Un dels propietaris del torrent de la Cabana de Campdevànol proposa cobrar per accedir-hi

El procés participatiu per definir la gestió de l'espai natural comença entre expectació i desconfiança | Propietaris i masovers de la zona demanen una "solució immediata" a la massificació

Arnau Urgell
30 de setembre del 2014
Actualitzat a les 19:58h
Presentació del procés participatiu del torrent de la Cabana
Presentació del procés participatiu del torrent de la Cabana | AU
Presentació del procés participatiu de gestió del torrent de la Cabana. Foto: Arnau Urgell

Cobrar per accedir al torrent de la Cabana? Aquesta és la solució que un dels propietaris de les finques de l'entorn dels gorgs proposarà en breu a l'Ajuntament de Campdevànol per tal d'evitar la massificació de l'espai natural. Una polèmica alternativa que va eclipsar la presentació del procés participatiu per consensuar la gestió de la zona que es va realitzar aquest dilluns al centre cívic de la Confiança.

Una cinquantena de persones, bàsicament de Campdevànol però també de municipis de l'entorn, van assistir a la presentació del complex procés participatiu que es vol tirar endavant per tal de superar l'actual situació de massificació de l'espai natural. Xavier López, de l' empresa Educa, va ser l'encarregat de detallar els passos per acabar tenint un pla d'actuació. Entre altres passos, es crearà una comissió externa d'experts, una mesa de participació i consens amb reunions de treball sectorial així com tests i entrevistes a veïns i visitants del torrent de la Cabana i de la font del Querol. Abans de presentar les propostes per redactar el pla d'actuació es preveu enllestir i validar fins a quatre documents de treball. Posteriorment, serà una nova mesa de coordinació l'encarregada d'aplicar el procés d'actuació.

Malestar entre propietaris i veïns de l'entorn

L'Ajuntament de Campdevànol ha decidit apostar per un procés participatiu després d'anys de diverses mesures, entre les quals destaca impedir l'accés motoritzat als visitants, que no han aconseguit frenar la massificació. Ara, consideren que cal consensuar unes mesures de gestió que vagin més enllà d'una legislatura o d'un equip de govern determinat.

En aquest sentit el responsable de l'empresa Educa va admetre que no hi hauria resultats concrets abans del 2016. Una situació que no va agradar massa a la majoria de veïns i propietaris de l'entorn que van assistir a la reunió. “No podem esperar tant”, va assegurar Miquel Casaponça, propietari de sis dels set gorgs del torrent de la Cabana. “Cal actuar immediatament. És urgent”, va afegir una de les veïnes de l'espai i que forma part de la plataforma Salvem el torrent d'Estiula.

El plantejament del procés passa per “crear un valor turístic de qualitat” i que sigui “econòmicament autosuficient”. Una visió que tampoc no va acabar de fer el pes entre els assistents. “No estem en contra el turisme sostenible però sí de la projecció turística”, va assegurar Casaponça. La biòloga Beatriu Tenas, per la seva banda, va assegurar que “ningú ha demanat al poble de Campdevànol si vol ser turístic. Això ho va decidir l'anterior equip de govern”. En aquest sentit va recordar que els anys 80 ja es va viure un període de massificació del torrent que va acabar amb la creació de l'àrea de lleure de la font del Querol.

Pagar i limitar l'aforament als gorgs

El responsable d'Educa, Xavier López, va intentar convèncer als assistents que seran els participants al pla de gestió els que decidiran “si es fa projecció turística” del torrent de la Cabana. Qui hi està en contra és Miquel Casaponça, propietari de sis dels set gorgs, que va assegurar tenir la “solució definitiva” que presentarà en breu a l'alcalde Joan Manso –que no va assistir a la sessió-.

En aquest sentit aposta, entre altres mesures, per controlar l'accés amb vigilants, limitar a 350 les persones que hi poden accedir i cobrar entre 3 i 10 euros, segons la tipologia del visitant. Un tiquet que seria gratuït pels veïns de Campdevànol –i possiblement els de Ripoll- però que serviria per controlar el nombre de persones que estan a l'espai. A més, s'organitzarien neteges sistemàtiques a l'espai i no només a final de temporada. “Amb aquesta proposta ho tenim solucionat per la Setmana Santa del 2015”, va assegurar.

Josep Sagués, president de l'ADF Catllar-Montgrony, va recordar que part del torrent de la Cabana forma part del terme municipal de les Llosses i va lamentar que el seu ajuntament no s'impliqui a la gestió. A més, va assenyalar que sense un figura legal que reguli la protecció de l'espai serà molt difícil fer complir les regulacions d'una futur pla d'actuacions.