Serveis sociosanitaris del Ripollès

Teresa Picola Rodella, Sonia Soler Navas, i Núria Casals Pujol*
01 de novembre del 2014
Tots sabem que la població de la nostre comarca, envelleix progressivament. Actualment l’esperança de vida supera els vuitanta anys. Cal remarcar la gran importància que te i que tindrà la dependència de la gent gran causada per les malalties cròniques , així com la problemàtica social que les acompanya.

Degut a la població sobre envellida de la nostra comarca es imprescindible disposar d’un seguit de recursos sociosanitaris per donar resposta a les necessitats de la població.  Per aquesta raó i valorant les problemàtiques detectades, l’hospital de Campdevànol treballa per anar ampliant els recursos i per donar cobertura al major nombre de població. Actualment disposem de diferents recursos assistencials: Unitat de Llarga estada, amb 22 llits, Unitat de Convalescència polivalent, amb 12 llits, unitat d’Hospital de Dia, amb 25 places, una consulta externa de geriatria i l’equip del PADES Ripollès.

L’objectiu dels serveis sociosanitaris és donar atenció integral al malalt  des del punt de vista físic, psíquic i social. Per aquest motiu es treballa de forma multidisciplinari, tenint com a eix central el pacient i el seu entorn. Formem l’equip diferents professionals: metge geriatre, Infermeres i auxiliars especialitzades, Psicòloga, Terapeuta Ocupacional, Fisioterapeuta i Treballadores Socials. Tot l’equip treballem per tal de prevenir el deterior funcional i cognitiu i per millorar les  capacitats dels usuaris amb la finalitat de garantir la qualitat de vida, el benestar físic i la  integració social.

Les diferents unitats assistencials i les seves característiques:

Llarga Estada


Aquesta unitat ofereix atenció continuada a persones que pateixen malalties o processos crònics amb diferents nivells de dependència i diversos graus de complexitat clínica que no poden ser atesos en el seu domicili. L’objectiu principal d’aquesta unitat es afavorir el confort i la qualitat de vida dels pacients. En moltes ocasions esdevé un recurs previ al ingrés residencial.A més, disposa de places destinades a l’ ingrés temporal per descans familiar.

Unitat de Mitja Estada Polivalent

Aquesta unitat inclou uns llits de convalescència destinats a malalts en fase de recuperació d’un procés agut i amb pèrdua d’autonomia potencialment recuperable, amb els objectius fonamentals d’avaluació clínica, rehabilitació integral i la tornada del pacient al seu entorn habitual. També inclou atenció continuada de persones que es troben amb malaltia avançada o en fase terminal.

Hospital de Dia

Aquest servei és de caràcter diürn. Destinat a persones majors que requereixen una rehabilitació i una reeducació de  les activitats de la vida diària, pacients amb demències que precisen estimulació cognitiva i pacients amb pluripatologia (malalties respiratòries, malalties reumàtiques, diabetis, insuficiència cardíaca, accident vascular cerebral...) que provoquen una limitació funcional.

L’objectiu és recuperar i/o mantenir les activitats de la vida diària i les habilitats cognitives, garantir l’estabilitat clínica i el procés rehabilitador després d’una patologia aguda, facilitar l’alta hospitalària, proporcionar cures que no poden realitzar-se des d’atenció primària i proporcionar suport als familiars i cuidadors.

Programa d'Atenció Domiciliària-Equip de Suport (PADES)

És un programa d’atenció domiciliària que proporciona suport en la cura de persones grans amb malalties cròniques avançades i pacients amb malalties en fase terminal, limitats permanentment en el seu domicili, com a conseqüència de la seva patologia. La seva activitat es complementaria i compartida amb els equips d’atenció primària.

Consulta externa garantida

Consulta adreçada a l’atenció de les persones grans especialment de les que presenten múltiples patologies i síndromes geriàtriques.

Com accedir als serveis sociosanitaris al Ripollès:

Si us trobeu al domicili, i creieu necessari un recurs sociosanitari, adreceu-vos al vostre metge de capçalera o a la treballadora social del municipi.
Si us trobeu ingressats a un altre hospital dirigiu-vos a la treballadora social del centre on esteu.
Si us trobeu ingressats al nostre hospital dirigiu-vos al metge que us atén i/o a la treballadora social del centre.

Un cop es rep la sol·licitud de recurs sociosanitari l’equip interdisciplinari valorarà i us orientarà en quina pot ser la millor opció, en funció de les vostres necessitats.

*Teresa Picola Rodellas i Sonia Soler Navas, treballadores socials; Núria Casals Pujol, infermera i terapeuta ocupacional