«Cançó d'amor i de guerra», sarsuela catalana al Teatre Comtal

L'obra, centrada al Vallespir, es representarà dissabte a la nit

Redacció
05 de novembre del 2014
Actualitzat a les 10:11h
Cançó d'amor i de guerra és una de les obres més importants de la sarsuela catalana. Es representarà al Teatre Comtal de Ripoll aquest dissabte 8 de novembre, a partir de les nou del vespre. És una obra que es va estrenar el 16 d'abril de 1926 al Teatre de Nou de Barcelona i que a la capital del Ripollès arribarà de la mà del cor i l'orquestra de la Cia+Sarsuela sota la direcció de Lluís Cabal.

L'obra, amb text de Lluís Capdevila i Víctor Mora, es va convertir en el primer gran èxit del compositor valencià Rafael Martínez i Valls. Creada l'any 1926 en plena dictadura de Primo de Rivera, es va titular inicialment Els soldats de l'ideal, però la situació política va fer que l'obra es prohibís abans de l'estrena –per la referència a la Revolució Francesa- i els autors van optar per canviar-ne el nom. Després de la Guerra Civil va tornar a ser prohibida però, tanmateix, va ser una de les obres de teatre en català que més aviat va aconseguir de poder-se representar.

L'acció es desenvolupa en una farga situada en un poble indeterminat del Vallespir, l'any 1793, en plena Revolució Francesa. L'argument de l'obra se centra en la història d'amor entre dos joves, l'Eloi i la Francina, que veuen com els seus destins se separen a causa d'un inesperat infortuni, ja que el fill del batlle Ridau es proposa com a objectiu de maridar-se amb Francina costi el que costi. D'aquesta manera la trama principal descobreix les disputes i contrarietats que es produeixen dins aquest triangle amorós, alhora que il·lustra l'agitat moment històric.