Jacob Trif: «Els forjadors estem en perill d'extinció»

L'artesà, amb taller a Ripoll, reflexiona sobre l'ofici arran de la Biennal del Metall de Campdevànol

Arnau Urgell
28 d'octubre del 2014
Actualitzat a la 13:39h
El forjador Jacob Trif va ser a la Biennal de Campdevànol
El forjador Jacob Trif va ser a la Biennal de Campdevànol | Adrià Costa

El forjador Jacob Trif va ser a la Biennal de Campdevànol. Foto: Adrià Costa


Jacob Trif és un forjador romanès establert a Ripoll. Té el taller a tocar de Sant Miquel de la Roqueta i va ser un de la trentena d'artesans del ferro que aquest cap de setmana van participar a la Biennal de Metall de Campdevànol. Amb orgull –i en un català perfecte-, parla d'un ofici que considera que està “en perill d'extinció” i d'uns productes que admet que són “cars” ja que la feina és molt “laboriosa”.

El forjador ripollès fa una mica de tot. A Campdevànol, això sí, es va dedicar a crear a cops de mall una forca ja que l'organització va demanar als participants que aportessin una eina del camp per acabar creant una escultura conjunta. És un tipus d'encàrrec que encara reben tot i que, més aviat, com a objecte de decoració. De fet, bona part dels treballs que fa Trif són elements decoratius. Des d'escultures per l'interior de les cases als jardins com elements per portes i baranes, entre altres. “Darrerament també ens han encarregat un parell d'escuts del Barça”, explica rient un dels seus companys.

I és que la feina es fa en equip. “Jo organitzo la feina però tinc dos ajudants”, explica Jacob Trif. De fet, a Campdevànol pràcticament tots els forjadors treballaven de dos en dos o, fins i tot, de tres en tres. “És un procés llarg i laboriós”, reivindica el forjador que assenyala que els seus clients són sobretot d'alt poder adquisitiu “perquè és un producte que val molts diners”. “És car perquè calen moltes hores per fer una feina totalment artesanal”, assenyala. En aquest sentit admet que estan “en perill d'extinció” perquè ja en queden pocs.

El procés, explica Trif, comença fent un croquis. “Després agafes un ferro i el talles amb uns tallants segons el tipus d'objecte que vulguis fer. A partir d'aquí, amb l'ajuda del foc, es modela amb el mall i els martells”, afegeix. “Realment és un procés molt laboriós. No acabes en un sol dia”, conclou.
 

Fotos de la Biennal del Metall de Campdevànol 2012 (Adrià Costa)

Fotos de la Biennal del Metall de Campdevànol 2014 (Adrià Costa)