran tonatge durant hores i s'havien de posar les cadenes per accedir a Vallter. També calia molta precaució a la C-38, entre Camprodon i Molló, per la presència de gel. El Consell Comarcal, per la seva banda, ha informat que el transport escolar ha funcionat amb normalitat.

Al llarg de la nit les precipitacions remetran i s'obriran clarianes. Això farà baixar les temperatures i la possibilitat que es geli la neu o l'aigua esdevenint un potencial perill a les carretes. Per aquest motiu Protecció Civil ha fet l'habitual crida a la precaució.
 

Incidències de trànsit (Servei Català del Trànsit)
 

La nevada ha deixat uns 5 cm a Planoles. Foto: Adrià Costa

Neu a la benzinera de Campelles, a la N-260 Foto: Adrià Costa
 

La collada de Toses s'ha restringit als camions de gran tonatge. Foto: Adrià Costa


A Planoles s'acumulen 6 centímetres (11.03). Foto: Maria Perpinyà


A Nevà s'acumulen 5 centímetres (9.15). Foto: Daniel Julià


Nevada a Nevà. Foto: Daniel Julià


La nevada, a Ribes Altes. Foto: Josep Manuel Mercader/Meteoribes


Vaques amb neu a l'entorn de Ripoll. Foto: Antonina Coromina