Marc Capdevila novel·la per primera vegada la construcció de la Portalada

El primer capítol de "La Bíblia de pedra", nou llibre de l'escriptor osonenc, disponible a Internet

Iris Estrada
17 de setembre del 2014
Marc Capdevila, a la Portalada de Ripoll
Marc Capdevila, a la Portalada de Ripoll | Lourdes Casademont
Marc Capdevila, a la Portalada de Ripoll. Foto: Lourdes Casademont 

La Portalada del Monestir de Ripoll està en ple procés per ser reconegut per la UNESCO com a Patrimoni de la Humanitat. En aquest context s'acaba de publicar La Bíblia de Pedra, editat per Edicions 62, el darrer llibre de l'osonenc Marc Capdevila. Es dóna la circumstància que la Portalada, una de les grans joies del romànic català, mai se li havia dedicat una novel·la.

Capdevila situa el relat durant l’estiu de 1162, quan una jove meuca emmalalteix de manera misteriosa i les autoritats de Ripoll volen ignorar el cas. Però una dona vol esbrinar què li ha passat. El novel·lista assegura haver-se ajustat amb el màxim rigor a la història per tal que personatges de l'època, com Hug de Mataplana o el comte Ramon Berenguer IV –que va finançar l'obra- cobrin de nou vida en aquesta aventura literària amb paraules i expressions d'abans.
 
Marc Capdevila Clapera va néixer a Vic l’any 1966. L'any 2007 va rebre el premi Sebastià Juan Arbó pel títol Aigua Pudenta, una novel·la ambientada a Tona, població on resideix. La seva última publicació va ser La Querosenca, on parla sobre la crisi econòmica amb un to optimista. També escriu articles d’opinió al bisetmanari El 9 Nou i ha realitzat alguns documentals per televisió com Els bunquers del Pirineu o Manén, el geni oblidat.

El primer capítol de La Bíblia de Pedra es pot llegir gratuïtament en línia i promet ser un dels llibres més venuts al Ripollès al Sant Jordi vinent. Capdevila, que va aprofitar la presència a Ripoll per donar suport a la candidatura a Patrimoni de la Humanitat, espera presentar aviat la novel·la a la vila.
 

Primer capítol de La Bíblia de Pedra (pdf)