Una llevantada pot deixar més d'un metre de neu per sobre dels 2.000 metres

Les precipitacions poden començar aquest dijous al vespre i allargar-se fins al diumenge | El Meteocat activa avisos per intensitat i acumulació de pluja

Redacció
27 de novembre del 2014
Actualitzat a les 16:31h
La llevantada del novembre de 2013 es pot repetir
La llevantada del novembre de 2013 es pot repetir | Quim Argemí

Aquest imatge, del novembre de 2013, es podrà repetir aquest cap de setmana. Foto: Quim Argemí


Una llevantada "de llibre" afectarà Catalunya els propers dies. Les precipitacions, que podrien començar aquest vespre s'allargaran fins al diumenge deixant quantitats abundants d'aigua a tota la meitat est del país. Al Ripollès, a més, les previsions apunten a una nevada important que pot deixar més d'un metre de gruix per sobre dels 2.00 metres.

El Servei Meteorològic de Catalunya ha activat a partir de demà avisos per intensitat i acumulació de pluja (més de 100 litres en 24 hores), una situació que serà més probable de cara a dissabte i les primeres hores de diumenge. Es tractarà del primer gran temporal d'una tardor on no s'ha produït cap episodi de precipitacions important. Això sí, els darrers dies han estat marcats per la inestabilitat i, tot i les estones de treva, ha plogut des de dilluns.

En tractar-se d'una llevantada, el Ripollès serà la comarca que concentrarà més neu de tot el Pirineu català. Ho farà, això sí, amb una cota alta, a l'entorn dels 2.000 metres –tot i que alguns models la rebaixen fins als 1.800-1.900. Una situació que afavorirà les dues estacions de la comarca –especialment Vallter- de cara a fer possible la previsió d'iniciar la temporada per la Puríssima. En el cas de Núria es dóna la circumstància que aquest dissabte està prevista la consagració de l'església del santuari com a basílica menor.

L'any passat una altra llevantada, entre el 16 i el 19 de novembre, va deixar entre 80 i 170 litres i va permetre avançar la temporada d'esquí gràcies a gruixos molt importants.

Pluja dijous 27 de novembre

Abella: 0,0 litres
Molló:  0,1 litres
Núria:  1,0 litres
Planoles: 1,8 litres
Ribes de Freser: 0,4 litres
Sant Pau de Segúries: 0,5 litres
Ulldeter: 0,7 litres

Pluja dimecres 26 de novembre

Abella: 1,8 litres
Molló: 3,6 litres
Núria: 6,9 litres
Ripoll: 7,6 litres
Sant Pau de Segúries: 7,3 litres
Ulldeter: 4,1 litres
 

Avís d'intensitat de pluja per divendres 28 de novembre

Avís d'acumulació de pluja per divendres 28 de novembre