Arrenquen les obres per convertir la masia de Sant Antoni de Sant Joan en un hotel

L'antiga hostatgeria, tancada el 1997, acollirà un hotel de 14 habitacions i un restaurant | La primera fase d'obres suposarà una inversió d'uns 357.000 euros

Redacció
04 de novembre del 2014
Actualitzat a les 16:26h
Obres a la masia de Sant Antoni
Obres a la masia de Sant Antoni | Ajuntament de Sant Joan

Ja han començat les obres per rehabilitar la masia de l'ermita de Sant Antoni de Pàdua de Sant Joan de les Abadesses. L'objectiu és que acabi acollint un hotel i un restaurant en el marc d'un projecte turístic i d'activitat forestal i agroalimentària que ha ideat la Fundació MAP en un edifici emblemàtic que està tancat des de l'any 1997 a instàncies del Departament de Salut.

Recentment –tal i com va anunciar la mateixa Fundació MAP- s'ha iniciat la primera fase dels treballs de la masia, que té com a objectiu aturar el procés de degradació que pateix l’edifici d’ençà del tancament. Per aquest motiu, les obres en marxa suposaran principalment la remodelació de la coberta, la consolidació de les façanes, l’enderroc d’estructures annexes a l’edifici i la col·locació dels tancaments exteriors. Una intervenció que té un cost de 357.940 euros, dels quals 75.000 els aportarà la Diputació de Girona a través del Pla d’obres i quasi 130.000 el Departament d’Agricultura Catalunya a través del Fons Leader. La resta està previst finançar-lo amb fons municipals.

Posteriorment es realitzaran les noves fases del projecte per les quals tant l'Ajuntament com la mateixa Fundació MAP busquen finançament. Uns treballs que han de suposar l’ampliació de l’actual masia, l’arribada dels serveis, les obres de paleteria interior i la col·locació de les instal·lacions, la maquinària i el mobiliari necessaris per tal que aquest emblemàtic edifici pugui acollir un hotel de 14 habitacions i un restaurant amb capacitat de fins a 186 comensals.
 

Les obres tenen un cost inicial de 357.000 euros. Foto: Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses


Una ermita del segle XVII

L’ermita de Sant Antoni es va fundar entre 1630 i 1633. A finals del S. XVII un pacte entre el bisbat de Vic, el Monestir de Sant Joan i la universitat de la vila –l'antic ajuntament-, va permetre la creació d’uns administradors per l’ermita i hostatgeria, que eren nomenats anualment des del consistori. El conjunt dels edificis (ermita més hostatgeria) que han pervingut fins avui parteixen de les reedificacions efectuades a mitjan segle XVIII, que s’han ampliat i modificat al llarg dels segles XIX i XX.

La masia de Sant Antoni, on es fa l'actuació actual, va tenir ús de casa de pagès fins a mitjans del segle passat quan es va convertir en un restaurant-fonda. Es tractava d’un restaurant molt popular, que acollia –especialment els caps de setmana- gran quantitat de santjoanins i persones vingudes d’altres indrets atretes per la cuina casolana que s’hi oferia. En paral·lel, es van popularitzar els dinars a l’aire lliure aprofitant les graelles que els Pabordes de Sant Antoni (una associació de voluntaris que vetlla per la preservació de Sant Antoni) van construir en els turons que envolten la masia. La conversió de la masia en un hotel i restaurant forma part de l'estratègia municipal de disposar d'una infraestructura turística en un dels municipis que, malgrat rebre molts visitants, pràcticament no en disposa.