2014 al Ripollès: entre la il·lusió i la incertesa

El 2014 ha estat l'any del 9-N, de la V i dels 75 anys de la fi de la Guerra Civil | La incertesa sobre el futur polític del país s'hi suma una recuperació que no es nota a peu de carrer

El país i el procés sobiranista, entre la il·lusió i la incertesa
El país i el procés sobiranista, entre la il·lusió i la incertesa | AC
Arnau Urgell
31 de desembre del 2015
Actualitzat el 02 de gener del 2015 a les 9:23h

El país i el procés sobiranista, entre la il·lusió i la incertesa. Foto: Adrià Costa


El 2014 s'acaba i és l'hora dels balanços. Ha estat l'any del Tricentenari, de la consulta en forma de “procés participatiu” del 9-N però també del 75è aniversari de la fi de la Guerra Civil que va suposar la retirada de més de 100.000 persones a través del Ripollès i bombardejos a diversos municipis de la comarca.

La il·lusió del 9-N contrasta amb la incertesa pel futur del procés sobiranista. I, sobretot, per una crisi econòmica que oficialment diuen que pràcticament s'ha acabat però sense que la recuperació econòmica es noti a peu de carrer. Una bona mostra, la necessitat cada any de recollir tones d'aliments en el Gran Recapte. De fet, l'any ha acabat amb una pèssima notícia econòmica –el concurs de creditors d'Interskol i l'amenaça de deslocalització- que contrasta amb altres de positives com la inversió de 8 milions a Comforsa que suposarà la creació de 50 nous llocs de treball.

L'inici de les obres de la Devesa del Pla –no exempta de polèmica- contrasta amb un desdoblament parcial del tren que ha entrat en via morta. Tanmateix, un brot verd és l'increment de la inversió prevista als pressupostos amb la inclusió de la nova escola de Campdevànol. L'inici de la construcció –si es produeix- ja serà objecte del resum del 2015.

Gener: la vespa asiàtica arriba al Ripollès

La temuda vespa asiàtica va arribar finalment el gener al Ripollès. Un veí de Ripoll va localitzar a la falda de la muntanya de Sant Bartomeu el segon niu del país d'aquesta espècie invasora, després del que s'havia trobat a la Garrotxa.

El primer nadó nascut a la comarca no va arribar fins al 12 de gener, una anècdota que exemplifica el descens de la natalitat que viu el Ripollès des de fa anys. Dies després, un grup d'esquiadors de muntanya va provocar una allau a la zona del Puigmal que, sortosament, va acabar sense ferits. Els rescats a alta muntanya van continuar sovintejant: en un dels casos va morir un veí de Barcelona en caure al Bastiments a l'abril mentre que en un altre, ocorregut a l'agost, va acabar amb sanció ja que els dos excursionistes perduts –una vegada van trobar el cotxe- no van avisar als Bombers.

Febrer: 75 anys dels bombardejos i de la fi de la Guerra Civil

El 10 de febrer de 1939 va acabar “oficialment” la Guerra Civil espanyola a Catalunya. L'anunci dels franquistes era cert a l'Alt Empordà però no pas al Ripollès on les tropes republicanes van resistir encara tres dies a la “bossa” de Molló. Setanta-cinc anys després –de la retirada republicana però també dels bombardejos a les poblacions a la comarca-, el Ripollès va recordar l'efemèride amb diversos actes entre els quals va destacar una exposició al Museu Etnogràfic que va servir per homenatjar la historiadora i professora Sofia Castillo, recentment desapareguda. ElRipollès.info s'hi va sumar amb un especial detallant el dia a dia de l'avanç franquista a la comarca.

Precisament el mateix mes es va posar fil a l'agulla a la restauració de Can Roig, una emblemàtica finca modernista de Camprodon que està abandonada des de la fi de la Guerra Civil –el darrer ús va ser d'hospital militar-. A Sant Joan de les Abadesses, per la seva banda, es va inaugurar el nou centre d'atenció primària, un equipament molt reivindicat per l'equip de govern socialista però molt criticat per l'oposició d'ERC.

Can Roig de Camprodon, 75 anys d'abandonament. Foto: Arnau Urgell


Març: el llop, fotografiat a Queralbs

El llop va tornar al Ripollès almenys des del 2005. Després d'anys de localitzar-ne evidències, aquest 2014 se l'ha fotografiat de manera clara per primera vegada. Ho va aconseguir el mes de març Ferran Jordà, fotògraf de Queralbs, mentre que al juliol ho van fer els Agents Rurals, el mateix mes que una família francesa va quedar cara a cara amb el mític animal.

El març també va ser la Volta Catalunya més ripollesa amb tres etapes que van transcórrer a la comarca. Vallter 2000 va viure un final infernal de l'etapa reina entre la boira i la neu amb victòria de Van Garderen. El “Purito” Rodríguez, que havia guanyat el dia abans a la Molina, es va endur la victòria a la general. Tanmateix, després de dos anys amb inici i final d'etapa, el 2015 la Volta Catalunya no farà parada i fonda al Ripollès.

L'ascens de la Volta Catalunya a Vallter 2000, entre la boira i la neu. Foto: Josep Maria Montaner


Abril: direcció i comitè de Comforsa signen la pau social

Després de sis mesos de negociacions –i l'amenaça de mobilitzacions coincidint amb la Fira de les 40 Hores-, direcció i comitè de Comforsa van signar la pau social i van acordar el conveni col·lectiu pels propers tres anys. L'acord, malgrat que no va tancar l'enfrontament entre les dues parts, va precedir l'anunci de la inversió de 8 milions d'euros i la creació de 50 nous llocs de treball en els dos propers anys.

Coincidint amb Setmana Santa es va disputar la 43a edició dels 3 Dies Trial Santigosa a Sant Joan de les Abadesses. L'osonenc Marc Freixa, després d'anys d'absència, va sumar la seva cinquena victòria en una prova que no es va deslliurar de la polèmica. El mollonenc Francesc Moret va acusar l'organització de “treure-li la victòria al despatx”. Esportivament també va destacar l'estrena de La Molina Vallter Skimarathon, la primera cursa d'esquí de muntanya de llarga distància de país, amb victòria dels germans Nil i Oriol Cardona, esquiadors de l'SC Camprodon.

Maig: els Txarango es doctoren al Clownia

El 2014 ha estat l'any dels Txarango. Va començar amb la publicació de Som riu, el segon disc de la banda del Ripollès, va continuar el maig amb la celebració del Clownia –un festival ideat per presentar l'àlbum a Sant Joan de les Abadesses i que va esdevenir un gran èxit de públic i organització- i va acabar, després de passar per diversos països entre els quals els Estats Units, amb una estada musical-solidària a l'Àfrica. La cirereta, el Premi Enderrock de la crítica al millor grup de l'any.

A les eleccions europees del 25 de maig CiU va retenir la victòria al Ripollès (39,1%) malgrat l'ascens d'ERC (32,8%) i el triomf dels republicans al conjunt de Catalunya. El PSC va perdre vint punts a la comarca i es va enfonsar enmig de la crisi que ha suposat la marxa del partit d'un bon nombre de regidors i de dirigents. L'exemple més clar a Setcases on els socialistes, malgrat tenir quatre regidors associats, no va aconseguir ni un sol vot. Per altra banda, Sant Eudald va estrenar les colles del Ter i el Freser en una Festa Major que també va servir per batejar la colla infantil dels Diables de Ripoll.

Els Txarango, al Clownia Festival. Foto: Rastres Fotografia


Juny: un mes d'ultratrails, un esport que no para de créixer

Les curses de muntanya fa temps que viuen un creixement sostingut al Ripollès –amb quasi quaranta proves al cap de l'any-. El juny és el mes de les ultratrails, les proves de llarga distància. La reina és una Emmona que el 2014 va congregar 860 participants i que, en la modalitat de 110 quilòmetres, va acabar amb victòria de Sebas Sánchez i podi d'Eric Moya i Roger Viñas. La cursa l'any vinent encara creixerà més i arribarà als 172 quilòmetres. Als Bastions de la Vall de Ribes aquest 2014 serà recordat pel triomf d'un Ernest Ausiró que va batre el rècord de la prova.

El juny, a nivell estatal, serà recordat per l'abdicació del rei Joan Carles de Borbó en favor del seu fill Felip VI. Al Ripollès, com a la resta del país, es van organitzar diverses concentracions a favor de la República Catalana, en ple procés sobiranista. En un altre àmbit, es va tancar de manera provisional la itinerància de l'exposició dedicada a Ramon Casanova, el “boig de l'Hispano”, després que la visitessin més de 100.000 catalans entre Barcelona, Terrassa, Ripoll i Campdevànol.

Juliol: l'unionisme més radical escull el «bressol de Catalunya» per reivindicar la unitat d'Espanya

L'entitat unionista Somatemps, un dels col·lectius de l'espanyolisme més radical i amb vincles tant amb Societat Civil Catalana com amb organitzacions d'extrema dreta, va escollir el “bressol de Catalunya” per reivindicar la unitat d'Espanya. Ho va fer amb un seminari sobre la “Catalanitat Hispànica” que va acabar amb la lectura de les denominades “Bases de Montgrony”, una crida des de la “Covadonga catalana” a protagonitzar una nova “reconquesta” enfront a “l'odi nacionalista”.

Esportivament Marc Pinsach va fer història en guanyar l'Olla de Núria –la cursa de muntanya de distància inferior a una marató més important del país- per tercer any seguit. L'atleta de Cassà, juntament amb Laura Orgué, tancarien l'any amb victòria a la Cronovallter, punt d'inici de la temporada d'esquí de muntanya a Catalunya. En un altre àmbit, els carnissers de Ripoll van elaborar la “llangonisseta solidària més llarga del món”, una iniciativa que va permetre recaptar 10.000 euros per a l'Escola Ramon Suriñach d'educació especial.

Marc Pinsach, triple guanyador de l'Olla de Núria, al Puigmal Foto: Guillem Casanova


Agost: Jordi Pujol es «refugia» a Queralbs després de la confessió de frau fiscal

Jordi Pujol va sacsejar a l'estiu la política catalana –i espanyola- amb la confessió que durant anys havia comès frau fiscal ja que tenia diners no declarats en comptes d'Andorra. Després d'unes setmanes a Andorra, es va “refugiar” a Queralbs on la premsa s'hi va establir durant dies. Després d'hores de jugar al gata i a la rata, l'expresident va trencar el silenci sense aclarir si acabaria compareixent al Parlament –com finalment faria per petició de tots els grups-. La confessió de Pujol va acabar amb tres dècades de sopars d'estiu organitzats per CiU i que servien per iniciar el nou curs polític.

A l'agost el conseller Santi Vila també va anunciar la intenció del futur Parc natural de les capçaleres del Ter i el Freser –una aposta refermada pel Govern- acabi sent transfronterer per gestionar-lo conjuntament amb les reserves naturals del Conflent i el Vallespir. En l'àmbit cultural, per la seva banda, els Randellaires van fer història recuperant a la plaça Sant Eudald el Contrapàs Llarg de Ripoll, després de 150 anys.

Setembre: el Ripollès es desplaça a la V, la massiva concentració independentista

L'independentisme va fer història l'Onze de Setembre del 2014 amb una massiva concentració d'1,8 milions de persones en forma de V. Del Ripollès s'hi van desplaçar més de 1.500 persones omplint 17 autocars, trens i centenars de cotxes particulars, superant la mobilització de l'any anterior amb la Via Catalana. Els 19 municipis de la comarca es van sumar al clam ciutadà per decidir el futur de país aprovant mocions de suport al decret de convocatòria de la consulta del 9-N. La seva suspensió, per part del Tribunal Constitucional, va aplegar centenars de persones que es van concentrar convocats per l'ANC i Òmnium Cultural a les places del Ripollès.

En l'àmbit de la cultura popular, Campdevànol va aprofitar la Festa Major per dedicar-la a la Dansa de la Gala que s'estrenava com a Element Festiu Patrimonial d'Interès Nacional. Una inclusió al Catàleg Festiu –fins ara només hi havia el Ball dels Pabordes de Sant Joan de les Abadesses- al qual també aspira Ripoll en el cas del Casament a Pagès i la Festa Nacional de la Llana.

Octubre: l'Estat també s'oblida de la promesa del desdoblament (parcial) del tren

El novembre del 2013 el Ministeri de Foment i el Departament de Territori van anunciar una solució de compromís per desencallar el desdoblament de la línia de tren. Davant de la impossibilitat de tirar endavant l'obra de manera íntegra –el projecte havia desaparegut del tot als pressupostos 2014-, s'assumia fer un “desdoblament parcial”. L'acord, un any després, va esdevenir paper mullat ja que en els comptes del 2015 no es va incloure cap referència ni cap dotació per tirar endavant els projectes constructius. El conseller Santi Vila inicialment va mostrar la confiança que es complirien els terminis però setmanes després va alçar el to coincidint amb la incorporació del Ripollès al sistema tarifari integrat.

El papa Francesc va concedir el títol de basílica menor a l'església del santuari de Vall de Núria. Una decisió que es va “celebrar” setmanes després amb una eucaristia d'acció de gràcies, presidida per Lluís Martínez Sistach, cardenal-arquebisbe de Barcelona, i amb l'assistència dels presidents de la Generalitat i del Parlament, Artur Mas i Núria de Gispert, així com els consellers Santi Vila i Irene Rigau, entre altres autoritats.

Artur Mas, a la cabina del conductor d'un cremallera de Núria. Foto: Govern


Novembre: el Ripollès desobeeix el Constitucional i 13.100 persones participen al 9-N

El Ripollès, com la resta del país, va desobeir el Tribunal Constitucional que havia suspès la segona versió de al consulta del 9-N, ara en forma de “procés participatiu”. Unes 13.100 persones van acudir als col·legis electorals –un per municipi- malgrat l'oposició frontal del govern espanyol. El “sí-sí” va rebre quasi un 90% dels sufragis –uns deu punts més que la mitjana catalana-. Malgrat l'absència de cens, la participació es va estimar en un 58,1%, la tercera a nivell comarcal, només per darrera del Priorat i el Pla de l'Estany. Al conjunt de Catalunya, després dels quinze dies suplementaris, hi van participar uns 2,34 milions de persones.

La Portalada de Ripoll va fer un pas clau per tal d'esdevenir Patrimoni de la Humanitat. En aquest sentit la Comissió Nacional de Patrimoni espanyola va acordar incloure el monument ripollès a la Llista indicativa del Patrimoni Mundial, tràmit previ a poder ser presentada davant de l'UNESCO el 2016. En un altre àmbit, i després de tres anys de tràmits, van començar finalment les obres per desenvolupar l'antiga Preparación Téxtil de Ripoll. En aquest espai central de Ripoll es preveu la implantació d'un Mercadona, una gran superfície que ha estat contestada per un manifest conjunt de comerciants i productors agroalimentaris de la comarca.

La mainada, també protagonista a la consulta del 9-N. Foto: Arnau Urgell


Desembre: Interskol ressuscita el malson de la crisi a Tallers Casals

Una de les pitjors notícies econòmiques del 2014 es va produir a finals d'any amb la voluntat d'Interskol, l'antiga Tallers Casals de Ripoll, de presentar concurs de creditors. La decisió inquieta molt els treballadors i el comitè d'empresa que temen que amagui una deslocalització cap a Rússia i, de fet, algunes maquines ja s'han traslladat cap al país d'origen dels propietaris de l'empresa ripollesa. La situació, molt incerta, ressuscita el malson que van viure els treballadors fins al 2010 abans de la compra de Tallers Casals per part d'Interskol. La notícia negativa contrasta amb altres de positives com la important inversió anunciada per Comforsa o l'ampliació de les instal·lacions de Soldatal de Campdevànol a Ripoll.

A la darrera setmana de l'any un jove de 25 anys de Ripoll va morir en sortir de la via a la N-260. Es tractava del segon accident mortal de l'any després del que es va produir a la ronda dels Pintors el mes de maig. Un balanç sensiblement millor que el de 2013 on van morir un total de sis persones, quatre de les quals en un mateix accident a la C-17 a la Farga de Bebié.

Resum anys anteriors

El 2013 mes a mes, en 115 fotos, en noms propis i les 20 notícies més llegides

El 2012 mes a mes, en 125 fotos, en noms propis i les 20 notícies més llegides

El 2011 mes a mes, en 100 fotos, en noms propis i amb el núvol d'etiquetes

El 2010 mes a mes, en 100 fotos, en noms propis i amb el núvol d'etiquetes

El 2009 per ordre alfabètic i en una galeria de 100 fotos

El 2008 en cinquanta imatges