El Conflent i el Ripollès volen més projectes transfronterers

Turisme, desenvolupament econòmic i parc natural, línies de treball d'ambdues comarques

Redacció
05 de novembre del 2014
Actualitzat el 14 de novembre a les 8:11h
Fòrum Conflent-Ripollès
Fòrum Conflent-Ripollès | CCR

El Conflent i el Ripollès fa un any que es van agermanar. Des d'aleshores s'han realitzat diverses trobades culturals, polítiques i socials. La darrera va ser el primer fòrum d’electes i tècnics que es va celebrar divendres passat al municipi nord-català de Taurinyà. Les dues comarques es plantegen tirar endavant més projectes transfronterers en qüestions com turisme, desenvolupament tècnic i parc natural.

El fòrum d'electes i tècnics del Conflent i Ripollès va aplegar 35 persones que van poder escoltar experiències a ambdues bandes de la frontera sobre urbanisme i patrimoni, energia i forest i espais naturals. Després d’una benvinguda a càrrec de l’alcalde de Taurinyà, Bernard Loupien; el president de la Comunitat de Municipis del Conflent, Jean Castex, i el president del Consell Comarcal del Ripollès, Miquel Rovira, van començar les presentacions de l’àmbit d’urbanisme i patrimoni, amb la intervenció destacada d’Agustí Serra, director general d’Ordenació de Territori i Urbanisme de la Generalitat de Catalunya. En la part pràctica, es van exposar els casos del patrimoni del Conflent i del Projecte d’Intervenció Integral del Barri Vell de Ripoll.

En l’àmbit d’energia i forest, es va fer una presentació sobre la biomassa i el model de gestió forestal al Ripollès i sobre el projecte Bois et Energie 66 i la filera de fusta als Pirineus Orientals. Finalment, en l’àmbit d’espais naturals, van destacar les intervencions de l’exdirector del Parc natural dels Pirineus Catalans, Paul Mignon, i de la directora general de Polítiques Ambientals de la Generalitat, Marta Subirà, que va parlar del futur Parc natural de les Capçaleres del Ter i del Freser, que des del Govern es préten que sigui transfronterer.

El fòrum van suposar més de cinc hores d’intercanvi molt ben valorat pels responsables de banda i banda dels Pirineus, en què es va poder prendre nota de les bones pràctiques d’uns i altres. La intenció ara és continuar amb taules de treball per àmbits per poder preparar projectes conjunts, bàsicament en turisme, desenvolupament econòmic i al voltant del parc natural, alguns dels quals es presentaran en noves convocatòries de subvencions per a projectes transfronterers.