Pardines onejarà la bandera negra a la Diada

L'ensenya porta una creu en aspa blanca al centre sobre camp negre, amb addició de l’estel de cinc puntes a la banda del pal

per Jordi Palmer, 21 d'agost de 2014 a les 10:16 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 21 d'agost de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Presentació de la bandera negra com a estendart del Tricentenari Foto: Fundació Reeixida

La bandera negra, estendard del tricentenari, onejarà el proper Onze de Setembre en un mínim de dotze poblacions catalanes, que ha s'han adherit a la crida de fer-la visible amb motiu de la Diada Nacional. Igualada (Anoia), Sant Martí de Tous(Anoia), Carme (Anoia), Jorba (Anoia), Llançà (Alt Empordà), Torelló (Osona), Sant Pere de Torelló (Osona), Balenyà (Osona), Pardines (Ripollès), Riells i Viabrea (Selva), Sant Hilari de Sacalm (Selva) i Corbera (Baix Llobregat) són les poblacions que faran onejar aquesta senyera, que va ser presentada el passat juliol al Museu d’Història de Catalunya, és una idea avalada per la Fundació Reeixida -fins ara Comissió del Centenari de l’Estelada-, dins el projecte 'Banderes dels nostres pares' amb la intenció de recuperar símbols històrics. 
 
La bandera porta una Creu en aspa blanca al centre sobre camp negre, amb addició de l’estel de cinc puntes a la banda del pal i alineada en paral·lel al costat de l’aspa i a l’alçada del seu vèrtex. La Creu que s’inspira en la creu del martiri de santa Eulàlia, copatrona de Barcelona, i que ja figura en l’estendard històric que avui també han recuperat l’ajuntament de Barcelona i l’associació de recreació històrica de la Coronela. El camp negre és el mateix de la històrica Bandera Negra, senyal que a Catalunya s’ha alçat en diverses ocasions durant la història i que, tot i no representar a cap regiment o institució militar, ha estat usat per alguna d’aquestes.


Les banderes certificades es podran aconseguir a partir del portal www.estelada.cat que va ser el mateix que va aconseguir que 140 ajuntaments catalans pengessin la bandera estelada l’any 2014.

 

Participació