Jordi Munell és l'únic candidat clar a Ripoll a menys de cinc mesos de les municipals

ERC encara no ha decidit si torna a apostar per Teresa Jordà | El PSC i ICV mantenen negociacions per presentar-se conjuntament | PxC aposta per Josep Sort que haurà de demanar una excedència | Tres dels sis caps de llista del 2011 segur que no repetiran

Arnau Urgell
07 de gener del 2015
Actualitzat a les 12:38h
Els candidats a les municipals del 2011 a Ripoll
Els candidats a les municipals del 2011 a Ripoll | AU

Els candidats a les municipals del 2011 a Ripoll. Tres segur que no repetiran. Foto: Arnau Urgell


El 24 de maig de 2015 se celebran eleccions municipals i al Ripollès el més calent és a l'aigüera. N'és una bona mostra Ripoll on, quan manquen menys de cinc mesos per als comicis, només està clara la candidatura de l'alcalde Jordi Munell al capdavant de CiU.

ERC encara no ha decidit si torna a apostar per Teresa Jordà per cinquena vegada. El PSC analitza diverses possibilitats entre les quals la de presentar-se conjuntament amb ICV. Els ecosocialistes, que fa temps van escollir Martí Almor com a cap de llista, estan a l'expectativa de si tiren endavant les converses amb els socialistes.

PxC, per la seva banda, va apostar per Pep Sort però per tal de ser cap de llista haurà de demanar una excedència ja que és agent dels Mossos d'Esquadra. Més enllà de la incògnita de la marca amb la que es presentarà l'agrupació local del PSC també caldrà veure si el Partit Popular torna a fer llista i si la CUP ho intenta després de no aconseguir representació el 2007, els únics comicis on s'ha presentat.

Escollit un any abans

Jordi Munell va ser reelegit com a candidat de CiU a les municipals el passat 6 de juny. D'aquesta manera, el maig de 2015 encapçalarà la llista per tercera vegada i optarà al seu segon mandat com a alcalde.

Menys clares estan les coses a ERC. La decisió s'havia de prendre “abans de Nadal o just després de Festes”, segons va explicar fa setmanes Teresa Jordà i, de moment, no ha transcendit res. Sobre si ella optarà a encapçalar la llista dels republicans per cinquena vegada no es mulla. Això sí, admet que “és una de les opcions” tot i que “hi ha alguna possibilitat més”. A inicis de legislatura, en una entrevista a El 9 Nou, la regidora Nancy Rovira no va descartar ser candidata sempre que Jordà –que també és diputada al Congrés espanyol- optés per no repetir. La possible convocatòria d'eleccions anticipades està condicionant molt els tempos dels republicans i la possibilitat que l'exalcaldessa continuï compatibilitzant dos càrrecs.

Els dubtes també són importants a la resta del flanc esquerra de la política municipal. ICV va ser dels més matiners confiant en Martí Almor la tasca d'intentar tornar al consistori després de quedar-ne fora fa dues legislatures. El coordinador dels ecosocialistes, en declaracions a ElRipollès.info, va expressar recentment la voluntat de bastir una marca conjunta que agrupés candidatures progressistes arreu de la comarca. Una possibilitat que a Ripoll sembla que esta relativament ben encaminada.

En aquest sentit els socialistes tenen tres possibilitats sobre la taula. Presentar-se com sempre amb les sigles del PSC, fer-ho amb una marca blanca associada al partit o bé, fer una llista conjunta amb ICV. Malgrat que sembla que aquesta tercera opció és la preferida per la militància del partit, fins a la represa de l'activitat després de les festes nadalenques no es desencallarà la situació. Enric Pérez explica que no ha decidit si continuarà a primera línia política però admet que les qüestions laborals i familiars fan que la seva motivació per fer-ho no sigui tan elevada com en legislatures anteriors. Finalment, la CUP –que va descartar sumar-se a una candidatura amb altres forces progressistes- no ha fet cap moviment públic en relació a les municipals del 2015.

En el flanc dret de la política municipal també hi ha força incògnites. Caldrà veure si el Partit Popular –que des de les municipals de 1995 no obté representació- torna a fer llista. El seu històric responsable, Manuel Belda, assegura que intentaran bastir una llista però reconeix que el temps "se'ls tira a sobre". La darrera aposta per Jaume Teixidó va resultar fallida i, mesos més tard, el van haver de desautoritzar com a portaveu. Per altra banda, la xenòfoba PxC va anunciar fa setmanes que Pep Sort era el seu nou delegat local i que es presentaria a les eleccions si resolia la incompatibilitat amb la seva tasca com a agent dels Mossos d'Esquadra. Sort, en declaracions a aquest mitjà, explica que això no suposarà cap problema i que es pot demanar una excedència tan a l'inici de la campanya electoral com en el moment de ser escollit.

Tres dels sis candidats no repetiran

El 2011 es van presentar sis llistes: CiU, ERC, PSC, ICV, PP i PxC. Dels sis candidats, tres segur que no repetiran. Es tracta de l'ecosocialista Joan Baz –ICV ja ha anunciat que aposta per Martí Almor-; Jaume Teixidor –va ser cap de llista del Partit Popular però al cap d'uns mesos va ser desautorizat com a portaveu de la formació- i de Xavier Fernández –va aconseguir un regidor com a PxC però va deixar el partit i acabarà la legislatura com a no adscrit-.