Ripoll exhibeix unitat política per impulsar la candidatura de la Portalada

Totes les formacions, tinguin o no representació municipal, es comprometen a impulsar el projecte | L'any 2015 es crearà una exposició itinerant i un espectacle de "mapping"

Els partits polítics de Ripoll, amb la candidatura de la Portalada
Els partits polítics de Ripoll, amb la candidatura de la Portalada | Arnau Urgell
Arnau Urgell
27 de novembre del 2014
Actualitzat el 29 de novembre a les 11:12h

Representants de les vuit formacions polítiques que han donat suport a la candidatura de la Portalada. Foto: AU


Ripoll ha mostrat una fotografia d'unitat política per impulsar la candidatura de la Portalada com a Patrimoni de la Humanitat. Fins a vuit formacions polítiques, amb o sense representació municipal, han expressat aquest migdia el seu compromís per impulsar el projecte. “La voluntat és deixar clar que en cas que la composició del consistori canviï es mantingui el camí per tal de fer arribar la Portalada de Ripoll fins a la UNESCO”, ha assenyalat l'alcalde Jordi Munell.

El compromís l'han signat per una banda les formacions que tenen representació municipal: CDC i UDC –mitjançant Josep Maria Creixans i Miquel Rovira, respectivament; ERC (Nancy Rovira) i el PSC (Enric Pérez). També ho han fet formacions com PxC que malgrat obtenir representació n'han quedat fora, a través de Pep Sort, o partits que en aquesta legislatura no en tenen: ICV (Martí Almor), PP (Manuel Belda), CUP (Llorenç Viñas i Roger Jordà) i el Procés Constituent (Ramon Musach).

Més enllà de la legislatura

La Comissió Nacional de Patrimoni espanyola va acordar el passat 18 de novembre incloure la Portalada de Ripoll a la Llista indicativa. L'organisme va recomanar a la candidatura ripollesa millorar el dossier per tal de destacar-ne més la unicitat ja que l'UNESCO ja ha reconegut molts monuments relacionats amb el romànic i el cristianisme. “Es tracta d'observacions tècniques i no de gestió del monument”, destaca l'alcalde Jordi Munell que assegura que això els fa estar ben posicionats.

La decisió sobre quin element de la Llista indicativa –actualment n'hi ha un total de 31- s'envia a la UNESCO no es farà fins al març de 2016 –l'any vinent Ripoll no hi pot aspirar ja que és necessari un any formant part dels elements preseleccionats-. Per tant, el projecte s'allarga més enllà d'aquesta legislatura i és un dels motius que han portat a fer l'acte de compromís per part de totes les formacions polítiques de la vila. De cara a l'any vinent, a banda de continuar recollint adhesions individuals, d'empreses, entitats i institucions, es preparà conjuntament amb el Centre d'Estudis una exposició exterior que itinerarà arreu de Catalunya i, probablement, de l'Estat, així com un espectacle de mapping a la façana del Monestir a l'estiu.