La Diputació subvenciona calderes de biomassa a Ripoll, Campdevànol i Llanars

Aportarà un total de 110.000 euros en els tres projectes energètics del Ripollès

Redacció
08 d'octubre del 2014
Actualitzat a les 7:43h
La Diputació de Girona subvencionarà la instal·lació de calderes de biomassa a Ripoll i Campdevànol així com l'ampliació de la xarxa de calor de Llanars. En conjunt, destinarà uns 110.500 euros en els tres projectes energètics de la comarca que formen part d'un paquet de 775.000 euros en quinze municipis de la demarcació.

A Ripoll, tal i com es va aprovar en el darrer ple, s'instal·laran tres calderes de biomassa forestal de 200 i 300 kW a la piscina municipal així com a les escoles Joan Maragall i Tomàs Raguer-Ramon Suriñach. Per altra banda a Campdevànol s'escalfarà amb una caldera de 60 kW els nous vestidors del camp de futbol. En ambdós projectes la Diputació aportarà 50.000 euros per cobrir-ne part del cost. Finalment, la prolongació de la xarxa municipal de calor de Llanars tindrà una dotació de 10.590 euros.

Més de 775.000 euros arreu de les comarques gironines

La Diputació destinarà 775,326,94 euros per construir i instal·lar calderes de biomassa i xarxes de calor a 15 municipis gironins. L'ens supramunicipal subvencionarà, concretament, vuit calderes de biomassa, amb un cost de 385.087,67 euros i set xarxes de distribució de calor, amb un cost de 390.239,27 euros més. El vicepresident de la institució i diputat d'Acció Territorial, Miquel Calm, ha manifestat la seva intenció que el 2015 es pugui ampliar aquest ajut a més municipis.

Aquestes subvencions s'emmarquen en un pla que té com a objectiu que els ajuntaments puguin substituir les tradicionals calderes de gasoil per calderes de biomassa. Els avantatges de fer servir la biomassa com a combustible, segons la Diputació, són múltiples ja que afavoreix la sostenibilitat i autonomia energètica dels territoris. “El fet que sigui un combustible que s’obté del bosc, permet mantenir net el sotabosc, la qual cosa és clau per a la prevenció d'incendis. A més, l'ús d'aquest combustible reforça el teixit econòmic, ja que obre un nou sector que crea ocupació. A tot això també s'hi afegeix que es tracta d'un combustible renovable, a diferència dels combustibles fòssils”, asseguren. “La biomassa és un recurs energètic nostre, de proximitat i sostenible mitjançant una gestió forestal adequada”, ha assenyalat Calm.

Programa de promoció de calderes de biomassa

L'ajut de la Diputació se suma a un altre programa que aquest any s'implementarà, en el qual participen la Diputació de Girona, la Generalitat de Catalunya i el Centre Tecnològic Forestal. Aquest programa estableix que les tres institucions facilitaran als ajuntaments la instal·lació de les calderes de biomassa, subvencionant com a màxim el 52% del seu cost i concedint-los un préstec màxim del 48% restant, que es tornarà amb l'estalvi que s'obtingui amb el nou combustible.

La inversió global d'aquest programa a les comarques gironines és de 475.000 euros: 250.000 euros en concepte de subvencions (200.000 euros provenen de la Diputació; 25.000 euros, del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya, i 200.000 euros, del Centre Tecnològic Forestal) i 225.000 euros, en préstecs. El Centre Tecnològic també gestionarà la contractació i oferirà el servei de subministrament de combustible (estella forestal) i el seu manteniment. A més, s'avaluarà les interaccions entre la demanda d'estella per a les calderes i la gestió forestal sostenible dels boscos d'extracció.