El temporal de vent amaina després de generar greus problemes a la C-17 i al tren

Els trens no circulen entre la Garriga i Vic | Dos combois han rebut l'impacte d'un arbre | El trànsit a la C-17 entre l'Ametlla del Vallès i la Garriga ha registrat retencions quilomètriques

Un arbre ha afectat un tren i ha quedat desacoblat al Vallès
Un arbre ha afectat un tren i ha quedat desacoblat al Vallès | Jordi Borràs
Redacció
09 de desembre del 2014
Actualitzat el 10 de desembre a les 9:56h

L'arbre ha impactat de ple en un tren. Foto: Jordi Borràs


El fortíssim temporal de vent, que ha començat a amainar a mitja tarda, ha complicat moltíssim les comunicacions del Ripollès i Osona amb Barcelona. En aquest sentit, des de poc abans de les dues del migdia la circulació del tren ha quedat tallada en ambdós sentits. L'incident més greu s'ha produït a tocar del Figaró quan un arbre ha impactat contra un tren i aquest ha descarrilat. Malgrat que cap dels 200 passatgers ha resultat afectat, el conductor ha estat ferit greu i evacuat en un centre hospitalari amb pronòstic greu (sembla que se li haurà d'amputar una cama).

L'incident ha obligat a tallar la circulació ferroviària entre L'Hospitalet i Vic –tot i que des de quarts de cinc s'ha reobert el tram L'Hospitalet-La Garriga-. Des de les quatre de la tarda s'ha establert un servei d'autobús entre Vic i la Garriga, que ha continuat aquest dimecres al matí. A les 09:00 hores el servei per carretera ha quedat acotat al tram La Garriga-Sant Martí de Centelles. A la resta de trams de la línia L'Hospitalet - La Garriga i Sant Martí de Centelles - Puigcerdà es presta servei en tren. Es preveu restablir el servei íntegre al llarg del matí.

El tren descarrilat s'ha encarrilat aquesta matinada i ha quedat aparcat a Les Franqueses. D’aquesta manera, aquest tram resta pendent de la retirada d’arbres i reparació de la infraestructura danyada.

Una estona abans d'aquest incident un altre arbre havia impactat contra un altre tren entre Vic i Balenyà (foto, Laura Rodríguez) però, en aquest cas, el comboi ha aconseguit mantenir-se a la via i arribar fins a la propera estació malgrat tenir el vidre davanter totalment inservible. Els passatgers, com els de l'altre tren afectat, han estat evacuats i han intentat prosseguir la marxa amb autobusos.

Paral·lelament, centenars d'arbres han caigut a l'autovia C-17, especialment al tram entre l'Ametlla del Vallès i la Garriga. El cas més greu en aquesta via s'ha produït entre les dues poblacions quan un pi ha caigut deixant la carretera tallada en ambdós sentits durant varies hores. La circulació s'ha restablert a mitja tarda, tot i que les cues quilomètriques han continuat fins al vespre.

Al Ripollès, on les incidències han estat molt menors, les ratxes de vent s'han acostat als 70 km/h a les valls, valors poc habituals. El municipi més afectat ha estat Vallfogona que s'ha quedat sense subministrament elèctric i on ha caigut un mur. A Ripoll, per la seva banda, ha caigut un arbre a l'avinguda Ripollès sense causar danys personals ni materials.
 

Les incidències del trànsit, en directe

Les incidències dels trens de Rodalies, en directe

Minut a minut de les incidències causades pel vent a Catalunya


L'arbre ha malmès l'interior del tren. Foto: Jordi Borràs