Campdevànol es mou per «salvar» el massificat torrent de la Cabana

L'Ajuntament impulsa un procés participatiu per consensuar una estratègia de gestió que es presentarà dilluns vinent | La iniciativa coincideix amb la creació d'una plataforma ciutadana | Una “expo mòbil” mostra l'ús intensiu de l'espai natural

Una de les fotos de l'exposició sobre el torrent de la Cabana
Una de les fotos de l'exposició sobre el torrent de la Cabana | Rastres
Arnau Urgell
26 de setembre del 2014
Una de les imatges de l'exposició sobre el torrent de la Cabana. Rastres Fotografia

Fa anys que la massificació del torrent de la Cabana ha esdevingut un motiu de preocupació a Campdevànol. La situació es repeteix tant a l'estiu com a l'hivern i les mesures de restricció de l'accés que s'han adoptat no han servit per reduir l'afluència de visitants. En aquest context l'Ajuntament aposta per iniciar un procés participatiu que permeti consensuar estratègies mentre ha nascut una plataforma per “salvar” aquest espai natural.

El juliol de 2010 l'anterior equip de govern va prohibir aparcar al llarg del camí d'Estiula. L'estiu següent, ja amb Joan Manso com alcalde, es va anar més enllà i es va crear un aparcament de pagament-. Finalment, el 2012 es va instal·lar una barrera –que només podien superar els veïns de Campdevànol i les Llosses amb una targeta identificativa- mentre que la resta havien de pagar 10 euros per aparcar a la font de Querol. Tot i els impediments, l'afluència de visitants no ha parat d'augmentar. De fet, en quatre estius s'han recaptat 90.000 euros i se n'han destinat 85.000 entre neteja, inversions i vigilància, segons dades de l'Ajuntament de Campdevànol.

El mateix consistori admet que “no té ni capacitat ni competència” per fer front a la situació i que és necessària la col·laboració d'altres administracions. En aquest context es va reservar una partida dels pressupostos per tal d'iniciar un procés participatiu per “dissenyar” com es vol el torrent de la Cabana. Un procés que es presentarà públicament el dilluns 29 de setembre (20.00) a la sala polivalent del centre cívic de la Confiança.

L'equip de govern ha convidat a participar-hi a tots els grups polítics tinguin o no representació municipal (CiU, ERC, grup municipal socialista, ICV i CUP) així com representants de diversos sectors econòmics implicats (ramaders, comerciants i propietaristurístics). Paral·lelament, ha nascut una plataforma per “salvar” el torrent de la Cabana que també té previst assistir a la presentació de dilluns que anirà a càrrec de l'empresa Educa, Turisme i Serveis Ambientals.

Una “exposició mòbil” sobre l'ús intensiu de l'espai

El debat sobre el futur del torrent de la Cabana també ha tingut la seva expressió artística. El fotògraf campdevanolenc Gerard Garcia ha presentat durant la Festa Major una “exposició mòbil” amb imatges que mostren “l'ús intensiu” de l'espai natural”. A “Tots som gent per uns o altres” “no es vol denunciar sinó ensenyar una realitat”, explica Garcia, de Rastres Fotografia.

El torrent de la Cabana està massificat tant a l'estiu com a l'hivern. Foto: Pep Rossell