La mel de la falda del Taga

Cal Feliu de Bruguera són els únics apicultors semiprofessionals de la Vall de Ribes i esdevenen l'ànima de la Festa de la Mel de Ribes | L'amenaça de la vespa asiàtica els manté espantats

Arnau Urgell
14 de setembre del 2014
Teresa Sala (esquerra), de Cal Feliu de Bruguera
Teresa Sala (esquerra), de Cal Feliu de Bruguera | AU
Teresa Sala, de Cal Feliu de Bruguera, amb la seva col·laboradora Angelina. Foto: Arnau Urgell

Cal Feliu de Bruguera són els únics apicultors de la Vall de Ribes i dels pocs del Ripollès. Teresa Sala, responsable del negoci, s'autodefineix com a “semiprofessional” de la matèria malgrat ser un dels pocs representants del sector de la comarca. A més, són l'ànima de la Festa de la Mel que aquest cap de setmana s'ha celebrat a l'entorn de la plaça del Mercat de Ribes de Freser.

“A la vall hi havia hagut tradició que bona part de les cases de pagès tinguessin un parell de ruscos per consum propi però només nosaltres ens hem dedicat a l'apicultura productiva”, explica Sala. Això sí, matisa que no deixa de ser una “afició” ja que “no en poden viure”. Comercialitzen el producte amb la marca “Mel de la Vall de Ribes” i formen part del col·lectiu Artesans de la Vall de Ribes que els agrupa juntament amb forners i productors d'embotits i de formatges. És aquesta entitat, en col·laboració amb l'Ajuntament, la que organitza una Festa de la Mel que serveix per cloure l'estiu.

Els ruscos de Cal Feliu estan a la falda del Taga. A l'estiu produeixen “mel de mil flors” en una època on diversos apicultors de la plana s'instal·len en assentaments de la Vall de Ribes per aprofitar les floracions de muntanya. A la primavera, en canvi, són els productors de Bruguera els que baixen de la muntanya, concretament al Bages, per fer mel de romaní. A més, de cara a aquesta tardor estan estudiant fer una tercera temporada a l'Empordà aprofitant que un ramader hi baixa les seves vaques. La “transhumància” de les abelles és un procés fàcil, segons explica Teresa Sala. Es fa de nit quan les abelles són a dins de la caixa, es tanca la piquera (la porta) i es posen en un remolc d'una furgoneta per traslladar-les a l'assentament.

Temerosos de la vespa asiàtica

El sector de l'apicultura ha vist com era notícia per l'arribada de la vespa asiàtica, una espècie invasora que pot eliminar les abelles. Des de Cal Feliu de Bruguera es mostren molt temerosos pel seu avanç. “No ens ha arribat però ens preocupa molt”, ja que recorden que se'n va localitzar a Ripoll fa uns mesos. La possible afectació d'aquesta espècie se sumaria a la mortalitat que ja pateixen cada hivern per causes desconegudes. “Acostuma a ser d'un 40%. Si s'hi sumés la vespa asiàtica no sé com ho faríem”, conclou.

Activitats per a la mainada a la Festa de la Mel de Ribes de Freser. Foto: Arnau Urgell