El Constitucional també atura la llei catalana contra el fracking

El Govern ho considera un atac a la política energètica pròpia i anuncia que igualment no en permetrà l’aplicació

Redacció
20 de novembre del 2014
Actualitzat el 24 de novembre a les 9:16h
El ple del Tribunal Constitucional ha admès a tràmit el recurs presentat pel govern espanyol contra la llei catalana que prohibeix la utilització de la tecnologia de la fracturació hidràulica, coneguda com a fracking, de manera que la normativa ha quedat suspesa de temporalment, per un termini màxim de cinc mesos. La decisió –que segueix el mateix procediment que la suspensió de la consulta del 9-N- arriba després que el consell de ministres va aprovar el passat 24 d'octubre la presentació del recurs al·legant que aquesta regulació era competència de l'Estat i recordant que la normativa bàsica "permet la fractura hidràulica i garanteix, alhora, els valors mediambientals".

La normativa catalana, que de moment està suspesa, detalla que la fracturació hidràulica no està permesa "quan pugui tenir efectes negatius sobre les característiques geològiques, ambientals, paisatgístiques o socioeconòmiques de la zona". El fracking també es va prohibir a Cantàbria, Navarra i la Rioja, si bé el govern espanyol també va recórrer aquestes lleis autonòmiques i el Tribunal Constitucional ja li ha donat la raó en els casos de Cantàbria i la Rioja.

Per la seva part, el Govern veu la impugnació com un atac a l'autogovern i a la possibilitat de fer una política energètica pròpia. En aquest marc, el secretari d’Empresa i Competitivitat, Pere Torres, ha lamentat l'actitud de l'executiu espanyol i ha assegurat que “el Govern no permetrà l’aplicació de la tecnologia de la fracturació hidràulica en el seu territori” i ha avançat que “la Generalitat trobarà els instruments jurídics necessaris per prohibir l’ús de l’anomenat fracking a Catalunya, encara que sigui cas per cas”.

Des d'ERC també s'ha criticat la decisió. “Estem davant una nova ingerència de l’Estat en les competències i polítiques territorials del nostre país, que ens ve a demostrar com pensen i volen tot el territori a Madrid: únic, uniforme i a les seves mans”, ha assegurat la diputada ripollesa. Més enllà de la denúncia, els republicans demanen a la Generalitat que “facin costat al territori fins a les últimes conseqüències”.

Cal recordar que el Govern va retirar el permís concedit per explorar l'existència d'hidrocarburs al Ripollès, un projecte que hagués pogut obrir la porta al fracking. La concessió inicial va generar un important moviment de protesta, especialment concentrat a Riudaura (la Garrotxa) però també al Ripollès i Osona.
 

Totes les notícies del fracking al Ripollès