Domini total d'Antonio Alustiza al Concurs de Gossos d'Atura de Ribes de Freser

El pastor navarrès, amb dos gossos diferents, acapara el primer i segon lloc del certamen

Un dels pastors del Concurs de Gossos d'Atura
Un dels pastors del Concurs de Gossos d'Atura | JM Gutiérrez
Redacció
08 de setembre del 2014
Un dels pastors del Concurs de Gossos d'Atura de Ribes de Freser. Foto: José M. Gutiérrez

Antonio Alustiza va ser el dominador absolut del Concurs Internacional de Gossos d'Atura de Ribes de Freser d'aquest diumenge. El pastor navarrès, de fet, va aconseguir la primera i segona posició del certamen gràcies als germans Bud i Hair mentre que el tercer i millor català va ser Hilari Novillo.

Alustiza és el gran dominador dels concursos de gossos d'atura d'Euskal Herria. Aquest pastor de 60 anys de la localitat navarresa d'Areso ha aconseguit enguany igualar el rècord de quinze victòries al prestigiós certamen d'Uharte Arak. Ho va fer, tal i com ha passat a Ribes, acaparant la primera i segona posició amb Bud i Hair amb qui forma un triplet imparable.

A Ribes de Freser Alustiza ha trencat el domini del tarragoní José María Pleguezuelos que entre el 2008 i el 2012 va aconseguir quatre victòries en cinc anys. Enguany només ha pogut ser sisè, una posició però que li ha permès endur-se la victòria al campionat de la Federació de Concursos dels Països Catalans. Per darrera de Bud i Hair es va classificar Withnie, la gossa del bagenc Hilari Novillo. Al certamen de Ribes de Freser hi han participat dotze pastors catalans però també bascos i francesos en una activitat que ha tornat a omplir el camp de futbol de Ribes de Freser.

El certamen pioner
 
Ribes de Freser va organitzar el 1948 el primer concurs d’habilitat amb gos d’atura als Països Catalans impulsat pel Gremi de Ramaders i per l'Ajuntament de Ribes de Freser. Set anys després, Valentí Perpinyà el va exportar a Euskal Herria, concretament a Oñate, en un certamen que encara es manté i on hi participen el campió i subcampió catalans. Des del 1962 fins al 1988 es van anar creant els concursos de Castellar de N'Hug (Berguedà) –segurament el més mediàtic-, Osseja (Alta Cerdanya), Canillo (Andorra), Llavorsí (Pallars Sobirà) i Prades (Baix Camp); un creixement que va acabar amb la constitució de la Federació de Concursos de Gossos d'Atura dels Països Catalans.
 
El certamen d'enguany s'ha complementat amb una nova trobada de l' Instagram Your City, organitzat pel Patronat de Turisme de la Costa Brava amb la col·laboració del Consorci Ripollès Desenvolupament. El hashtag de les fotos de la trobada d'usuaris d'aquesta popular xarxa social és #InstaRibesdeFreser.
 
Concurs de Gossos d`Atura de Ribes de Freser Foto: José M. Gutiérrez

Galeries de fotos

Fotos del Concurs de Gossos d'Atura de Ribes 2014 (José M. Gutiérrez)

Fotos del Concurs de Gossos d'Atura de Ribes 2012 (Josep M. Costa)

Fotos del Concurs de Gossos d'Atura de Ribes 2011 (Arnau Urgell)

Fotos del Concurs de Gossos d'Atura de Ribes 2010 (Arnau Urgell)

Fotos del Concurs de Gossos d'Atura de Ribes 2009 (Arnau Urgell)

Fotos del Concurs de Gossos d'Atura de Ribes 2008 (Arnau Urgell)