Projeccions de «Ciutat Morta» i «L'endemà», amb els seus directors

Xepo Ortega i Isona Passola seran divendres a Ripoll i Ribes de Freser, respectivament

Redacció
15 de gener del 2015
Actualitzat a les 10:18h


Divendres molt cinèfil al Ripollès. Mentre a Ripoll es projectarà la premiada i controvertida Ciutat Morta, a Ribes de Freser es farà un passi de L'Endemà. En ambdós casos amb la presència dels seus directors, Xepo Ortega i Isona Passola, respectivament.

Ciutat Morta s'introdueix en un dels casos més foscos dels darrers anys a Barcelona. El 4 de febrer de 2006 uns aldarulls a l'entorn d'una finca okupada de Barcelona acaben amb un policia en coma per l'impacte d'un objecte contundent llançat des del terrat. Entre els detinguts –en un centre hospitalari- hi havia Patricia Heras que va assegurar que en el moment dels fets no era a la zona. Després de dos anys empresonada esperant judici i acabar condemnada –juntament amb tres persones més-, Heras es va suïcidar en un permís penitenciari. Des de la presó va escriure un poemari publicat en forma de bloc –titulat “Poeta muerta”-, un fet que inspira el nom de la pel·lícula. Es dóna la circumstància que els policies que van interrogar els detinguts van ser condemnats posteriorment per tortures a un jove que va resultar ser fill d'un diplomàtic de Trinitat i Tobago.

El passi de Ciutat Morta a Ripoll es farà al Cinema Comtal el divendres 16 de gener a partir d'un quart d'onze de la nit. Arribarà just el dia abans que es projecti a Televisió de Catalunya després de mesos de polèmica perquè se'n demorava el passi. El film ha estat premiat amb una menció honorífica al Festival de Guia d'Isora, MiradasDoc, amb una menció honorífica i també com a millor documental al Festival de Màlaga de Cinema de 2014.

En el cas de L'Endemà, que ja es va projectar tant a TV3 com a Ribes de Freser, pretén mostrar com seria Catalunya en cas d'independència. Part de la pel·lícula es va rodar a la Vall de Ribes, concretament a Bruguera, a la carena del Taga, i algunes persones vinculades a la vall han participat a la producció. A més, els Amics del Cinema de la Vall de Ribes van col·laborar en la campanya de micromecenatge.