L'oposició qüestiona el «procés participatiu» per fer tornar el banc a la plaça Sant Eudald

La regidora Fina Guix assegura que no cal modificar el projecte i defensa que la gran majoria de veïns i comerciants hi estan a favor | ERC i PSC també lamenten la dimissió de Marc Grifell

Arnau Urgell
27 de novembre del 2014
Actualitzat a les 17:51h
Polèmica pel retorn del banc circular a la plaça Sant Eudald
Polèmica pel retorn del banc circular a la plaça Sant Eudald | AU

Polèmica pel retorn del banc circular a la plaça Sant Eudald. Foto: Arnau Urgell


L'oposició de Ripoll no veu gens clar el retorn del banc circular de pedra de la plaça Sant Eudald de Ripoll. Tant per la decisió en si –entenen que trenca totalment amb el disseny de la reforma realitzada el 2009- com pel procediment seguit. En aquest sentit qüestionen tant els criteris tècnics utilitzats com del fet que es parli d'un “procés participatiu” més o menys informal que no ha estat anunciat oficialment. Fina Guix, regidora de Barris, va assegurar que no era necessari fer cap modificació de projecte i va tornar a donar per fet el retorn del banc assenyalant que la gran majoria de veïns i comercials hi estan a favor.

Durant una setmana l'emblemàtic banc de la plaça Sant Eudald va tornar a l'emplaçament d'on va ser retirat el 2009. Ho va fer de manera provisional per, segons l'equip de govern, copsar les opinions de la ciutadania. L'objectiu és que hi pugui tornar de manera permanent coronat per un fanal de nova construcció que segueixi el disseny de la resta de punts d'il·luminació de l'espai públic.

Després de dies de molt debat a les xarxes socials i al carrer, la qüestió va aparèixer al ple d'aquest dimarts. L'exalcaldessa Teresa Jordà va parlar de “l'aparició i desaparició fortuïta del banc” i va demanar pels “criteris tècnics i no personalistes i subjectius que s'han fet servir”. A més, va assegurar que no tenia constància d'on s'havia pogut opinar “més enllà del Facebook i a les notícies d'ElRipollès.info”. Enric Pérez, portaveu del PSC, es va expressar de manera semblant assegurant que ja existeixen “procediments de participació” reglats. A més, va assenyalar que retornar el banc suposava una “modificació substancial del projecte”.

Fina Guix, per la seva banda, va evitar respondre directament a les interpel·lacions tot assenyalant que també s'havia modificat altres elements com els contenidors soterrats. Finalment, després noves intervencions de l'oposició, va acabar dient que “era un problema de llum” i que ni aquest ni altres canvis requerien una modificació de projecte. La intervenció de Guix va rebre un comentari irònic de la regidora socialista Anna-Belén Avilés a Twitter: “Te llamas Juan? No, pero tengo bocata de tortilla”. La responsable de Barris va assegurar que 27 veïns i comerciants de la plaça hi estaven a favor mentre que només sis s'havien expressat en contra.

ERC i PSC també lamenten la dimissió de Marc Grifell

El ple d'aquest dimarts també va servir per formalitzar la dimissió de Marc Grifell. El regidor de Turisme, Joventut i Festes va argumentar la seva decisió, a sis mesos de les eleccions, per qüestions laborals. “Se'm fa difícil renunciar però la feina em fa impossible acabar la legislatura”, va assegurar en el ple. Grifell va rebre paraules d'elogi de tots els grups per la dedicació i, especialment, d'un emocionat alcalde Jordi Munell.

Les paraules amables no van evitar retrets de l'oposició per deixar el càrrec a pocs mesos d'acabar la legislatura. “Ens sobta el moment en el que renuncies i quan queda poc pel Carnestoltes i la darrera Festa Major com a regidor”, li va dir Teresa Jordà. En aquest sentit l'exalcaldessa va revelar –Grifell no en va fer comentari- que seria el cap d'obra de la Devesa del Pla, un dels projectes urbanístics més importants dels darrers anys a la vila. Enric Pérez, per la seva banda, va assegurar que “hauria preferit que s'hagués esgotat el mandat” i va recordar que sovint aquests “buit polítics” poden fer trontollar els projectes endegats.