La Gala, més protagonista que mai a la Festa Major de Campdevànol

Un llibre, una exposició, un concert i vestuari nou "celebraran" el reconeixement com a Element Festiu Patrimonial d'Interès Nacional que es farà oficial aquest divendres a Barcelona

Arnau Urgell
05 de setembre del 2014
Presentació d'una Festa Major dedicada a la Gala
Presentació d'una Festa Major dedicada a la Gala | Arnau Urgell
Presentació d'una Festa Major dedicada a la Gala. Foto: Arnau Urgell

La dansa de la Gala és cada any el punt àlgid de la Festa Major de Campdevànol. Tanmateix, enguany serà encara més protagonista ja que servirà per celebrar el reconeixement com a Element Festiu Patrimonial d'Interès Nacional que el Govern va anunciar el passat mes de juliol. Una distinció que s'oficialitzarà aquest divendres a Barcelona en un acte amb Ferran Mascarell i que tindrà continuïtat a Campdevànol amb la presentació d'un llibre, una exposició, un concert de versions de la Dansa i l'estrena de nou vestuari.

El passat mes de juliol va culminar un llarg procés, iniciat el 2011, per distingir la dansa de la Gala com a Element Festiu Patrimonial d'Interès Nacional i esdevenir el segon element del Ripollès que forma part del Catàleg Festiu després del Ball dels Pabordes de Sant Joan de les Abadesses. “L'objectiu ara és dignificar-la el màxim i difondre-la tant aquí com a fora”, explica l'alcalde Joan Manso. En aquest sentit el programa de Festa Major, que se celebra del 18 al 23 de setembre, inclourà diverses activitats relacionades amb aquesta mostra de cultura popular entre les quals destaca el concert “Rapsòdia de la Gala”, que inclourà versions de la dansa campdevanolenca, algunes de les quals inèdites, i també l'estrena de la fantasia “Galejant”.

Referències des del 1798

La Gala, tot i ser una tradició amb molt vigor, no disposava d'un llibre ni de cap estudi complet que agrupés totes les referències existents. Per cobrir aquest buit, Josep Maria Colomer i Josep Maria Soler han publicat La Dansa de la Gala de Campdevànol , un volum de quasi 200 pàgines. Si fins ara la referència més antiga datava de 1886, ara se n'ha trobat una del 1798, tot i que els seus autors tenen clar que és força més antiga. A més, pràcticament descarten la versió que representi el dret de cuixa dels senyors feudals. “Quan això succeïa a Campdevànol hi havia dues cases”, assenyalen irònicament.

Els autors del llibre destaquen que els ha sorprès l'apartat musical. En aquest sentit el fet d'anar trobant versions i partitures molt poc conegudes ha acabat desembocant, gràcies a la feina de Josep Morer, amb el concert Rapsòdia de la Gala . Les més desconegudes són una versió per a guitarra i una altra per a cant coral mentre que Eudald Creixans també n'ha harmonitzat una per a piano i s'ha encarregat a Carles Marigó una fantasia per a cobla, piano i percussió. El concert, el diumenge 21 de setembre, comptarà amb la participació del prestigiós pianista Albert Guinovart així com la Cobla la Flama de Farners.

A la presentació del llibre –que viurà aquest mateix divendres una première a Barcelona- se li afegeix una exposició que es podrà veure primer a Campdevànol abans de viatjar a Barcelona, Girona, Andorra i Valldemossa. A més, els balladors estrenaran vestuari i els comerços associats a la Unió de Botiguers repartiran postals històriques de la Gala. Per optar a completar el col·leccionable al llarg de la tardor caldrà comprar abans la cartilla i la caixa del col·leccionable a l'Ajuntament a un preu de cinc euros.