Ripoll també aposta per la biomassa forestal amb tres noves calderes

L'Ajuntament licita un contracte per escalfar amb energia renovable la piscina i les escoles Joan Maragall, Tomàs Raguer i Ramon Suriñach | S'estima un estalvi anual de 70.000 euros

Arnau Urgell
02 d'octubre del 2014
A Ripoll ja hi ha dues calderes de biomassa en funcionament
A Ripoll ja hi ha dues calderes de biomassa en funcionament | CCR
A Ripoll ja hi ha dues calderes de biomassa en funcionament. Foto: CCR

Fa anys que el Ripollès va decidir apostar per la biomassa com a font d'energia. En els darrers anys s'han instal·lat un mínim de vuit calderes per escalfar equipaments públics, entre les quals dues xarxes de calor. A la capital ja n'hi havia dues –a l'edifici Modest Sayós i a la caserna dels Mossos- però ara es vol fer un pas endavant per alimentar grans equipaments com la piscina municipal i les escoles Joan Maragall, Tomàs Raguer i Ramon Suriñach.

El ple d'aquest dimarts va aprovar per unanimitat la licitació d'un contracte per instal·lar i gestionar durant quinze anys les noves calderes que estaran alimentades amb estella forestal. Al consistori li surten els números ja que espera estalviar 70.000 euros. Concretament, serien 30.000 sobre el consum actual però també servirà per assumir l'ampliació de la piscina municipal. De fet, l'aposta per la biomassa forestal coincidirà amb les obres per construir un segon vas –també se'n van licitar les obres aquest dimarts- així com amb la fi del contracte actual de la caldera alimentada amb energia d'origen fòssil.

La licitació del contracte va ser aprovat per unanimitat. Ho va celebrar especialment el socialista Enric Pérez que va recordar que era un punt programàtic del partit i que es va aprovar aprovar una moció en aquest sentit al primer any de legislatura. Les tres noves calderes –una per la piscina, una per l'Escola Joan Maragall i una per les escoles Tomàs Raguer-Ramon Suriñach- s'afegiran a la de l'edifici Modest Sayós, una de les més importants de la comarca amb 300 kV, i que ara també escalfarà l'Escola Salesiana. El contracte preveu l'explotació de les noves instal·lacions durant 15 anys.

L'alcalde Jordi Munell, per la seva banda, va destacar la tasca del Consorci Ripollès Desenvolupament que, a través del Punt d'Infoenergia, ha estudiat els darrers mesos tots els consums municipals. Una feina que ha permès finalment avaluar la possibilitat de passar de fonts d'energia fòssil a altres de renovable en diversos equipaments.

Duplicar la demanda de biomassa forestal

La desena de calderes de biomassa en funcionament o projectades queden lluny de les 25 que es preveien fa uns anys. Tot i això, el CEINR ja va anunciar fa pocs mesos que l'objectiu passava per duplicar la demanda d'aquesta energia renovable d'origen forestal. En aquesta línia van començar a utilitzar una nau propietat del Consell Comarcal al polígon de Niubó de Campdevànol, on es produeix i emmagatzema l’estella.