El pacte Mas-Junqueras obre la porta a desencallar finalment l'escola de Campdevànol

La recuperació de l'entesa entre CiU i ERC facilitarà l'aprovació d'uns pressupostos que inclouen 3,2 milions per al reivindicat centre escolar

Arnau Urgell
15 de gener del 2015
Actualitzat el 16 de gener a les 7:43h
Solar on es construirà la nova Escola Pirineu de Campdevànol
Solar on es construirà la nova Escola Pirineu de Campdevànol | AU

Solar on es construirà la nova Escola Pirineu de Campdevànol. Foto: Arnau Urgell


Artur Mas i Oriol Junqueras, amb el beneplàcit de l'ANC, Òmnium i l'Associació de Municipis per la Independència, van refer el camí de l'acord després d'una llarga cimera aquest dimecres. El president de la Generalitat va anunciar que les eleccions s'anticiparien però no se celebrarien fins al 27 de setembre –tant els republicans com les entitats les exigien aquesta primavera- al mateix temps que es recuperava el pacte d'estabilitat amb ERC, trencat arran de la suspensió de la consulta del 9-N.

La primera conseqüència de l'acord –a banda de l'aturada de desqualificacions entre ambdós partits- serà l'aprovació dels pressupostos. Una situació que pot desbloquejar definitivament la construcció de la nova Escola Pirineu de Campdevànol. Els comptes presentats pel Govern setmanes enrere preveuen una dotació de 3,26 milions per l'equipament però CiU no tenia majoria per aprovar-los.

L'alcalde Joan Manso va reclamar quan es van presentar els pressupostos “consens per tirar-los endavant”. Tanmateix, la situació s'havia complicat les darreres setmanes i les duesopcions que hi havia sobre la taula –convocar eleccions de manera immediata o bé esgotar la legislatura amb minoria prorrogant els comptes- podien deixar la construcció de l'escola per a millor ocasió. El 16 de desembre es van obrir les ofertes econòmiques de les 19 empreses licitants però, hores d'ara, no consta que s'hagi adjudicat.

L'únic municipi amb pacte CiU-ERC

Campdevànol és l'únic municipi governat per un pacte de CiU amb ERC –de fet és l'únic dels 19 on no hi ha una majoria absoluta-. Després de la cimera entre Mas i Junqueras, el president de la Generalitat va apostar per estendre aquesta entesa entre les dues principals forces sobiranistes a tants municipis com fos possible. Posteriorment, tant el mateix líder republicà com quadres de Convergència, han recordat que l'autonomia municipal “és sagrada” rebaixant l'abast de la proposta pensava per després de les municipals del 24 de maig.