La Portalada de Ripoll fa un pas clau per ser Patrimoni de la Humanitat

La Comissió Nacional de Patrimoni espanyola acorda incloure el monument ripollès a la Llista indicativa del Patrimoni Mundial, tràmit previ a poder ser presentada davant de l'UNESCO el 2016

Redacció
18 de novembre del 2014
Actualitzat el 20 de novembre a la 13:20h
La Portalada de Ripoll, Patrimoni de la Humanitat?
La Portalada de Ripoll, Patrimoni de la Humanitat? | Adrià Costa

La Portalada de Ripoll, Patrimoni de la Humanitat? Foto: Adrià Costa


La Portalada del Monestir de Ripoll ha fet avui un pas clau per acabar esdevenint Patrimoni de la Humanitat. La Comissió Nacional de Patrimoni espanyola ha acordat, segons ha anunciat l'alcalde Jordi Munell, la seva inclusió a la Llista indicativa del Patrimoni Mundial. Es tracta d'un pas imprescindible per tal que l'any vinent l'Estat pugui presentar la candidatura del monument ripollès a l'UNESCO.

A la reunió d'aquest dimarts, celebrada a Lanzarote (Illes Canàries), s'hi han presentat un total de quatre candidatures d'arreu de l'Estat de les quals totes han passat a formar de la Llista indicativa. L'aprovació va condicionada a observacions que s'hauran de completar al llarg dels propers mesos. Per altra banda, per tal que l'Estat presenti la candidatura a l'UNESCO –només en pot elevar una per any- ha de formar part de la llista durant un mínim d'un any. Això suposa que, com a mínim, fins al març de 2016 –la decisió es pren al març, quatre mesos abans de la reunió de l'organisme mundial- no se sabrà si la Portalada fa el salt definitiu.

A la reunió de la comissió d'aquest dimarts hi ha assistit, en representació del Govern, el director general de Patrimoni, Joan Pluma, així com Carme Polo, directora de la candidatura ripollesa. Està previst, segons ha explicat l'alcalde ripollès a aquest diari, que en els properes dies es realitzi una compareixença pública juntament amb el conseller de Cultura, Ferran Mascarell. "Vam superar el tràmit català i ara, el primer a nivell estatal", ha explicat Jordi Munell, visiblement satisfet per la decisió.

A banda de la Portalada de Ripoll, també es van incloure a la Llista indicativa tres projectes més: el parc del Retiro i el Prado de Madrid; les fagedes d'Aztaparreta i Lizardoia (Navarra) i la d'Ayillón de Madrid i Castella-la Manxa com a "Patrimoni comú d'Europa" i l'antiga ciutat de Madinat al Zahra de Còrdova.