Ripoll torna a congelar impostos i a pujar la taxa d'escombraries

Les ordenances, aprovades per unanimitat, inclouen una bonificació del 10% per l'ús de deixalleries

Arnau Urgell
30 d'octubre del 2014
Actualitzat el 03 de novembre a les 16:48h
Ripoll tornarà a congelar els impostos. Ho va aprovar inicialment el ple municipal celebrat aquest dimarts per unanimitat amb els vots de CiU, ERC, PSC i el regidor no adscrit. Això sí, per segon any consecutiu la taxa d'escombraries pujarà (concretament un 2,4%) malgrat que es crea una nova bonificació a definir per l'ús de les deixalleries.

Des de fa anys que la majoria d'ajuntaments intenten que els impostos no pugin. L'Ajuntament de Ripoll ho tornarà a fer de cara al 2015. En el cas de l'Impost de Béns Immobles, fins i tot, baixarà lleugerament. Concretament, segons explica el regidor Josep Maria Creixans, s'ha arrodonit a la baixa els gravàmens de tres decimals a dos i això acabarà generant una rebaixa mitjana del 0,59%.

Mentre l'IAE i l'impost sobre vehicles es mantindran congelats sí que pujarà la taxa d'escombraries per segon any consecutiu. El 2015 ho farà un 2,4% (després de l'1,7% d'enguany” “a causa de l'increment del cost del servei de la nova planta d'Orís”, assegura Creixans. En aquest sentit, el regidor d'Hisenda adverteix que els cànons per tractar la brossa pujaran cada vegada més i per aquest motiu proposa dues solucions. La primera, afavorir el reciclatge amb noves bonificacions i la segona, detallar el cost de cadascun dels tractaments quan es cobri la taxa.

L'any vinent la taxa d'escombraries serà de 127,60 euros. Pels que acreditin bon comportament ambiental –una mesura que ja fa uns anys que es va implementar- tindran una rebaixa fins a 107,25 euros. A més, es crearà una bonificació del 10% –sobre el preu del 2015- per l'ús de les deixalleries. En les properes setmanes, segons va explicar Josep Maria Creixans, es determinarà les condicions d'aplicació d'aquesta opció. Enric Pérez, portaveu dels socialistes, va valorar-ho positivament i va fer una crida tant a poder participar en la definició de la mesura com, en general, sobre el nou model de la recollida de residus tenint en compte que en breu s'ha de convocar el nou concurs a nivell comarcal.

Petites modificacions en els preus públics

Més enllà dels grans impostos i taxes, l'Ajuntament de Ripoll preveu petites modificacions dels preus públics. Per exemple el tiquet de la zona blava s'encarirà de 35 a 40 cèntims a la franja de 30 minuts (la resta no es canviaran), els dissabtes passaran a comptar com a festius a l'hora de fer casaments i les terrasses dels bars pagaran per metres quadrats i no pas pel número de taules i cadires. Per altra banda, el nou servei de recollida de cotxes abandonats a la via pública tindrà un preu de 12 euros per dia. Finalment, seguint la línia dels darrers anys d'intentar eixugar el dèficit de les activitats esportives, pujaran un 3% en general i un 5% en el cas de la piscina pels empadronats fora de Ripoll.