El 9-N, del Ripollès al món

ElRipollès.info parla sobre la consulta amb ciutadans de la comarca que viuen fora | Més enllà de si votaran –alguns viatjaran expressament a Catalunya- segueixen amb interès el procés

Arnau Urgell
07 de novembre del 2014
Actualitzat a les 16:32h
La consulta del 9-N també es viurà a l'exterior
La consulta del 9-N també es viurà a l'exterior | Adrià Costa
 

La consulta del 9-N també es viurà a l'exterior. Foto: Adrià Costa


El 9-N serà un dia molt especial per milers de catalans. La consulta també es viurà arreu del món amb 17 punts de participació per a residents a l'exterior. Tanmateix, molts d'aquests expatriats intentaran ser a Catalunya per poder prendre part al “procés participatiu”. ElRipollès.info ha parlat amb nou ciutadans del Ripollès que viuen en països com els Estats Units, Anglaterra, Escòcia, França, Andorra i, també, a les Illes Canàries. N'hi ha que votaran a l'exterior, altres que es desplaçaran expressament a la comarca mentre que alguns no podran participar per la impossibilitat de fer viatges molt costosos. Això sí, el denominador comú és el gran interès que mantenen des dels seus llocs de residència per tot el què estat passant el país.

Roger Peñarroya (de Planoles a Bristol, Anglaterra)

Roger Peñarroya votarà el 9-N a Londres. Per fer-ho possible recorrerà els 206 quilòmetres que separen Bristol –on es va instal·lar fa pocs mesos per poder adoptar un fill- amb la capital d'Anglaterra. Explica que “s'havia plantejat fer-ho a Catalunya” –on ve una vegada al mes per motius laborals- però que finalment ha optat per fer-ho amb la seva parella a Londres. Ho faran conjuntament amb una colla de catalans de Bristol molt “motivats” amb el procés i que ja van fer en una “V” coincidint amb la Diada. Sobre el procediment per votar admet que amb el nou format, de procés participatiu, tot s'ha facilitat –només cal tenir un DNI amb una adreça d'un municipi català- ja que en l'anterior els tràmits eren força complicats.

Arnau Busquets (de Camprodon a Bordeus, França)

Arnau Busquets votarà el 9-N a Camprodon. Ha decidit utilitzar un servei de cotxe compartit per poder ser a Catalunya diumenge recorrent 550 quilòmetres. “Per temps i a nivell econòmic anar a París –on hi ha punt de votació- no era millor i, d'aquesta manera, aprofito per passar uns dies en terres catalanes”, explica. El jove investigador –està fent el postdoctorat a Bordeus- té clar que “alguna cosa s'havia de fer el 9-N excepte quedar aturats”. I quan se li pregunta sobre si realment podrà votar assegura que ho farà “encara que sigui en una caixa de sabates enmig d'una plaça”. Sobre el ressò del procés al seu entorn explica que ja se n'encarrega de difondre la situació catalana tot i que admet que cada vegada els mitjans francesos hi presten més atenció.

Dani Vilaseca (de Ripoll a Edimburg, Escòcia)

Dani Vilaseca votarà el 9-N a Ripoll. Ha decidit agafar un avió aquest mateix dissabte per fer un viatge llampec a Catalunya i tornar dilluns a Escòcia on treballa en el sector turístic. L'opció de fer-ho a Londres –l'únic punt de participació del Regne Unit- la va descartar perquè, a banda de ser molt complicada logísticament, es quedava sense veure la família. “Baixam el Ripollès perquè ho volíem viure de prop”, una decisió que ja prendre abans de la primera suspensió. Es dóna la circumstància que Vilaseca ja va poder votar al referèndum sobre la independència d'Escòcia que, com el català, estava obert als residents estrangers. A més, va organitzar visites guiades per donar a conèixer la realitat vinculada al procés escocès als turistes catalans.

Lídia Ruiz (de Campdevànol a Edimburg, Escòcia)

Lídia Ruiz no votarà el 9-N. No ho farà per l'absència d'un punt de participació a Escòcia ja que el més proper és el de Londres, a 640 quilòmetres de distància. “Em sap molt greu no poder ser part d'aquest moment històric”, explica Ruiz que fa dos anys i mig que va marxar del país per buscar noves oportunitats, perfeccionar l'anglès i que ara, finalment, ha aconseguit treballar en el sector dels serveis socials. Curiosament, va poder votar al referèndum d'independència escocès, un esdeveniment que fa que la situació catalana sigui bastant coneguda en el seu entorn.

Anna la Torre (de Campdevànol a Davis, Estats Units d'Amèrica)

Anna la Torre votarà el 9-N a Sant José, a l'estat nord-americà de California. Viu als EUA des de novembre de 2008 quan es va traslladar a Seattle per fer un postdoc a la Universitat de Washington. Curiosament, li acaben d'oferir una plaça de professora associada a la Universitat de Califòrnia a Davis on s'hi va instal·lar el dissabte passat. “Estem a dues hores conduint de Sant José, un dels dos únics punts dels Estats Units on es podrà votar”, explica la Torre. Assegura que “evidentment” participarà a la consulta i que, de fet, havia mirat la possibilitat de volar des de Seattle com farà algun conegut seu. “Havíem plantejat passar un cap de setmana a San Francisco i aprofitar per votar però finalment ha estat molt més fàcil”, assegura.

Cristina Dordas (de Campelles a Chicago, Estats Units d'Amèrica)

Cristina Dordas no votarà el 9-N. Viu a Chicago i això suposa estar a més de 1.200 quilòmetres de Nova York, un dels dos únics punts de votació als EUA. Una distància que fa impossible tant a nivell econòmic com de temps participar-hi. “És frustrant perquè no tinc manera d'expressar la meva opinió”, explica. Això no impedeix que estigui molt atenta al desenvolupament dels esdeveniments de Catalunya i diumenge estarà “enganxada” a l'actualitat dels mitjans catalans. “Espero que es permeti votar i, almenys la gent que pot, ho faci”, assegura Dordas.

Agustí Mas (de Ripoll a Andorra la Vella, Principat d'Andorra)

Agustí Mas votarà el 9-N a Ripoll. De fet, fins i tot, participarà activament a la jornada com a vocal d'una de les deu meses instal·lades a l'Institut Abat Oliba. Fa quatre anys que viu i treballa a Andorra, on finalment sí que s'ha instal·lat un punt de votació, curiosament, als baixos de l'edifici on treballa actualment. Tot i que ha fet campanya activa entre el seu entorn ha preferit viatjar aquest cap de setmana al Ripollès aprofitant que manté un DNI amb adreça catalana. Quan se li pregunta si es votarà diumenge és dels que ho té clar: “N'he estat convençut des de que es va convocar”, afirma.

Jaume Soler (de Sant Joan de les Abadesses a Nova York, Estats Units)

Jaume Soler votarà el 9-N a Nova York. Enginyer acústic de professió, aquest santjoaní fa quasi quinze anys que viu a la ciutat dels gratacels. És un dels membres més actius de la colònia catalana i, de fet, presideix el Catalan Institute of America. El fet que a Nova York hi hagi un dels dos punts de participació als EUA facilita que diumenge s'afegeixi a la consulta. “Els catalano-americans també tenim moltes ganes de decidir el nostre futur”, assegura Soler que ha fet campanya activa entre els expatriats del país per tal que participin.

Eulàlia Busquets (de Setcases a Tenerife, Illes Canàries)

Eulàlia Busquets no votarà el 9-N. De fet, els catalans residents arreu de l'Estat espanyol no tenen cap altra opció que desplaçar-se al Principat per poder participar a la consulta. “Visc a Tenerife i no em puc permetre un bitllet per anar a Catalunya, explica Busquets, originària de Setcases i que estudia Biologia Marina a les Canàries. “M'ha sabut greu perquè és el primer pas seriós cap a la independència. Però el fet que no sigui la consulta 'definitiva' també ha estat un fre a la possibilitat d'intentar viatjar”, assegura.