Dissabte es farà el cens d'ocells aquàtics hivernants a l'Alt Ter

La iniciativa està oberta a persones voluntàries, encara que no tinguin experiència

Redacció
08 de gener del 2015
Actualitzat a les 19:37h
El proper dissabte 10 de gener es farà el cens d'ocells aquàtics hivernants a l'Alt Ter (el Ripollès, Osona i la Selva). Les dades que se n’obtinguin, com els altres anys, s’ajuntaran amb les dels altres censos que es porten a terme simultàniament a Catalunya i a tot Europa. Si el dissabte fes molt mal temps, plogués o nevés, s’aplaçaria a l’endemà.

L’any passat hi van participar 30 persones voluntàries, que van recórrer uns 100 quilòmetres de riu repartits en vuit trams de riu i, a més, van visitar 12 joques de corb marins, làrids (gavians) i ardeids (una joca correspon a la conca del Llobregat: la del pantà d’Olost). Es van arribar a censar un total de 6.759 ocells.

El cens es coordina des del Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis-Museu del Ter (CERM), de manera voluntària, com tothom que hi col·labora. Els coordinadors dels diversos trams i joques són majoritàriament membres de GEDENA-Ripollès, el Grup de Naturalistes d’Osona (ICHN), el Grup d’Anellament de Calldetenes-Osona i el CERM, però hi ha moltes més persones que hi intervenen de manera individual.

Si algú està interessat a participar-hi, pot escollir un sector i contactar directament amb el seu coordinador. No cal que tothom que hi participi sigui un expert en ornitologia. “Es tracta, també, de poder estar a gust unes quantes hores arran d’aigua i d’aprendre de manera distesa a identificar els ocells –i la fauna fluvial en general”, expliquen des de l’organització.

Paral·lelament a cada recorregut matinal, de capvespre es farà una segona part: els censos específics de les joques d’ardeids, corbs marins i làrids (gavines i gavians) de cada sector.

 

Resum del cens de l’any passat

Memòries completes del cens