La Biennal del Metall de Campdevànol recorre tres segles d'història de la forja

Els forjadors i les visites guiades a Comforsa, principals atractius de la trobada metal·lúrgica

Els forjadors, a la Biennal del Metall de Campdevànol
Els forjadors, a la Biennal del Metall de Campdevànol | Adrià Costa
Arnau Urgell
26 d'octubre del 2014
Actualitzat el 28 d'octubre a les 7:55h
Els forjadors, a la Biennal del Metall de Campdevànol. Foto: Adrià Costa

“La Biennal de Metall permet resseguir sense moure's de Campdevànol tres segles de la història de la forja: des de la més artesanal a la indústria més puntera”. Amb aquestes paraules resumeix l'alcalde Joan Manso l'esperit d'un esdeveniment que ha arribat a la segona edició i que serveix perquè el municipi reivindiqui amb orgull la seva tradició i, sobretot el seu present industrial.

Aquesta doble vessant de la forja, l'artesanal i la industrial, es va poder comprovar amb pocs metres de distància. Mentre a la plaça Anselm Clavé una trentena de forjadors elaboraven eines del camp sota l'atenta mirada de veïns i visitants, a la planta de Comforsa-2 la demanda superava l'oferta per poder conèixer l'interior de l'empresa metal·lúrgica per excel·lència de la comarca –de fet, a darrera hora, encara se'n va programar una més de les previstes inicialment-.

Precisament, la prèvia de la Biennal del Metall ha estat marcada per la notícia de la inversió de Comforsa que preveu crear 50 nous llocs de treball al municipi. “S'ha convertit en l'autèntic anunci de la Biennal”, reconeixia a la prèvia Manso que assegurava que havia estat un encert limitar el paper de les empreses a una jornada tècnica i un dinar de networking el divendres i deixar el cap de setmana amb els forjadors com a grans protagonistes. N'hi havia una trentena entre els quals en destacaven uns deu de la vila nord-catalana d'Arles, amb qui Campdevànol desenvolupa un programa de relació transfronterera. “Precisament alternem les nostres biennals i l'any vinent els forjadors d'aquí hi seran”, assenyalava l'alcalde.
 

El foc, protagonista a la Biennal del Metall de Campdevànol. Foto: Adrià Costa


Com sempre, la realitat és més complicada que el que mostren les “festes majors” de qualsevol esdeveniment. “El nostre ofici està en extinció”, assegurava el forjador ripollès Jacob Trif mentre elaborava una forca. Tots els participants havien d'elaborar una eina del camp mentre que per aquest diumenge està previst una demostració de ferrar un cavall.

La segona Biennal de Metall ha volgut apostar per la internacionalització. A banda d'aprofundir en la relació transfronterera amb Arles, ha destacat la presència a Campdevànol de Hans Alberse, alcalde de Oude Iijsselstreek –una localitat holandesa de 40.000 habitants- i president del Cercle Europeu de Ciutats del Metall. Cal recordar que el municipi ripollès preveu acollir l'assemblea anual d'aquesta entitat l'any 2018.
 

Programa de la segona edició de la Biennal del Metall de Campdevànol (pdf)

Fotos de la Biennal del Metall de Campdevànol 2012 (Adrià Costa)

Fotos de la Biennal del Metall de Campdevànol 2014 (Adrià Costa)