Ripoll vol que la Lira es protegeixi com a Bé Cultural d'Interès Nacional

La plaça coberta s'inclou a la revisió del Catàleg de béns com a Bé Cultural d'Interès Local

Arnau Urgell
30 d'octubre del 2014
Actualitzat el 06 de novembre a les 7:54h
La Lira de Ripoll
La Lira de Ripoll | AU

Ripoll vol protegir l'espai públic de la Lira. Foto: Arnau Urgell


Ripoll vol que la plaça de la Lira sigui protegida com a Bé Cultural d'Interès Nacional. Així ho va assegurar Xavier Cima, regidor d'Urbanisme, que va anunciar en el ple de dimarts que en breu s'iniciaran els tràmits per tal que el Govern protegeixi aquest espai públic. De moment, el consistori l'ha inclòs en la revisió del Catàleg de béns a protegir del Pla d'ordenació urbanística municipal (POUM) com a Bé Cultural d'Interès Local.

La Lira, acabada la legislatura passada en el segon mandat de Teresa Jordà, ha generat tradicionalment tensions polítiques, especialment entre CiU i ERC. La concepció i el cost eren les principals crítiques quan els nacionalistes estaven a l'oposició mentre que després, amb els republicans fora del govern, han recrimitat que ni es cuidava ni s'utilitzava tant com era possible.

Tot apunta que aquesta tensió va a la baixa. Cima va anunciar l'inici dels tràmits perquè el Govern la declari Bé Cultural d'Interès Nacional, al mateix temps que s'inclou com a Bé Cultural d'Interès Local aprofitant una revisió del catàleg del POUM. En aquest sentit el regidor d'Urbanisme va recordar-ne els premis que ha rebut: el FAD Ciutat i Paisatge i els Premis Arquitectura de les Comarques de Girona 2013. A més, ha participat a la Biennal de Venècia representant l'arquitectura estatal (2012) i catalana (2014).

Cal recordar que l'actuació a l'espai de la Lira és obra del despatx olotí RCR Aranda Pigem Vilalta Arquitectes i de l'arquitecte ripollès Joan Puigcorbé. La voluntat del disseny era, segons els responsables de l'obra, emmarcar el buit mitjançant un sol material, el ferro, que té molta relació amb la tradició fargaire. L’espai es va plantejar cobert per respondre a les necessitats en una clima plujós, té en aquest element la seva característica bàsica, completada per la unió per a vianants amb l’altra costa del riu Ter i l’espai polifuncional subterrani.

La Lira tornarà a tenir bar

El ple municipal de dimarts va aprovar adjudicar el servei de bar després que l'anterior adjudicatària hi renunciés el passat mes de febrer. Posteriorment, es va obrir un concurs que va quedar desert i s'ha acabat adjudicant de manera directe mantenint-ne les condicions.